Shared posts

04 Jan 12:46

Έρχεται η πληροφοριακή Αποκάλυψη των deepfakes;

by Hellena

Έρχεται η πληροφοριακή Αποκάλυψη των deepfakes;

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να χειροκροτήσουν τις πρόσφατες αποφάσεις διάφορων κυβερνήσεων για την (έμμεση ή άμεση) αποποινικοποίηση των fake news. Στον αντίποδα, άλλοι τόσοι ήταν εκείνοι οι οποίοι τις κατέκριναν, επιχειρηματολογώντας πως κάτι τέτοιο θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οι συνωμοσιολόγοι θα παραληρούν πως τους φιμώνουν επειδή «φοβούνται την αλήθεια τους»[sic].

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα, λένε πως είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έχει καμία σημασία, αφού στο τέλος ο καθένας πιστεύει τη δική του αλήθεια ως τη μόνη πραγματικότητα. Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα αναφέρουμε τους οπαδούς της «Επίπεδης Γης» και τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

(Χαμένη) μάχη κατά των fake news

Δεκάδες ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο, ασχολούνται καθημερινά με την κατάρριψη ψευδών ειδήσεων. «Ειδήσεων» που κάνουν πολλούς ανθρώπους να αντιδρούν με την προσοχή που δίνεται σε τέτοια θέματα, τα οποία βρίσκονται αμέτρητα επίπεδα κάτω από αυτό της ηλιθιότητας.

Για να μην είμαστε άδικοι με το Διαδίκτυο, η ηλιθιότητα και η συνωμοσιολογία κρέμονται καθημερινά στα μανταλάκια από τα έντυπα μέσα, βλέπονται στα δελτία των 8 και ακούγονται στα ερτζιανά. Όλα αυτά προωθούνται για μια σωρεία σκοπιμοτήτων μα το θέμα είναι πως έχουν αποτέλεσμα επειδή υπάρχουν αποδέκτες. Δηλαδή, ένα κοινό το οποίο τα δέχεται, τα υποστηρίζει και τα διαδίδει.

Είναι αστείο το ότι τα μέσα διασποράς τέτοιου είδους ειδήσεων αυτοπαρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι της αλήθειας και πολέμιοι του ψεύδους. Και εντάξει, τα ΜΜΕ γνωρίζουμε κάτω από ποιες πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες λειτουργούν και ευρισκόμενα στο λυκόφως τους δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε, αφού η ψηφιακή εποχή οδεύει προς το απόγειό της.

Προκαλεί γέλιο, όμως, πως στον ψηφιακό κόσμο σαν ο μεγαλύτερος μαχητής κατά της διασποράς των ψευδών ειδήσεων (θέλει να) εμφανίζεται το… Facebook. Η πλατφόρμα, δηλαδή, που επί σχεδόν δυο δεκαετίες δίνει βήμα στον κάθε πικραμένο και που, κακά τα ψέματα, χάρη σε όλους αυτούς ανέβηκαν οι μετοχές της. Σαφώς, δεν ευθύνεται κανένα Facebook για την ύπαρξη της ανθρώπινης ηλιθιότητας, των απατεώνων κλπ. Απλά, σε αυτό βρήκαν στέγη και ομαδοποιήθηκαν, κυρίως χάρη στην τεχνική του διαμοιρασμού (sharing).

Αυτά, όμως, είναι ήδη γνωστά. Το ερώτημα που παραμένει είναι το αν πράγματι μπορούν να καταπολεμηθούν, παταχθούν, κατασταλούν (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ρήμα) τα fake news. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους ίδιους μηχανισμούς που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Η απάντηση σε αυτό έρχεται από παλιότερους, πιο συμβατικούς καιρούς, από τις απανταχού αρχές οι οποίες υποστηρίζουν πως οι κάθε είδους απατεώνες θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Ειδικά στο ψηφιακό παρόν, όπου τα διαθέσιμα εργαλεία, οι τεχνικές και η γνώση είναι προσιτά στις μάζες. Αυτό συνεπάγεται πως η περίοδος των απλών fake news παρέρχεται και ήδη έχουμε περάσει στην εποχή των «deepfakes».

