Shared posts

03 Mar 15:35

Baugpropell – Gjør Båten Lettere å Håndtere

by Edna Freeman

Dersom du ønsker en båt som er lettere å håndtere, kan det være lurt å investere i en baugpropell eller thruster. Med en baugpropell har du mulighet for å styre båten sidelengs.

Dette er ideelt når du skal legge til kai. Ved å kunne benytte baugpropellen til å navigere båten sidelengs, blir det lettere å få plassert båten på korrekt sted slik at du kan fortøye den.

Baugpropell har tidligere stort sett vært benyttet av større båter, men blir nå i større grad også benyttet på mindre fritidsbåter. Dette da det har kommet flere løsninger tilgjengelig som gjør det fornuftig å også benytte baugpropell på denne typen båter.

Baugpropellen kan monteres både på seilbåter og motorbåter. Man kan selv montere baugpropellen, men det finnes også mange verksteder som er villige til å hjelpe deg.

Ulike Typer Baugpropell

Det finnes et godt utvalg av ulike typer baugpropeller. Ved siden av ulike størrelser kan du velge mellom nedsenkbar baugpropell, tunnel eller utenpåliggende utvendig baugpropell. Baugpropeller finnes også som hydrauliske.

De ulike utgavene gir forskjellig motstand i vannet, samtidig som det kreves ulik montering. Ved montering av nedsenkbar eller innebygget tunnel-basert baugpropell må det skjæres hull i skroget. Her finnes det flere verksteder som kan hjelpe deg.

SG Marine i Leangbukta utenfor Asker, har eget båtverksted som har spesialisert seg på montering av baugpropell. De har også et godt utvalg av baugpropeller i deres nettbutikk.

Montere Baugpropell Selv

Mange velger også å montere baugpropell selv. Dette krever at man er litt nevenyttig, samtidig som man bør ha litt kunnskap rundt strøm og kabler.

Man kan kjøpe baugpropell i sett der man får med tilpasset tunell, propell, fjernkontroll/joystick og tilhørende elektronikk. Dette vil gjøre prosessen enklere.

De fleste leverandører av baugpropell vil kunne gi deg instruksjoner for hvordan utstyret skal monteres og klargjøres. Da det er nødvendig å ha båten på land under montering, kan det være greit å bli ferdig med montering av baugpropell før båtsesongen starter.

Mange velger derfor å montere baugpropell på høsten eller vinteren. Det er selvfølgelig også mulig å ta båten på land mens propellen monteres. Mange båtverksteder har også nødvendig kran og utstyrt slik at det går raskt å få båten på land.

03 Mar 15:35

Sommeren på Seilbåt

by Edna Freeman

Selv om de fleste gjerne tar seg en flytur sørover om sommeren, er det for mange bare en ting som gjelder om sommeren. Seilbåten!

Mange har vokst opp på seilbåt, og har derfor båten som en naturlig del av sommeropplevelsen. Andre har investert i båt i voksen alder, og ønsker å bruke mest mulig av tiden om bord når været tillater dette.

Å benytte sommeren i en seilbåt i Oslofjorden eller nedover mot Sørlandet kan være fantastisk. Flott natur og mange spennende byer og tettsteder gjør at man får prøvd ut nye områder i løpet av sesongen. Dersom man gjentar turen flere år på rad vil man få et nettverk av havner og marinaer som blir en del av sommertradisjonen.

Båtferie med God Mat

En annen viktig del av båtferien er å kose seg med familien eller med gode venner. Her kan man diske opp med noe godt i glasset, og gjerne kombinere med sjømat som fisk, reker eller skalldyr.

Her bør man samtidig huske at man ikke skal styre båten i beruset tilstand. Sørg derfor for å ha lagt i havn før man forsyner seg. Det finnes også mange gode alkoholfrie alternativ.

Gode eksempler på sjømat som passer om bord i seilbåten er fiskesuppe, Skagenrøre eller ovnsbakt fisk. Man kan også servere mer tradisjonell grillmat eller annet god sommermat som tapas eller spekemat.

