Shared posts

07 Jun 14:47

Το καλύτερο παιδί

by Sraosha
Μου έλεγε κάποιος γνωστός μου ότι δεν μπορεί να το πιστέψει πως ο Πλούταρχος είπε αυτά που είπε: ο Πλούταρχος είναι σοβαρός, οικογενειάρχης άνθρωπος, νοικοκυρόπαιδο. Δεν έχω σκοπό να δουλέψω τη μανιέρα των μνημονιακών ηθικολόγων γραφιάδων, που απομονώνουν ένα στοιχείο που δεν τους αρέσει από την Ελλάδα, από τη ζωή, από τον κόσμο και μετά το ανάγουν στην αιτία της κρίσης, μιλώντας με αταξικές γενικεύσεις όπως "γενιά" (άραγε εγώ που σπούδασα στο παρά τρίχα και η συνομήλική μου αυτάρεσκη στελεχάρα ανήκουμε στην ίδια "γενιά";). Απλώς νομίζω ότι οι δηλώσεις του Γ. Πλούταρχου είναι συμβατές και συνεπείς με την ορθοφροσύνη και τον πρακτικό καιροσκοπισμό των νοικοκυραίων.

Είναι συνηθισμένο να κολακεύουμε τους νοικοκυραίους και να εξαίρουμε τις αρετές τους, όχι μόνο στην Ελλάδα. Πηγή αλλά και επιτομή των αρετών των νοικοκυραίων είναι, βεβαίως, η ηθική τους. Μόνο που μας διαφεύγει κάτι σημαντικό: οι νοικοκυραίοι δεν έχουν ηθική. Κι αν έχουν ηθική, δεν τους απασχολεί να ζήσουνε σύμφωνα με αυτή, αρκεί να μη λέει κουβέντες ο κόσμος για το ποιόν τους. Αυτό που πραγματικά απασχολεί τους νοικοκυραίους είναι η σταθερότητα των συνθηκών καθώς και η διατήρηση της ομαλότητας γύρω από τους ίδιους και από τις δραστηριότητές τους. Κι ας μείνει άνεργο το 1/4 του πληθυσμού, έχουν άκρες. Κι ας κλείνουνε τα μαγαζιά, αρκεί να είναι των άλλων. Όταν όμως τα πράγματα σκουρήνουν πολύ, τότε αναζητούνται λύσεις πρακτικές, συμφέρουσες, απλές: "Ας είναι ο,τι θέλουν. Φτάνει να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο..."

Το πραγματικό πρόβλημα, επιμένω, είναι ηθικό. Όταν μιλάμε για τους νοικοκυραίους, συγχέουμε τα αντανακλαστικά συλλογικής αυτοσυντήρησης με την ηθική. Πριν χρόνια είχα μια συζήτηση με έναν καθηγητή φιλοσοφίας Άγγλο, ο οποίος έχει διδάξει Ηθική στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μου είπε για το πρώτο μάθημα Ηθικής που έκανε στην Ελλάδα, σε ιδιωτικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην πανεπιστημιοποίηση. Περίμενε λοιπόν ότι βάση για τη συζήτηση θα ήταν η ηθική της Ορθοδοξίας, άλλωστε οι Εγγλέζοι έχουν την εντύπωση ότι είμαστε είτε θρήσκοι είτε υποψήφιοι αντάρτες δρόμων είτε και τα δύο (όταν δε σπάμε πιάτα κτλ). Μέσα σε 40 λεπτά μαθήματος είχε χάσει πάσα ιδέα: η μόνη ηθική φιλοσοφία που αντιλαμβανόντουσαν και εφάρμοζαν όλα αυτά τα 19χρονα που φοιτούσαν αντί διδάκτρων ήταν ο σολιψισμός και ο ατομικιστικός ωφελιμισμός: ηθικό είναι ό,τι ωφελεί εμένα

Μιλάω για την πολιτική ηθική όλων μας, για την επίγνωση ότι κοινωνία υπάρχει και ότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Μετά το (κατά τα φαινόμενα προσωρινό, με ιστορικούς όρους) τρομακτικό σοκ του ναζισμού, και χάρη και σε ανθρώπους όπως ο Ράσελ και οι υπαρξιστές, ο όρος Ηθική πήρε για κάποιες δεκαετίες μια πιο σοβαρή και ουσιώδη σημασία στην καθομιλουμένη, από το να είναι απλώς το παρατσούκλι για το κουμάντο στο κορμί της γυναίκας (από το κεφάλι της μέχρι τους αστραγάλους). Ξεκίνησε η επαναδιατύπωση της ηθικής και για τον απλό κόσμο με όρους του αν καταπιέζεις, αν κάνεις ληστρικούς πολέμους, αν κλέβεις, αν καταχράσαι, αν σκοτώνεις εξ αμελείας με τα προϊόντα και τα εργοστάσιά σου. Για λίγο ίσως, μια μερίδα κόσμου αντιλήφθηκε ότι ανήθικο δεν είναι να "απολαμβάνεις υπεύθυνα" αλλά να εκμεταλλεύεσαι και να καταπιέζεις, ότι ο πλουτισμός ίσως να είναι ανηθικότερος από το διαζύγιο κτλ.

Αυτά όμως τελείωσαν. Προεκιμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, επιστρέφουμε και ανοιχτά πια στη λογική της αστυνόμευσης, της ολοκληρωτικής περιχαράκωσης, του αυταρχικού ετεροκαθορισμού, στην πρακτική μη-ηθική στάση των νοικοκυραίων: "Ας είναι ο,τι θέλουν. Φτάνει να συνεχίσουμε να είμαστε ο καθένας μας το καλύτερο παιδί στα μάτια του κόσμου."

Για τη στήλη 'Blogs in print' της Ελευθεροτυπίας της 1.VI.2013

07 Jun 14:32

Ο επαναστατημένος άνθρωπος

by Γελωτοποιός

 dakrigona

«…να αξιωθούμε μια μέρα να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, δηλαδή σαν άνθρωποι που αρνιούνται να ασκήσουν καθώς και να υποστούν τη φρίκη.»                                                                                                                             Αλμπέρ Καμύ

 

Φανταστείτε τρεις ανθρώπους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο πρώτος είναι ένας ξερακιανός γέρος που κοιτάει κατάματα τις προτεταμένες κάνες και φωνάζει: «Δεν σας φοβάμαι!»

Ο δεύτερος μοιάζει με λεμούριο. Με τα γουρλωμένα του μάτια αντικρίζει τα όπλα με τρόμο και προσμονή.

Ο τρίτος θα μπορούσε να είναι ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Γνωρίζει ότι τον σημαδεύουν και ότι από στιγμή σε στιγμή θα ακουστεί το πρόσταγμα. Αλλά έχει γυρισμένο το κεφάλι από την άλλη, καπνίζει και παρατηρεί τις τολύπες του καπνού, πως στροβιλίζονται χαοτικά πριν εκμηδενιστούν.