Η άνοδος των deepfakes

Ως «deepfakes» («πλαστά» σε ελεύθερη μετάφραση) νοούνται τα αρχεία εικόνας και ήχου στα οποία εμφανίζονται ή ακούγονται άνθρωποι να κάνουν και να λένε πράγματα τα οποία ουδέποτε έκαναν ή είπαν. Η επιτυχία αυτών περικλείεται στην ορολογία που τους έχουν αποδώσει διάφοροι ειδικοί, οι οποίοι τα αποκαλούν «συνθετικά μέσα». Δηλαδή, αυτού του είδους τα «ντοκουμέντα» περιλαμβάνουν σχεδόν ισόποσες δόσεις αλήθειας και ψεύδους.

Από μισή αλήθεια μπορείς να κατασκευάσεις ένα ολόκληρο ψέμα.

Όπως φαίνεται, με τη σημερινή και τη μελλοντική τεχνολογία, με τα λογισμικά, τους υπολογιστές και τις «έξυπνες συσκευές», το πλαστό θα γίνει η πραγματικότητά μας. Και αν τα fake news με τα hoaxes έχουν ήδη παίξει αποφασιστικό ρόλο σε εκλογικές αναμετρήσεις, φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί με τα deepfakes.

Ή, μάλλον, δε χρειάζεται καν να το φανταστείτε. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη στη Γκαμπόν, όπου με τη μακρά απουσία του πρόεδρου της χώρας από τη δημοσιότητα κυκλοφόρησε ένα deepfake που έλεγε πως ο πρόεδρος έχει πεθάνει, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να προχωρήσουν σε ένα (αποτυχημένο) πραξικόπημα.

Πολύ πρόσφατα πάλι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, Βρετανός διευθυντής τράπεζας έπεσε θύμα ενός deepfake ηχητικού και, νομίζοντας πως συνομιλεί με τον διευθυντή μιας μεγάλης Ουγγρικής εταιρείας, ενέκρινε την αποστολή 250.000 λιρών (η τεχνική αυτή ονομάζεται «συνθετική φωνητική πλαστοπροσωπεία»).

Φυσικά, πολύ πριν από αυτά, τα deepfakes είχαν (εξακολουθούν να έχουν) την τιμητική τους σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και σχετικά, όπως το εκδικητικό βίντεο που έδειχνε την Ινδή δημοσιογράφο Rana Ayyub, επειδή εκείνη ερευνούσε την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας ενός ανήλικου κοριτσιού από το Κασμίρ. Η λίστα είναι, βέβαια, ακόμα μεγαλύτερη και περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλους.

Απενοχοποιημένη απάτη;

Σε όλα αυτά παρατηρείται η ίδια τακτική με τα fake news, που στην αρχή ξεκίνησαν ως χιουμοριστικά και στην πορεία εξελίχθηκαν σε κάτι πιο τρομακτικό, που μπορεί να χειραγωγεί την κοινή γνώμη και να επιφέρει κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις.

Αυτό το σημειώνουμε επειδή και τα deepfakes πρωτοεμφανίστηκαν με διάφορα χιουμοριστικά βιντεάκια και απενοχοποιήθηκαν με την εφαρμογή Doublicat, με την οποία μπορεί οποιοσδήποτε να φτιάξει gifs, βάζοντας το πρόσωπό του ή ένα άλλο στο σώμα κάποιου ηθοποιού ή άλλης διασημότητας. Κάτι αντίστοιχο μα λίγο πιο χαμηλής ποιότητας είναι το γνωστό «FakeApp».

Και αν, αρχικά, απαιτούνταν κόπος και χρόνος ούτως ώστε να προκύψει ένα αληθοφανές αποτέλεσμα, αυτό έχει, πλέον, αλλάξει και είναι ιδιαίτερα εύκολο, απλό και κυρίως φθηνό, ενώ είναι βέβαιο πως όσο περνάει ο καιρός θα εξελίσσεται ακόμα περισσότερο.

Διαδικτυακές πολυεθνικές, όπως το Facebook και η Google, δημιούργησαν λογισμικά σαν το «Deepfake Detection Challenge» για την εξακρίβωση των deepfake βίντεο. Εντούτοις, στην πράξη τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά, αφού στην ουσία ερευνώνται μετά τις αντιδράσεις των προσώπων που έχουν πέσει θύματα αυτών.

Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος ανεβάσει ένα τέτοιο βίντεο με σκοπό να προειδοποιήσει πως είναι πλαστό, μπορεί να πέσει θύμα του αλγόριθμου με αποτέλεσμα το ban (ομολογουμένως η Google τα πάει καλύτερα από το Facebook σε αυτόν τον τομέα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα βίντεο με τον Obama που ανέβηκε από έναν λογαριασμό ονόματι «Buzzfeed» στο YouTube, που όμως στο Facebook «έφαγε πόρτα» στις αρχές.

Ο θάνατος της κριτικής σκέψης

Ίσως κάποιοι πουν πως το μόνο που χρειάζεται στην τελική είναι κριτική σκέψη και λογικοί συνειρμοί. Όπως για παράδειγμα το ποιος δημοσίευσε κάποιο βίντεο, το αν υπάρχει πηγή, το αν το εικονιζόμενο πρόσωπο λέει ή κάνει κάτι που ποτέ δεν θα έλεγε και έκανε (τουλάχιστον δημόσια), και τέλος, φυσικά, το ποιος μπορεί να επωφελείται από κάτι τέτοιο.

Όμως, το είπαμε και πιο πάνω. Η κριτική σκέψη απουσιάζει από πλήθος συνανθρώπων μας. Επειδή θέλουν να πιστέψουν κάτι τέτοιο, επειδή τους το επιβάλλει η δική τους κοσμοθεωρία, επειδή είναι κοινωνικά και τεχνολογικά αναλφάβητοι, και για μια σωρεία ακόμα λόγων. Πάνω-κάτω είναι η ίδια επιχειρηματολογία με αυτή προηγούμενων δεκαετιών: «μα το είπε η τηλεόραση». Έτσι και τώρα με τα διάφορα βίντεο, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν πως είναι ντοκουμέντα και λίγο πολύ συντάσσονται σαν αυτόπτες.

Ακόμα και εμφανή (τεχνικά) πράγματα σε ένα deepfake βίντεο, όπως για παράδειγμα ο αποχρωματισμός του προσώπου ή του σώματος, ο φωτισμός και οι σκιάσεις, ακόμα και ο κακός συγχρονισμός, δε μπορούν να προσδιοριστούν από τους ανθρώπους για τους λόγους που αναφέραμε μία παράγραφο πριν.

Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αυτού είναι το πασίγνωστο βίντεο με τον Donald Trump να απευθύνεται στη βελγική κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού και τελειώνοντας με τη φράση «το ίδιο θα πρέπει να πράξετε και εσείς» (το Βέλγιο).

Αυτό, όμως, ήταν ένα προσαρμοσμένο βίντεο που δημιουργήθηκε από πολιτικό κόμμα και είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει κατακραυγή στο Βέλγιο για την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου. Αν και η αλήθεια αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων και έπειτα από διπλωματικές παρεμβάσεις, την είχαν πατήσει αναρίθμητα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο και η «είδηση» διαδιδόταν σαν αστραπή, ενώ μεγάλο μέρος του βελγικού λαού είχε ήδη χειραγωγηθεί.

Οι ιθύνοντες, δε, του εν λόγω πολιτικού κόμματος είπαν πως ανέθεσαν τη δημιουργία αυτού του βίντεο σε μια εταιρεία παραγωγής, η οποία αξιοποίησε έναν κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται «Μηχανική Μάθηση».

Πληροφορία

Το «Machine Learning» είναι ένας νέος τομέας της επιστήμης των υπολογιστών, ο οποίος αναπτύχθηκε με τον συνδυασμό της μελέτης αναγνώρισης προτύπων και της υπολογιστικής θεωρίας μάθησης στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μιλώντας όσο πιο απλοϊκά γίνεται, η τεχνική είναι απλή: ένα άτομο εκφωνεί τα επιθυμητά (fake) λόγια και στη συνέχεια οι κινήσεις των χειλιών του επικαλύπτουν αυτά του προσώπου το οποίο εμφανίζεται στο βίντεο. Αυτό είναι ένας γενετικός αλγόριθμος με το αρτικόλεξο «GAN».