 

Αυτοί ήταν οι τρεις λογοτέχνες της πρώτης μου νεότητας.

Πρώτος ο Καζαντζάκης, που στοίχειωσε το νου πολλών εφήβων με εκείνα τα «φτάσε όπου δεν μπορείς» και «παρατέντωσε με, κι ας σπάσω». Τα βιβλία του λιονταρίσια τροφή, όπως του Νίτσε. Ο άνθρωπος που κοιτούσε το κενό κατάματα χωρίς να φοβάται και χωρίς να ελπίζει.

Τον δεύτερο μου τον σύστησε μια καθηγήτρια. «Έχεις διαβάσει Κάφκα;» με ρώτησε. Όταν της είπα ότι τον είχα μόνο ακουστά μου έδωσε χαμογελώντας τη «Δίκη». Γρήγορα κατάλαβα γιατί χαμογελούσε.

Βιβλία που έμοιαζαν να έχουν γραφτεί ανάμεσα στον ύπνο και την εγρήγορση, εφιαλτικά σχεδόν, αλλά χωρίς να θέλεις να ξυπνήσεις.

Κάποιες σκηνές από το ημιτελές «Αμερική» δεν μπορώ πλέον να θυμηθώ αν τις διάβασα ή αν τις ονειρεύτηκα.

Θαρραλέος κι αυτός μπροστά στο θάνατο και στη ζωή, αλλά με έναν δικό του τρόπο, κάτι σαν ψυχοπαθής κλόουν, που σε πετσοκόβει με μια ματσέτα ενώ γελάει –και πίσω ακούγεται μουσική τσίρκου.

Και μετά ήρθε ο Καμύ.2013-01-02-AlbertCamus

Ολιγόλογος, αλλά καίριος. Στοχαστικός, αλλά και παθιασμένος. Αρρενωπός, αλλά όχι χυδαίος. Και μόνος.

Πολλοί νομίζουν ότι ο Καμύ άνηκε στην κυρίαρχη λογοτεχνική/φιλοσοφική κλίκα της μεταπολεμικής Ευρώπης, τον υπαρξισμό. Αυτό είναι λάθος. Ο Καμύ εξαρχής βρέθηκε αντιμέτωπος με τους υπαρξιστές και ήρθε σε σύγκρουση με τον πάπα τους, τον Ζαν-Πολ Σαρτρ και την πάπισσα τους, την Μπωβουάρ.

Όπως ήρθε σε σύγκρουση και με τους κομμουνιστές (μια εποχή που δεν επιτρεπόταν να είσαι διανοούμενος και να μην είσαι μαρξιστής), με τους φασίστες, με τους ναζί, με τους κληρικούς, με τους σουρεαλιστές, με τους αποικιοκράτες Γάλλους και με τους φονταμενταλιστές Αλγερινούς.

«Κάθε ιδεολογία», έγραφε στον Επαναστατημένο Άνθρωπο, «αρνιέται όλες τις άλλες, υποχρεωτικά ξεπλανευτικές. Τότε είναι που αρχίζουμε να σκοτώνουμε

Και αλλού:

«Δεν έμαθα την ελευθερία από τον Μαρξ, την έμαθα στην αθλιότητα.»

Οι γονείς του Αλμπέρ αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Αλσατία στην Αλγερία για να γλιτώσουν από το φάσμα της πείνας. Αλλά κι εκεί δεν τα κατάφεραν καλύτερα.

proxy-storify-com1Ο πατέρας του, έξι μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του, σκοτώθηκε στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κατερίνα Καμύ μετακόμισε στο Αλγέρι, στη συνοικία των άπορων, το Μπελκούρ, όπου ζούσαν Άραβες, Εβραίοι, Ισπανοί, Μαλτέζοι, Ιταλοί, Έλληνες και Γάλλοι. Καθάριζε σπίτια και έκανε ότι άλλη δουλειά μπορούσε να βρει για να επιβιώσουν, αλλά ήταν φιλάσθενη, στο σώμα και στο νου.

Ο Αλμπέρ πήγαινε στο σχολείο όποτε το θυμόταν, μέχρι που συνάντησε τον άνθρωπο που τον έκανε τον Καμύ που γνωρίζουμε. Έναν δάσκαλο, τον Λουΐ Ζερμαίν, ο οποίος αφοσιώθηκε στο ορφανό με πατρική στοργή, δίνοντας ‘του δωρεάν μαθήματα έξω από τις ώρες του σχολείου και πείθοντας τη μητέρα του ότι ο μικρός έπρεπε να δώσει εξετάσεις για τις υποτροφίες του γυμνασίου.

Ο Καμύ αναγνώρισε αυτή την οφειλή στο δάσκαλο και όταν πήρε το νόμπελ του αφιέρωσε τους «Λόγους στη Σουηδία».

Κέρδισε μια υποτροφία για το γυμνάσιο, αλλά εκεί είχε να αντιμετωπίσει –ως άπορος- τους γιους των πλούσιων μεσοαστών.

«Αισθανόμουν μέσα μου απεριόριστες δυνατότητες, έπρεπε απλώς να βρω έναν τρόπο να τις πραγματοποιήσω. Δεν ήταν η φτώχια μου που έμπαινε εμπόδιο σ’ αυτό: στην Αφρική, η θάλασσα και ο ήλιος δεν κοστίζουν τίποτα. Εμπόδια ήταν μάλλον οι προκαταλήψεις και η ανοησία

Ο Καμύ αποφάσισε να επιβληθεί. Έγινε ο καλύτερος μαθητής του γυμνασίου –για να κερδίσει τους καθηγητές, και εξαιρετικός στα σπορ -για να κερδίσει τους συμμαθητές του.

Μέχρι να φύγει του είχαν βγάλει το παρατσούκλι «ο μικρός πρίγκιπας».

Ενώ ετοιμαζόταν για τις σπουδές –φιλοσοφίας- στο πανεπιστήμιο αρρώστησε για πρώτη φορά από φυματίωση, αρρώστια πολύ συνηθισμένη στη συνοικία του Μπελκούρ. Έμεινε έναν χρόνο στο νοσοκομείο και όταν βγήκε συνέχισε τις σπουδές από εκεί όπου τις είχε αφήσει.

Το 1933, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και την έκδοση της «Ανθρώπινης Μοίρας» του Μαλρώ, ο εικοσάχρονος Καμύ ανακαλύπτει τη συγγραφή και τον κομμουνισμό. Την πρώτη θα την τιμούσε μέχρι το τέλος του, αλλά ως κομμουνιστής έζησε μόνο δυο χρόνια.

Του είχαν αναθέσει να οργανώσει ένα Κίνημα Διεκδικήσεων μεταξύ των Μουσουλμάνων, αλλά το 1935, έρχονται εντολές από τη Μόσχα να παρακολουθούνται οι επαναστατικές δραστηριότητες των ντόπιων στο Αλγέρι, για να μη ξεφεύγουν από τη γραμμή και το δόγμα του Στάλιν.