Δικαιολογήθηκαν, μάλιστα, ισχυριζόμενοι πως αυτό το έκαναν για να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης και πως περίμεναν ότι οι άνθρωποι θα το καταλάβαιναν λόγω της κακής ποιότητας του βίντεο και του συγχρονισμού του ήχου με τα χείλη του Αμερικανού προέδρου. Αυτό όμως δε συνέβη, τουλάχιστον από την πλειονότητα, όπως γίνεται και με αναρίθμητα deepfake βίντεo κάθε είδους περιεχομένου.

Εδώ, αν το αναλύσουμε λίγο, θα δούμε και τις δόσεις αλήθειας/ψεύδους που προαναφέρθηκαν. Δηλαδή, κανείς δε θα αμφισβητούσε την εμπλοκή των ΗΠΑ στα εσωτερικά άλλου κράτους, ούτε θα φαινόταν παράταιρο το παραλήρημα του μισότρελου ανθρώπου που έχει τον τίτλο του «πλανητάρχη».

Ψηφιακό κουκλοθέατρο με επικίνδυνες συνέπειες

Ερευνητικά κέντρα σε πολλά πανεπιστήμια ασχολούνται με το θέμα και έχουν δημιουργήσει με τον αλγόριθμο GAN πολλά δείγματα με deepfake βίντεο και φωτογραφίες από ευρέως αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Η ομάδα του πανεπιστημίου του Stanford, δε, το έχει βαφτίσει «τεχνολογία του κουκλοθέατρου».

Αν και όλοι αυτοί οι ερευνητές γνωρίζουν και παραδέχονται πως αυτές οι τεχνολογίες που αναπτύσσουν θα έχουν επιπλοκές στις ζωές των ανθρώπων, δικαιολογούνται πως σκοπός τους είναι η βελτίωση της ψυχαγωγίας, με προεξέχοντες τομείς τα video games και τη βιομηχανία του θεάματος. Αυτό, όμως, είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά από «εξαίσιες» αμεσομελλοντικές τεχνολογίες που, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, φέρνουν ένα δυστοπικό παρόν και ένα ακόμα πιο τρομακτικό μέλλον.

Tο πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα η τεχνολογία GAN. Το πρόβλημα είναι ότι οι κακόβουλοι παράγοντες έχουν επί του παρόντος υπερβολικό πλεονέκτημα και δεν υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λύσεις και νέες ιδέες στην κοινότητα AI για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Όμως, η λύση πρέπει να είναι πρώτα οι άνθρωποι.

Ben Lamm, CEO AI Hypergiant Industries

Οι προεκτάσεις του φαινομένου των deepfakes, ασχέτως της βαθμίδας τους (απλοποιημένα, απλουστευμένα, αδύναμα) είναι αμέτρητες και μη προβλέψιμες. Σίγουρα, έχει ξεφύγει από τα αθώα βίντεο προηγούμενων δεκαετιών, που έδειχναν έναν καλλιτέχνη μη ευρισκόμενο στη ζωή να «ερμηνεύει» ένα τραγούδι που είχε γράψει πριν τον θάνατό του, ή ακόμα και από την πρόσφατη περίπτωση της «Tay», της τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft που εν μια νυκτί έγινε ρατσιστικό και σεξιστικό τέρας.

Ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός για την όλη κατάσταση είναι το «Infocalypse». Σκεφτείτε κάτι απλό: να κυκλοφορήσουν κάποιοι ένα τέτοιο βίντεο με τον ούτως ή άλλως ημιπαράφρονα «πλανητάρχη» να υποκινεί βία ή πανικό. Πως, άραγε, θα αντιδράσουν άλλες χώρες, αν κρίνουν πως απειλούνται άμεσα;

Μάλλον, το πραγματικό πρόβλημα είναι η περιορισμένη αντίληψη. Στο κάτω-κάτω, θα πρέπει να είναι επιεικώς αθώος κάποιος για να μη διακρίνει πως η κατάσταση των deepfakes διακινείται από ισχυρούς μηχανισμούς και συμφέροντα, όπου δαπανάται πολύ χρήμα για την απόκτηση ακόμα περισσότερων ή πιο μεγάλων συμφερόντων που μπορεί και να επηρεάζουν τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως φαίνεται, η αποκάλυψη δε θα έρθει με ζόμπι και πανδημίες μα με ηλεκτρόνια και πηγαίο κώδικα.