Ο Καμύ (ως άλλος Λώρενς) «αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις οπορτουνιστικές αυτές εντολές και καταλήγει να κόψει κάθε δεσμό με το κομμουνιστικό κόμμα».

«Εκεί όπου ευδοκιμεί το ψέμα», γράφει, «αναγγέλλεται και διαιωνίζεται η τυραννία

Τελειώνει το διδακτορικό του στη φιλοσοφία και ιδρύει έναν ανεξάρτητο θίασο, το «Ομαδικό Θέατρο». Ο Καμύ πάντα θεωρούσε το θέατρο ως την ύψιστη μορφή τέχνης.

turkey-uprising1Εργάζεται ως δημοσιογράφος, γράφει θεατρικά και ανεβάζει παραστάσεις, ξεκινάει τον «Ξένο».

Με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία, που «ξάφνιασε» πολλούς μετριοπαθείς, γράφει:

«Να ‘χεις ζήσει μέσα στο μίσος αυτού του θεριού, να το έχεις μπροστά σου και να μην ξέρεις να το αναγνωρίσεις. Τόσο λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Πιο ύστερα, χωρίς αμφιβολία, θα έρθουν η λάσπη, το αίμα, η πελώρια αηδία. Αλλά για σήμερα διαπιστώνουμε πως η αρχή των πολέμων είναι όμοια με την αρχή της ειρήνης: Ο κόσμος και η καρδιά την αγνοούν.»

Το 1941 τελειώνει το «Μύθο του Σίσυφου» και μπαίνει στη Γαλλική Αντίσταση.

«Κατάλαβα τότε πως απεχθανόμουν όχι τόσο τη βία όσο τη θεσμοθέτηση της βίας.»

Μετά την Απελευθέρωση (και άλλον έναν υποτροπιασμό της φυματίωσης) ο Γκαλιμάρ, ο εκδοτικός θρύλος της Γαλλίας, υποκύπτει στην πίεση του Μαλρώ και εκδίδει τον «Ξένο», πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν πρόκειται να πουλήσει πάνω από χίλια αντίτυπα. Έκανε λάθος.

Μαζί με το «Μύθο του Σίσυφου», που εκδίδεται τον επόμενο χρόνο, ο κόσμος ανακαλύπτει το αντίπαλο δέος του υπαρξισμού. Από τη μια είναι ένα ολόκληρο κίνημα, από την άλλη ένας μανιώδης καπνιστής, που ποτέ δεν θα παραδεχτεί ότι είναι φιλόσοφος.

Το 1948 η Ανατολική Ευρώπη γίνεται βορά της Σταλινικής δικτατορίας.

Ο Καμύ αντιδρά με μια σειρά από άρθρα:

«Όταν ένας άνθρωπος, κάπου στον κόσμο, υψώνει τη γυμνή γροθιά του μπροστά σε ένα τανκ και ουρλιάζει πως δεν είναι σκλάβος, τι χαρακτηρισμός μας ταιριάζει αν μένουμε αδιάφοροι;»

Όμως ενώ αντιτίθεται στον σταλινισμό, ένα χρόνο μετά δίνει στη δημοσιότητα μια έκκληση για τη ζωή των καταδικασμένων σε θάνατο Ελλήνων κομμουνιστών.

Το 1951 η έκδοση του «Επαναστατημένου Ανθρώπου» πέφτει σαν βόμβα. Ο Καμύ δέχεται επιθέσεις από δεξιά κι αριστερά (με πρωτοστάτη τον Σαρτρ), από κληρικούς και άθεους. Η «φιλοσοφία» του είναι μια φιλοσοφία ενάντια στο δογματισμό, πάσης φύσης, και υπέρ του ανθρώπου.

26964c22360334ac95cec07733bd4688_XL«Ο επαναστατημένος δε φυλάει τίποτα», γράφει, «τα παίζει όλα για όλα.»

Τι μπορεί να καταφέρει αυτός ο άνθρωπος ενάντια στο αδηφάγο σύστημα;

«Είναι κακή κατασκευή, αγαπημένε μου», γράφει στην Πανούκλα. «Όσο μακριά και να γυρίσω πίσω θυμάμαι πως άρκεσε πάντα ένας άνθρωπος που ξεπέρασε το φόβο του κι επαναστάτησε για να αρχίσει η μηχανή τους να τρίζει. Δε λέω δα και πως σταματά, θα απείχε πολύ. Πάντως όμως, τρίζει και μερικές φορές καταλήγει να χαλάσει στ’ αλήθεια.»

Συνεχίζει να γράφει, να κάνει παραστάσεις και να παρεμβαίνει πολιτικά όποτε χρειαζόταν.

Ακόμα και οι «εχθροί» του μαρτυρούν την ευγένεια και το σεβασμό που κυριαρχούσαν στη συμπεριφορά του προς τον άλλον. «Αγνοούσε τη δόξα του», γράφει η Μπωβουάρ και διατηρούσε στον άνθρωπο του λαού μια πίστη, που ορισμένοι έκριναν απλοϊκή.

Το 1956 εκδίδει το τελευταίο του μυθιστόρημα, την «Πτώση», όπου αναπτύσσει μια παλιότερη του σκέψη: «Το μόνο φιλοσοφικό ζήτημα είναι η αυτοκτονία».

Τρεις μήνες μετά του δίνουν το νόμπελ λογοτεχνίας και δύο χρόνια αργότερα σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητο του Γκαλιμάρ –σε παρόμοια ηλικία με τον Λώρενς.

«Αφελής» μέχρι το τέλος έγραφε:bl2orusceaadfpp1

«Αν είχα να γράψω ένα βιβλίο περί ηθικής θα είχε 100 σελίδες, οι 99 λευκές. Στην τελευταία θα έγραφα: Δεν γνωρίζω άλλο χρέος από την αγάπη.»

 

 

(Καθώς έγραφα αυτό το κείμενο είδα την αφίσα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για την «εξαφάνιση» του Ορχάν Παμούκ. Δυστυχώς δεν αρκεί η εξαιρετική γραφή και τα νόμπελ. Όταν σωπαίνεις μπροστά στη σφαγή είσαι ίδιος με τους σφαγείς.

Πληροφορίες για τον Καμύ άντλησα από το βιβλίο του P. Ginestier, «Η ζωή και η σκέψη του Καμύ», εκδόσεις Άπειρον, μτφ Αλέξανδρος Βέλιος.)

pamuk

27 May 15:29

DVDSmith Movie Backup 1.08 - Αντιγράψτε τις αγαπημένες σας ταινίες

by noreply@blogger.com (Κυριάκος Οικονομίδης)
Το DVDSmith Movie Backup είναι ένας δωρεάν αποκωδικοποιητής και λογισμικό αντιγραφής DVD για να μπορέσετε να αντιγράψετε ταινίες DVD στον σκληρό σας δίσκο. Αυτό που το κάνει...
09 May 08:53

Ελληνική ανακάλυψη

by Jolly Roger
Κάποτε - δεν πάνε πολλά χρόνια - αποφάσισα να επεκτείνω τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες στην Ελλάδα. Η αιτία γι' αυτό ήταν όμορφη και φορούσε φουστάνι.

Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το σημερινό μου θέμα, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να περιγράψω τα ευτράπελα που βίωσα στην προσπάθεια μου αυτή. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία (μακράν) ήταν να δώσω στους συνομιλητές μου να καταλάβουν, ότι ΔΕΝ ήθελα να γίνω υπάλληλος τους. 
Η αντιμετώπιση τους ήταν "καλά, αφού σε έστειλε ο Χ θα δω που μπορώ να σε βολέψω". Εναλλακτικά "καλά, κάνε τα χαρτιά σου και πες στον προσωπάρχη ότι σε στέλνω εγώ". Και το πιό εξευτελιστικό "στρατό έχεις τελειώσει; ".
Όλα αυτά μου τα έλεγαν ΑΦΟΥ τους είχα εξηγήσει επί μισή ώρα ότι εκπροσωπώ μιά εταιρεία υψηλής τεχνολογίας (την δικιά μου), ότι έχω σαν πελάτες μου όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά blue chips και ότι ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ μαζί τους - σαν εταιρεία με εταιρεία - με στόχο ένα κοινό προϊόν που θα μπορούσε να πουληθεί σε Ελλάδα (τότε η Ελλάδα είχε λεφτά) και Ευρώπη.

Μίλησα με μικρές εταιρείες, μίλησα με τεράστιες (γιά τα ελληνικά δεδομένα) εταιρείες. Μίλησα με τρανταχτά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής, από αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Μίλησα και με τους τεχνικούς υπεύθυνους, μίλησα και με τους μάνατζερ. 
Αλλά καταπώς φαίνεται, αυτοί μίλαγαν ελληνικά και εγώ κινέζικα (ή kiswahili σε στιγμές οίστρου). Κανένας δεν με κατάλαβε.
Εννοείται ότι εγκατέλειψα απογοητευμένος την προσπάθεια. Εδώ δεν μπορούσα με απλά ελληνικά να τους δώσω να καταλάβουν ποιός είμαι και τι θέλω. Πως θα συνεργαζόμουν μαζί τους πάνω σε πολύπλοκα τεχνολογικά προϊόντα;

Αν μου έλεγαν ότι οι ικανότητες μου δεν επαρκούν, θα το καταλάβαινα. Δεν είμαι δα και παντογνώστης. Αν μου έλεγαν ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με την εταιρεία μου  (γιά οποιονδήποτε λόγο) θα το καταλάβαινα επίσης. Αλλά να τους λέω ότι ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω μαζί τους ένα τεχνολογικό προϊόν και να μου απαντάνε "κάντε τα χαρτιά σας και στείλτε τα στην διεύθυνση προσωπικού" είναι εντελώς αλαλούμ.

* * * *
Το σημερινό μου θέμα όμως δεν είναι οι - αποτυχημένες - μου προσπάθειες να δραστηριοποιηθώ στην Ελλάδα. Το θέμα μου είναι τι γνώμη έχει ο μέσος έλληνας γιά τον εαυτό του.

Στην διάρκεια όλων αυτών των συζητήσεων - και ήταν μπόλικες - δεν παρουσίαζα μόνο εγώ τον εαυτό μου και την εταιρεία μου. Παρουσίαζε και η άλλη πλευρά τον εαυτό της. Λογικό.

Ανακάλυψα λοιπόν ένα κοινό σημείο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και στις εταιρείες γιά τις οποίες δούλευαν: Ήταν οι πρώτοι. Οι καλύτεροι. ΟΙ διάνοιες. Οι ιδιοφυίες. Όλοι ανεξαιρέτως.
Συγκλονιστικό. Διάλεξα εντελώς στην τύχη 30 ελληνικές εταιρείες και κάπου 50 ξεχωριστά άτομα γιά να μιλήσω μαζί τους και έπεσα στους άριστους των αρίστων.

Έτσι μίλησα με άνθρωπο που "έχει φέρει τους υπολογιστές στην Ελλάδα", καθώς και με έναν άλλο που "ανακάλυψε τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες", με άλλους που "ανακάλυψαν τα δορυφορικά", "το ίντερνετ", "τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", "την τυπογραφία" (πριν τον Γουτεμβέργιο υποθέτω), τα "γραφικά των υπολογιστών" και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός.

Είναι να απορεί κανείς, πως με τόσες διάνοιες μαζεμένες σε τόσο λίγα τετραγωνικά η χώρα πήγε κατά διαόλου.

Το πραγματικά συγκλονιστικό είναι, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ με κορόϊδευαν. Δεν μου έλεγαν συνειδητά ψέματα. Ένας ψεύτης φροντίζει πρώτα απ' όλα να καλύψει το ψέμα του. 
Ένας συνειδητός ψεύτης δεν θα σου πεί ποτέ ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, εκτός αν μπορεί να αποδείξει ότι τον λένε Neil Armstrong.
Τι γίνεται όμως αν κάποιος πραγματικά πιστεύει ότι είναι ο πρώτος που περπάτησε στο φεγγάρι; Ένας που το πιστεύει πραγματικά, δεν ενδιαφέρεται γιά αποδείξεις, γιά στοιχεία. Ούτε τον νοιάζει αν εσύ μπορείς να ελέγξεις την αλήθεια των όσων λέει. Αφού αυτός το πιστεύει ακράδαντα - τελείωσε.

Έτσι λοιπόν και οι συνομιλητές μου - όλοι τους άνθρωποι με πτυχία, μόρφωση και λεφτά - ήταν (είναι; ) απόλυτα πεισμένοι, ότι ναι, όντως αυτοί είναι εκείνοι που "ανακάλυψαν τις ΑΠΕ" και όλα τα παρόμοια.
Αν οι μορφωμένοι πιστεύουν τέτοια τερατώδη πράγματα, ο πιό απλός κόσμος πιστεύει ακόμα πιό τερατώδη. Σουρεάλ εντελώς. Και επειδή δεν μπορεί να βγει ένας τυχαίος υδραυλικός και να ισχυριστεί "εγώ ανακάλυψα τα κινητά τηλέφωνα" (αν και ίσως το ακούσουμε κι αυτό κάποτε), η αφήγηση μετατοπίζεται.

Όταν δεν μπορείς να είσαι εσύ ο ίδιος ήρωας, τότε πρέπει να είναι ήρωας το παιδί σου, ο ανιψιός σου, ένας συγγενής σου, ένας συγχωριανός σου, ένας έλληνας έστω.
Αν εσύ είσαι μαραγκός και δεν σε παίρνει να έχεις φτιάξει "το ίντερνετ", τότε το έφτιαξε ο γιός σου (που ξημεροβραδιάζεται εκεί γιά να βρει γκόμενα).
Και αν δεν γίνεται να το έφτιαξε ούτε ο γιός σου, τότε το έφτιαξε τουλάχιστον κάποιος έλληνας.

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή, το ίδιο και η λογική. Αν εσύ (ή ο γιός σου) έφτιαξες "το ίντερνετ" (είτε οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό ανθρώπινο επίτευγμα), πως είναι δυνατόν να παραμένεις μαραγκός στην Κυψέλη;
Η σύγκριση της Πραγματικότητας με Αυτό_Που_Νομίζεις_Πως_Είσαι είναι μεγάλη σφαλιάρα.

Εδώ η αφήγηση εμπλουτίζεται με τερατώδεις ιστορίες συνωμοσίας. Φυσικά και το έφτιαξες εσύ, αλλά σε έριξαν τα ξένα συμφέροντα, σε αδίκησαν, σε παραγνώρισαν, σε πέταξαν στο περιθώριο, σε εκμεταλλεύτηκαν, σου έκλεψαν τις πατέντες κλπ. κλπ. κλπ.

Στην νεοελληνική πραγματικότητα η χώρα μας είναι γεμάτη από τιτανοτεράστιες ιδιοφυίες, τίγκα στους εφευρέτες και στις διάνοιες. Έλληνες και μόνο έλληνες έχουν ανακαλύψει οτιδήποτε έχει κατασκευάσει ποτέ ανθρώπινο χέρι.
Φυσικά, όλοι μας είμαστε ριγμένοι από τους κακούς ξένους, που μας έχουν κατακλέψει τις εφευρέσεις και τις εκμεταλλεύονται γιά πάρτη τους. 

* * * *

Π.χ. μία από τις Χοντράδες με τις οποίες αυτοπαραμυθιαζόμαστε είναι ότι ο Κ. Καραθεοδωρή  ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας. Την ανακάλυψη του την έκλεψε δήθεν ο Αινσταιν, ενώ ο καημενούλης ο Καραθεοδωρή πέθανε άγνωστος και καταφρονεμένος.
Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Ο Καραθεοδωρή πήρε την αναγνώριση που του άξιζε (και του άξιζε πολύ μεγάλη, γιατί ήταν σπουδαίος μαθηματικός), ενώ η νεοελληνική αφήγηση θα τον προτιμούσε να πεθαίνει στην ψάθα.
Απλά (εκτός Ελλάδας και εκτός θεωριών συνωμοσίας) δεν του καταλογίζεται ότι ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας. Ο ίδιος ποτέ του δεν διεκδίκησε την πατρότητα αυτής της Θεωρίας. Οι πραγματικά Μεγάλοι δεν έχουν ανάγκη από ξένες δάφνες.

* * * * 

Άλλο παράδειγμα. Διαβάζω σήμερα σε πηχιαίο τίτλο "Ελληνική ανακάλυψη επιβεβαιώνει τον Αινσταιν" (νάτος πάλι ο Αλβέρτος). Ίσα ρε μεγάλε, που την είδες την ελληνική ανακάλυψη;

Η πραγματικότητα είναι πολύ πεζή. Δουλεύει στην Βόννη ένας έλληνας φυσικός, πολύ άξιος κατά τα φαινόμενα - και μπράβο του. 

Ο έλληνας φυσικός (John Antoniadis υπογράφει ο άνθρωπος) δουλεύει στην Γερμανία, σε ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο, που έχει το όνομα ενός διάσημου γερμανού φυσικού (Max Planck). Ο John Antoniadis πληρώνεται με λεφτά γερμανών φορολογούμενων, χρησιμοποιεί επιστημονικά όργανα και εργαστήρια, κατασκευασμένα με γερμανική τεχνολογία / γερμανικά λεφτά, και εργάζεται σε μιά ομάδα φυσικών.
Η ομάδα αυτή στην οποία συμμετέχει ο John Antoniadis αποτελείται από 20 άτομα (τόσα συνυπογράφουν την δημοσίευση στα επιστημονικά περιοδικά) και κρίνοντας από τα επώνυμα τους προέρχονται από 5 τουλάχιστον διαφορετικές χώρες.
Είναι άλλωστε κάτι πολύ συνηθισμένο, ένα επιστημονικό αντικείμενο να το ερευνούν - πολυεθνικές - ομάδες ερευνητών. Στην δημοσίευση το όνομα του J.A. αναφέρεται πρώτο ανάμεσα στα 20 - αυτό είναι μιά άτυπη παραδοχή των υπόλοιπων ότι η συμβολή του στην κοινή εργασία ήταν η μεγαλύτερη / σημαντικότερη.

Δεν θέλω επ' ουδενί να μειώσω την αξία του John Antoniadis, που από όσα μπορώ να κρίνω είναι πολύ μεγάλη. 
Ούτε θέλω να μειώσω την αξία που έχει η "ανακάλυψη" της ομάδας του (επιστημονικά μιλώντας, δεν πρόκειται γιά ανακάλυψη. Παρατήρησαν και μέτρησαν ένα pulsar με μεγέθη που δεν είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν).

Αλλά το θεωρώ τερατωδώς κομπλεξικό, να παίρνεις ένα επιστημονικό δημοσίευμα το οποίο συνυπογράφεται από 20 φυσικούς 5 εθνικοτήτων - ανάμεσα τους και ένας έλληνας - και να το παρουσιάζεις με τίτλο "ελληνική ανακάλυψη μπλαμπλαμπλα Αινσταιν μπλαμπλα".

Πάω στοίχημα, ότι ο John Antoniadis - σαν πραγματικά σπουδαίος φυσικός - ούτε θα ξέρει γι' αυτά τα τερατώδη δημοσιεύματα, ούτε θα τον ενδιαφέρουν και ούτε θα τα εγκρίνει (αν ποτέ τα διαβάσει).

Αλλά εμείς εδώ - σαν γνήσια μικροί και ασήμαντοι - αυτοπαραμυθιαζόμαστε ότι κάποιος "δικός μας" έκανε μιά φοβερή και τρομερή ανακάλυψη. 
Όσο γιά το "δικός μας" : δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά παίζει και το ενδεχόμενο, ο κος Αντωνιάδης να ακούει την λέξη Ελλάδα / έλληνες και να βγάζει φλύκταινες. 

Στο κάτω κάτω, κάποιος σημαντικούς λόγους θα έχει αυτός ο τόσο σπουδαίος επιστήμονας να δουλεύει στην Βόννη και όχι στην Λάρισα.

* * * * 

Στο προηγούμενο μου ποστ, η αγαπητή Μαρτίνα μου έστειλε ένα βίντεο. 
Το βίντεο - γιά όσους δεν το είδαν - δείχνει έναν έλληνα φυσικό στην Κρήτη, που έχει φτιάξει (εκτός των άλλων) ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι.

Το βίντεο μου θύμισε παλιές, όμορφες εποχές. Στο θέμα της ενεργειακής - και όχι μόνο - αυτονομίας θα αφιερώσω προσεχώς ξεχωριστό ποστ.