Το άρθρο Έρχεται η πληροφοριακή Αποκάλυψη των deepfakes; δημοσιεύτηκε στο os.arena με άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.
06 Mar 10:23

Κορωνοϊός: Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και σχολεία

by esos.gr

Xρήσιμες επισημάνσεις για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία σχετικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον για τον κορωνοϊό - Covid -19, ετοίμασε το  Εργαστήριο Σχολικής ψυχολογίας, του Τμήματος Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής, του ΕΚΠΑ. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ

02 Jul 13:14

Queen Guitarist Brian May Is Also an Astrophysicist: Read His PhD Thesis Online

by Colin Marshall

Photo by ESO/G. Huedepohl, via Wikimedia Commons

Queen couldn't possibly have been Queen without Freddie Mercury, nor could it have been Queen without Brian May. Thanks not least to the recent biopic, Bohemian Rhapsody, the band's already larger-than-life lead singer has become even larger still. But its guitarist, despite the film's surface treatment of his character, is in his own way an equally implausible figure. Not only did he show musical promise early, forming his first group while still at school, he also got his A Levels in physics, mathematics, and applied mathematics, going on to earn a Bachelor of Science in Physics with honors at Imperial College London.

Naturally, May then went for his PhD, continuing at Imperial College where he studied the velocity of, and light reflected by, interplanetary dust in the Solar System. He began the program in 1970, but "in 1974, when Queen was but a princess in its infancy, May chose to abandon his doctorate studies to focus on the band in their quest to conquer the world." So wrote The Telegraph's Felix Lowe in 2007, the year the by-then 60-year-old (and long world-famous) rocker finally handed in his thesis. "The 48,000-word tome, Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud, which sounds suspiciously like a Spinal Tap LP, was stored in the loft of his home in Surrey." You can read it online here.

According to its abstract, May's thesis "documents the building of a pressure-scanned Fabry-Perot Spectrometer, equipped with a photomultiplier and pulse-counting electronics, and its deployment at the Observatorio del Teide at Izaña in Tenerife, at an altitude of 7,700 feet (2567 m), for the purpose of recording high-resolution spectra of the Zodiacal Light." Space.com describes the Zodiacial Light as "a misty diffuse cone of light that appears in the western sky after sunset and in the eastern sky before sunrise," one that has long tricked casual observers into "seeing it as the first sign of morning twilight." Astronomers now recognize it as "reflected sunlight shining on scattered space debris clustered most densely near the sun."

In his abstract, May also notes the unusually long period of study as 1970-2007, made possible in part by the fact that little other research had been done in this particular subject area during Queen's reign on the charts and thereafter. Still, he had catching up to do, including observational work in Tenerife (as much of a hardship posting as that isn't). Since being awarded his doctorate, May's scientific activities have continued, as have his musical ones and other pursuits besides, such as animal-rights activism and stereography. (Sometimes these intersect: the 2017 photobook Queen in 3-D, for example, uses a VR viewing device of May's own design.) The next time you meet a youngster dithering over whether to go into astrophysics or found one of the most successful rock bands of all time, point them to May's example and let them know doing both isn't without precedent.

Related Content:

Guitarist Brian May Explains the Making of Queen’s Classic Song, ‘Bohemian Rhapsody’

Brian May’s Homemade Guitar, Made From Old Tables, Bike and Motorcycle Parts & More

Stephen Hawking’s Ph.D. Thesis, “Properties of Expanding Universes,” Now Free to Read/Download Online

Watch 94 Free Lectures From the Great Courses: Dystopian Fiction, Astrophysics, Guitar Playing & Much More

Based in Seoul, Colin Marshall writes and broadcasts on cities, language, and culture. His projects include the book The Stateless City: a Walk through 21st-Century Los Angeles and the video series The City in Cinema. Follow him on Twitter at @colinmarshall, on Facebook, or on Instagram.

Queen Guitarist Brian May Is Also an Astrophysicist: Read His PhD Thesis Online is a post from: Open Culture. Follow us on Facebook, Twitter, and Google Plus, or get our Daily Email. And don't miss our big collections of Free Online Courses, Free Online Movies, Free eBooksFree Audio Books, Free Foreign Language Lessons, and MOOCs.