Αλλά και εδώ έχουμε το ίδιο κλαψιάρικο και μικροπρεπές μοτίβο, την ίδια νεοελληνική αφήγηση (που πιστεύω ότι ο κεντρικός ήρωας του βίντεο Μ. Καλογεράκης δεν την εγκρίνει).
Ο τιτανοτεράστιος έλληνας φυσικός που ανακάλυψε την τεχνολογία της αυτονομίας στην ενέργεια και ζει παραπεταμένος και παραγνωρισμένος.

Δηλαδή τι περιμένουμε; Να απονεμηθεί το Νόμπελ Φυσικής στον Μ. Καλογεράκη επειδή έστησε έναν ανεμόμυλο και πέντε φωτοβολταικά στο οικόπεδο του;

Ξαναλέω, δεν παραγνωρίζω την αξία του ανθρώπου, που είναι μεγάλη. Το παράδειγμα του, ο τρόπος ζωής του είναι σωστά και δημιουργικά και μπράβο του. 
Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος του βίντεο ότι ο "μεγάλος έλληνας φυσικός" έχει ανακαλύψει σχεδόν οτιδήποτε κινείται στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.

* * * * 
Η Αυτογνωσία και το Μέτρο είναι οι πρώτες προυποθέσεις γιά να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας. Μόνο αν καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων που μας βασανίζουν.

Τελειώνοντας, να ανακοινώσω οτι στο σημερινό ποστ δεν θα ανεχτώ διαφωνίες.
Είμαι έλληνας, είμαι ο εφευρέτης των υπολογιστών (σοφτγουέαρ ου μην αλλά και χαρντγουέαρ), του ραδιοτηλεσκοπίου, της νανοτεχνολογίας και των σάντουιτς με μαρούλι - άρα ξέρω τι λέω και έχω δίκιο.
Δεν μου φτάνει που οι ξένοι μου έκλεψαν τις εφευρέσεις, δεν μου φτάνει που ζω άσημος και περιφρονημένος εδώ στην άκρη του κόσμου, θα ανεχτώ διαφωνίες κι από πάνω; Ποτέ!
29 Apr 17:44

Ο άνθρωπος που χρησιμοποιούσε το 100% του εγκεφάλου του

by Γελωτοποιός

images 

Αναρωτιέστε ποιος ήταν αυτός ο τόσο ξεχωριστός άνθρωπος;

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σας θα έχετε εμπλακεί σε μια συζήτηση (ή θα το έχετε διαβάσει σε κάποιο περιοδικό ή site) σχετική με τις δυνατότητες που θα είχε ο άνθρωπος αν χρησιμοποιούσε το 100% του εγκεφάλου του και όχι το 10% όπως συνηθίζουμε εμείς οι πτωχοί τω πνεύματι.

Ως παραδείγματα τέτοιων ξεχωριστών ανθρώπων αναφέρονται συνήθως ο Ιησούς και ο Αϊνστάιν –αν και κανείς δεν τους έκανε ποτέ εγκεφαλογράφημα. Παρόμοιες υπερδυνάμεις υποστηρίζουν ότι είχε και ο Πυθαγόρας, ο Βούδας, κάποιοι γιόγκι στην Ινδία και άλλοι τόσοι γέροντες στο Άγιο Όρος –ενδέχεται και ο Νίκος Γκάλης.

Είναι παράξενο το πόσο εύκολα οι άνθρωποι ασπάζονται οποιαδήποτε βλακεία τους πασάρουν, είτε αυτή είναι η «θεωρία» της Κούφιας Γης και των εξωγήινων «Ε» είτε ότι η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει στην ευημερία των πολιτών.

Μάλλον πιστεύουν ότι η «κριτική σκέψη» έχει να κάνει με ντάκους και τσικουδιά, ενώ αυτοί προτιμούν τη φάβα Σαντορίνης –ίσως επειδή προσιδιάζει στον εγκέφαλο τους.

Έτσι δε θα φέρουν αντιρρήσεις ούτε καν θα το σκεφτούν όταν κάποιος τους αναφέρει την περίπτωση ενός σύγχρονου αγίου που έκανε θαύματα ακριβώς επειδή χρησιμοποιούσε όλον τον images (1)εγκέφαλο του.

«Δεν το ήξερες; Οι υπόλοιποι άνθρωποι χρησιμοποιούμε μόνο το 10%», θα πει με σιγουριά. «Το διάβασα σε ένα βιβλίο που πουλούσε ο τάδε υπουργός. Βλάκας είναι αυτός, δεν ξέρει;»

Δε θα ασχοληθούμε με τη βλακεία των κυβερνώντων, η οποία είναι σίγουρα μικρότερη από εκείνων που τους ψηφίζουν, αλλά με τους «ξεχωριστούς ανθρώπους».

Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζετε είναι ότι ο «τόσο ξεχωριστός άνθρωπος» που χρησιμοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο του είστε εσείς –οι περισσότεροι από εσάς τέλος πάντων. Απλά δεν χρησιμοποιείτε το 100% των νευρώνων σας ταυτόχρονα –και να ευχαριστείτε τον άγιο  γι’ αυτό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας. Αν για κάποιο λόγο ξεκινούσε να λειτουργεί ολόκληρος –πράγμα που δεν συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας είναι πιο έξυπνος από εμάς- το μόνο που θα καταφέρνατε θα ήταν να πέσετε νεκροί την ίδια στιγμή -αφού πρώτα θα ανατιναζόταν το κεφάλι σας ή μόνο θα έπαιρνε φωτιά.

Το ιδανικό ποσοστό των νευρώνων που τίθενται ταυτόχρονα σε λειτουργία δεν ξεπερνάει το 3%. Από εκεί και πέρα η ενέργεια που απαιτείται είναι τόσο μεγάλη που ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει.

Χρησιμοποιούμε διαφορετικό 3% όταν ακούμε μουσική, όταν ονειρευόμαστε, όταν κάνουμε σεξ και όταν παρακολουθούμε ποδόσφαιρο –αν και έχω αμφιβολίες για το ποσοστό νευρώνων που ενεργοποιούνται στην τελευταία περίπτωση.

Αν αυτό το 3% σας φαίνεται πολύ λίγο μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει τι κουβαλάτε στο κεφάλι σας.

Εκεί μέσα υπάρχουν 200 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Καθένα από αυτά μπορεί να έχει μέχρι και 10.000 δενδρίτες –τους οποίους μπορείτε να φανταστείτε σαν κλαδιά δέντρου που μεταβιβάζουν σήματα. Το ίδιο κάνουν και οι νευρίτες, οι οποίοι μπορεί να είναι χιλιάδες φορές  μακρύτεροι από το νευρώνα.

Το συνολικό μήκος των νευριτών φτάνει τα 5.000.000 χιλιόμετρα. Αν τους απλώναμε θα μπορούσαν να καλύψουν έκταση ίση με τέσσερα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Οι συνάψεις που δημιουργούνται ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα είναι ένα τετράκις εκατομμύριο (1.000.000.000.000.000).

Ο αριθμός των πιθανών τρόπων διακίνησης μιας πληροφορίας στον εγκέφαλο είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των ατόμων σε ολόκληρο το σύμπαν!

Λοιπόν, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι το 3% είναι περιοριστικό;

adonis-georgiadisΥπάρχουν ιατρικές περιπτώσεις όπου έχει αφαιρεθεί το ένα ημισφαίριο, ο μισός εγκέφαλος. Αυτοί οι άνθρωποι συνέχισαν να ζουν μια φυσιολογική ζωή, αφού στο μισό που έμεινε δημιουργήθηκαν νέες συνάψεις.

Γιατί μπορεί να μη δημιουργούνται καινούρια νευρικά κύτταρα από κάποια ηλικία και μετά, αλλά νέες συνάψεις δημιουργούνται και στα βαθιά γεράματα, αρκεί να ασκούμε τον εγκέφαλο μας και να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να αποκτούμε καινούριες δεξιότητες -αντί να παρακολουθούμε τηλεόραση και να ψηφίζουμε το ίδιο κόμμα για σαράντα χρόνια.

Ας τελειώσουμε αυτό το κείμενο καταρρίπτοντας άλλο έναν μύθο, αυτόν που έχει να κάνει με την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκαλούν τα οινοπνευματώδη ποτά στον εγκέφαλο μας.

Αυτή η άποψη χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησαν κάποιες αντιαλκοολικές εκστρατείες για την απαγόρευση των οινοπνευματωδών. Όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Η εξέταση δειγμάτων από αλκοολικούς και μη αλκοολικούς έδειξε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο συνολικό αριθμό νευρώνων ή στην πυκνότητα, ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Η περιθωριοποίηση των αλκοολικών δεν οφείλεται σε κάποια μόνιμη βλάβη του εγκεφάλου, αλλά στην καθημερινή αλληλεπίδραση τους με την κοινωνία. Κάποιος που είναι μεθυσμένος όλη τη μέρα αδυνατεί να εργαστεί, να κοινωνικοποιηθεί, να επικοινωνήσει. Αν αυτός ο «κάποιος» δεν είναι ΑΑ, αλλά αναγνωρισμένος καλλιτέχνης η κοινωνία τον αποδέχεται. Αν είναι δασκάλα του δημοτικού, μάλλον όχι.

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος δεν μπορούσε να ζήσει ούτε μια μέρα χωρίς μπράντι (και πούρα),winston_churchill_drinking_posters-r48878be4d8b4465386f53a233e99378c_vhbx_8byvr_512 έφτασε σε μεγάλη ηλικία χωρίς να χάσει τίποτα από την αυτοπεποίθηση και την ευστροφία που τον χαρακτήριζε.

Αντίθετα, η σπουδαία Άιρις Μέρντοχ, η οποία δεν είχε καταναλώσει ούτε το ένα εκατομμυριοστό της Τσορτσίλιαν ποσότητας αλκοόλ ούτε έβλεπε τούρκικα σίριαλ στην τηλεόραση, χάθηκε στο σκοτεινό λαβύρινθο του Αλτσχάιμερ.

Ο εγκέφαλος μας είναι υπερβολικά πολύπλοκος και ίσως ποτέ να μην μπορέσουμε να κατανοήσουμε απόλυτα τους μηχανισμούς του.

Ένα είναι βέβαιο: Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε αυτό το 3% τόσο καλύτερα είναι.

Παραφράζοντας τη διάσημη φράση του Μποντ για το μαρτίνι (το οποίο παρεμπιπτόντως δεν ήταν το αγαπημένο του ποτό, αφού στα περισσότερα βιβλία του Φλέμινγκ πίνει ουίσκι): “Use it, don’t waste it”.

10 Apr 09:18

Death of a milk snatcher και άλλα κουλά της επικαιρότητας.

by pølsemannen

Milk snatcher

Απεβίωσε η Σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ πλήρης ημερών και στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί έκαναν πάρτι. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεπάτωσε πάρα πολύ κόσμο στο ΗΒ με την νεοφιλελέ πολιτική της, μια πολιτική που ήταν το τελευταίο στοίχημα του καπιταλισμού πριν την σημερινή κατάρρευσή του και την επερχόμενη έλευση της «Νέας Τάξης Πραγμάτων», πιθανώς και με γαρνιτούρα τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (Με όπλα, γιατί οικονομικά, ο παγκόσμιος πόλεμος ήδη μαίνεται).

Μην ψαρώνετε όμως με αυτή την βαρυγδουπώδη μπούρδα ονόματι «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, «Νέες Τάξεις Πραγμάτων» ήρθαν, άκμασαν και ψόφησαν. Όμοια θα πράξει και αυτή που έρχεται. Η διαδικασία θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του ανθρώπινου είδους ή την μετάλλαξη του σε κάτι άλλο με περισσότερο και καλύτερο μυαλό. Διότι το πρόωρο τέλος του ανθρώπινου είδους θα έρθει κατά πάση πιθανότητα από την άπειρη συλλογική ανθρώπινη βλακεία και όχι από έναν μετεωρίτη σαν αυτόν που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν 65.000.000 χρόνια.

Πάρτι στα Λονδίνα αλλά και σε άλλες χώρες από τους αντινεοφιλελέ για τον θάνατο της Μάγκυ «There is no such thing as
society. There are individual men and women, and there are families» Θάτσερ, το οποίο είναι ισοδύναμο με την δήλωση φιλόσοφου σαντουιτσά «Τhere is no such thing as a sandwich. There is ham and there is cheese and there is mayonnaise». Κάποιοι λένε ότι κακώς χοροπηδούσαν κάποιοι σαν μπαμπουίνοι λες και πήρε η ΑΕΚάρα το διαγαλαξιακό κύπελλο επειδή τεζάρισε ο άγγελος του μίσους, διότι πρέπει να σεβόμαστε τον θάνατο και ο νεκρός δεδικαίωται και άλλα τέτοια.

Κυρίες, κύριοι:

1. Ο θάνατος είναι τόσο φυσιολογικός και αναπόφευκτος όσο το επόμενο χέσιμο. Είναι το χέσιμο άξιο κάποιου ιδιαίτερου σεβασμού ή μήπως κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Έχεσε ο Χίτλερ δείξτε σεβασμό; Όχι βέβαια. Όπως λέει και το τραγούδι, Ντάει-ντάει, ντάει-ντάει, γουη αρ ωλλ γκόηνγκ του ντάει, γουη αρ ωλλ γκόηνγκ του ντάει. (όπα να καούν τα κάρβουνα). Κάντε τα κουμάντα σας και αποκτήστε ολίγα κότσια. Μην είστε τόσο χέστηδες.