01 Feb 16:40

A Fine Way to Encourage Reading [Now I Know]

16 Apr 13:43

Βιομηχανία... διαγνώσεων παιδιών με «μαθησιακές δυσκολίες»

by efsynapi
26 Mar 11:48

GoodBye Philip…. Ένα ταλαντούχο πνεύμα έφυγε εχθές και μας άφησε όλους άφωνους, της Ντίνας Σαρακηνού

by Literature
Ο κόσμος της λογοτεχνίας παγκοσμίως πενθεί έναν κορυφαίο συγγραφέα της εποχής μας, έναν πολυμεταφρασμένο λογοτέχνη, μια προσωπικότητα του πνεύματος. 
 
Γεννημένος στο Εδιμβούργο ο Kerr σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο πριν εργαστεί ως copywriter σε πολλές διαφημιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Saatchi & Saatchi. Μετά από αρκετά ταξίδια του στη Γερμανία, κυκλοφόρησε το 1989 το πρώτο του μυθιστόρημα, March Violets, και έτσι γεννήθηκε ο συναρπαστικός ήρωας του, ο ντετέκτιβ Bernie Gunther. Ο Kerr μέσα από την Τριλογία του Βερολίνου μίλησε για τις φρίκες του Τρίτου Ράιχ, την μεταπολεμική εποχή και τον ψυχρό πόλεμο. Επίσης έγραψε παιδικά βιβλία με μεγάλη επιτυχία, τα οποία μεταφράστηκαν σε τριανταπέντε γλώσσες. «Το να γράφεις παιδική λογοτεχνία είναι το μοναδικό πραγματικό μυστικό της αιώνιας νεότητας που γνωρίζω · για να γράψει ο συγγραφέας ένα καλό παιδικό βιβλίο, είναι υποχρεωμένος να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του 12χρονο», δήλωσε πέρσι. 
 
Είχαμε την τιμή και την τύχη να τον συναντήσουμε, όταν παρέστη στην απονομή των βραβείων του Literature.gr για να τιμηθεί για το βιβλίο του «Φιλοσοφικά Εγκλήματα», από τις εκδόσεις Κέδρος, με αφορμή τη φράση: «Πάντοτε τους πυροβολώ στο κεφάλι, και όχι για να βεβαιωθώ απλώς και μόνο ότι έγινε η δουλειά. Αλλά επειδή από το κεφάλι, το δικό τους και το δικό μου, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα: τα δικά τους και τα δικά μου». 

Ο Φίλιπ, ίσως ο μοναδικός συγγραφέας τέτοιου βεληνεκούς, στον οποίο είχα την ευτυχία να απευθύνομαι με το μικρό του όνομα, ευγενικός, ταπεινός και προσηνής, παρέλαβε το βραβείο με χαρά, δήλωσε ενθουσιασμένος επειδή επινόησε μια φράση που μας συγκίνησε και απέδωσε τα εύσημα στη μεταφράστρια του Ιλάειρα Διονυσοπούλου. 
 
Ο Philip Kerr πάντοτε αναζητούσε αφορμές να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Στοφόρο, αναφέρει ότι το επόμενο του βιβλίο θα διαδραματιζόταν στην Ελλάδα της κατοχής. 
 
Έφυγε από τη ζωή εχθές Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε από τη σύζυγο του, επίσης συγγραφέα Jane Thynne, στο twitter. Όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν ασθενής τον τελευταίο καιρό. 
 
Προσωπικά του οφείλω ευγνωμοσύνη.  
 
Καλό ταξίδι αγαπημένε.  
 
 
 
 

Kostas Stoforos, Maria Zampara, Philip Kerr, Dimitris Sotakis, Dina Sarakinou, Tessy Baila  

Philip Kerr interviewed by Kostas Stoforos, following his recent Literature.gr Phrase of the Year Prize 2015 award

Literature.gr Phrase of the Year Prize 2015 – Ceremony


Copyright © 2018 Literature.gr. This Feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this material in your news aggregator, the site you are looking at is guilty of copyright infringement. Please contact legal@www.literature.gr so we can take legal action immediately.
Plugin by Taragana

The post GoodBye Philip…. Ένα ταλαντούχο πνεύμα έφυγε εχθές και μας άφησε όλους άφωνους, της Ντίνας Σαρακηνού appeared first on Literature.gr.