2. Ο νεκρός δεδικαίωται; Όχι, με καμιά Χριστοπαναγία. Οι πράξεις κάθε ανθρώπου αφήνουν σημάδια στον περίγυρό του. Αυτά μπορούν να είναι αντικείμενο κρίσης. Ο Χίτλερ ψόφησε πίνοντας υδροκυάνιο, άρα δεδικαίωται, διότι ήτο χορτομασουλίτσας και του άρεσαν τα σκυλιά; (Μόνο με τους ανθρώπους είχε ένα θεματάκι). Προφανώς όχι. Άρα και η Θάτσερ κρίνεται συνολικά για την απάνθρωπή πολιτική της που τελικά έκανε μια τρύπα στο νερό. Τα τρένα στην Βρετανία είναι πάλι κρατικά και ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μπουρδέλο.

Διάλειμμα με τον Ιρλανδό ταξιτζή πριν προχωρήσω:


Ο μέγας αντιμνημονιακός αγωνιστής από το μετερίζι του αγωνιστικού ΣΚΑΕΙ, ο Γιώργης ο Τράγκας με τ’ όνομα, προσέφερε μέγιστη υπηρεσία στον χειμαζόμενο λαουντζίκο. Έφερε τέσσερις παικταράδες της ομάδας των χρυσαβγών για να ξεδιπλώσουν το πλούσιο και πολυσχιδές ταλέντο των, διότι τα άλλα τα κανάλια δεν τους καλούσι και χάνει η Βενετιά βελόνι και κλαίει πικραμένη του Κίτσου η μάνα.

Κουαρτέτο:

Ο ουρών νοσταλγός της 7ετιας, ο Παναγιώταρος με τα Αγγλικά τύφλα να έχει ο Βορίδας, ο σφαλιαρίστας Κασιδιάρης και ο πιανίστας γκόμενος της κόρης του Μιχαλολιάκου που έπαιζε παλιά σε συγκρότημα white power.

 Jävla svartskalle.

Επιχείρημα: «Μα είναι δυνατόν να θεωρούμε εκτός συνταγματικού τόξου 1.000.000 Έλληνας που ψήφισαν χρυσαβγά;».

Όπα μεγάλε, η ΧΑ δεν πήρε ακόμη 15%, περίμενε να γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Όσο για τις ερωτήσεις... χαδάκια και πασούλες. Σε τέτοια βαθμό που ο γκόμενος της κόρης του Μιχαλολιάκου, άρχισε να μιλάει για στειρώσεις ψυχασθενών, για το ότι τα παιδιά από μικτούς γάμους δεν είναι Έλληνες και άλλα χαζά και χρειάστηκε να πετάξει ο Τραγκεύς την μπάλα στην εξέδρα θέτοντας το καίριο ερώτημα: «Είσθε υπέρ ή κατά των αμβλώσεων;»

«Κατά! Κατά!» απεκρίθησαν και οι τέσσερις ώστε να μην παρεκτραπεί ο πιανίστας σε ύμνους για τον Χιτλέριο εκ Φαρσάλων που είχε ένα θεματάκι με τα μουνιά τους Καλαβρυτινούς και την ανάγκη κατασκευής θαλάμων αερίων για θολοκουλτουριαραίους.

Φαίνεται η ΧΑ άρχισε να κάμπτεται στις δημοσκοπήσεις και χρειαζόταν μία ένεση για να τονωθεί το ηθικό των φασιστών και των βλακών που τους ψηφίζουν. Διότι για να ψηφίζεις ΧΑ, ή απόγονος γερμανοτσολιά είσαι, ή βλάκας, ή και τα δύο.

Καλό εργαλειάκι για το σύστημα η ΧΑ. Μαρκάρεις δυνατά την δεξιά πτέρυγα.

Χρυσαυγίτης. Πιο συστημικός πεθαίνεις.

Αίμα, ούρα, είσαι μιά χαμούρα.

Και κλείνοντας δυό λόγια για τις εξεταστικές επιτροπές. Ασχολούνται τα ΜΜΕ με τις παπαριές που εκτοξεύουν Κασιδιαροβενιζελοι και δεν ασχολούνται με την ταμπακιέρα. Ε, για τσιγάρα είμαστε τώρα; Το κάπνισμα βλάπτει και κοστίζει. Παραθέτω ένα ωραίο κείμενο του Έρμιππου από το φατσοβιβλίο:

«Γίνεται κάπως έτσι. Η κυβέρνηση προτείνει ένα σκληρό μέτρο στην βουλή. Οι βουλευτές δεν το ανέχονται και προτάσσουν τα γενναία στήθη τους για να υπερασπίσουν τον λαό. Αρνούνται την ψήφο τους και το απορρίπτουν. Κάνουν μάλιστα και δηλώσεις στην τηλεόραση. Η φουκαριάρα η κυβέρνηση, όμως, πιέζεται από την κακιά τρόικα και πρέπει οπωσδήποτε να το περάσει, για να σωθεί η πατρίδα. Το κάνει λοιπόν εκτός ...βουλής, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μετά μυξοκλαίγεται.

Περνούν οι τριάντα ημέρες που ορίζει το σύνταγμα και η κακιά πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έχει περιορισμένη ισχύ, έρχεται διακριτικά στην βουλή για να επικυρωθεί. Αλλιώς πρέπει να πάψει να ισχύει. Οι βουλευτές, τότε, σφυρίζουν κλέφτικα, ξεχνούν ότι κάτι τέτοια μέτρα θα περνούσαν μόνο πάνω από το πτώμα τους, ασχολούνται με σοβαρότερα πράγματα της διαρκώς ανανεούμενης επικαιρότητας και η νομοθετική πράξη, για την οποία μιλούσαμε, γίνεται νόμος του κράτους εις τους αιώνας, με βάση την υπερδιαλεκτική αρχή της δεδηλωμένης.

Μετά όλοι μαζί κάνουν κι άλλες δηλώσεις στην τηλεόραση, καταριούνται την Χρυσή Αυγή, που θέλει να τραυματίσει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και μας θυμίζουν ότι γλυτώσαμε προσωρινά από την όγδοη συνιστώσα του Τσίπρα, που δεν πιστεύει στην δημοκρατία μας. Ο λαός ανακουφίζεται που απέφυγε τα χειρότερα και ανοίγει την τηλεόραση για να ακούσει τι έχει να μας πει ο Πάγκαλος στην εκπομπή του Πρετεντέρη.

(Να μην ξεχάσουμε να συμπληρώσουμε ότι στα διαλείμματα η βουλή μας ψηφίζει και τροπολογίες με τις οποίες νομιμοποιεί τις προμήθειες και απαλλάσσει από ενδεχόμενες ευθύνες τραπεζικά στελέχη που δανειοδοτούσαν παράνομα τα κόμματα. Σκεφθείτε και να μην το έκανε. Θα μας ζητούσε να απολύσουμε άλλους 100.000 επίορκους η τρόικα και θα είχαμε κοινωνικό πρόβλημα.)»