Bli Kjent i Sommerbyene

Når man er ute og ferierer med båten, er det en god anledning til å bli kjent med de ulike byene og tettstedene langs fjorden. Her kan man besøke steder som Drøbak, Stavern og Brevik, eller finne egne små ferieparadiser.

Mange av stedene langs kysten i Oslofjorden har også flotte marinaer som byr på naturopplevelser, turområder eller andre aktiviteter.

Her får man vurdere om man hvert år skal utforske nye områder, eller om man skal skape tradisjoner ved å finne seg en fast rute som man forsøker å gjenta år etter år.

03 Mar 15:35

Kartplotter til Fritidsbåt

by Edna Freeman

Selv om sommeren i fritidsbåten bør være fokusert rundt opplevelser og fellesskap, er det også nødvendig å vite hvor man er og hvor man skal.

En kartplotter minner mye om en GPS, slik man finner i bilen, der man har et kart over området som beveger seg etter hvert som båten endrer posisjon.

På denne måten vil man med en kartplotter kunne vite hvor man er, og hva som befinner seg i nærheten. Om man har et sted man ønsker å seile til kan man plotte dette inn på kartplotterens kart, og motta anbefalte reiseruter.

Mange kartplottere er også utstyrt med ekkolodd, slik at man har bedre oversikt over hva som befinner seg under vann. Et ekkolodd kan hjelpe deg å unngå farer, men er samtidig også et nyttig verktøy om du er på jakt etter fiskelykke.

Koble Kartplotter til Radaren

Moderne kartplottere kan også kobles til ulike radarsystem. På denne måten vil du vite om fartøy som ligger i nærheten. En radar kan på denne måten være spesielt nyttig dersom det er mye tåke eller vanskelig vær.

Radaren vil også vise deg om det er større båter i nærheten, og om de er på vei i deres retning. Dette kan være av interesse dersom det er behov for å endre reiserute, eller flytte seg bort fra et fiskested.

Ekkolodd Gir Økt Fiskelykke

Ved å velge en kartplotter med innebygget ekkolodd vil du også ha mulighet til å øke fiskelykken. Her kan man benytte kartplotterens ekkolodd til å identifisere steinformasjoner under vann der det er naturlig å forvente at det er fisk.

Et ekkolodd vil også kunne vise fiskestimer på skjermen, slik at man kan finne områder der det er mye bevegelse. Dette er selvfølgelig nyttig for profesjonelle fiskere, men gir også litt ekstra moro for amatører som forsøker å få i land en fisk til middagen.

Kartplotter til Fritidsbåt

Kartplottere har til nå vært mest brukt i yrkesbåter, men blir i økende grad også mer vanlig på fritidsbåter. Dette skyldes at teknologien i dag er rimeligere, og derfor mer tilgjengelig også for private.

Kartplotteren bygges inn i båtens styrepanel, slik at man har skjermen lett tilgjengelig når man navigerer båten. Moderne båter har gjerne tatt hensyn til behovet for kartplotter når de har blitt utviklet.

Kartplotteren er også gjerne vanntett, slik at den lettere kan håndtere regn og sjøsprøyt. Sammenlignet med et nettbrett er dette derfor en stor fordel når man er ute på sjøen.

Legg opp Ruten i Kartplotteren

Før du setter ut på reisen vil det alltid være lurt å legge opp en rute, slik at du kan følge med hvor du skal. Ved hjelp av kartplotteren kan du orientere deg, og sørge for at båten følger den oppgitte ruten.

Dersom du har en autopilot kan du synkronisere denne med kartplotteren, slik at båten følger den oppgitte ruten automatisk. Dette er med på å gjøre båtferien enda mer behagelig.

03 Mar 15:34

3 Populære Karplottere

by Edna Freeman

Det finnes i dag flere ulike kartplottere på markedet. Dette gjør at det kan være vanskelig og orientere seg rundt hvilken kartplotter man skal velge. Under har vi samlet kartplottere fra leverandørene Lowrance, Simrad og Raymarine.

Lowrance, Simrad og Raymarine er noen av de fremste merkevarene innen kartplotter og ekkolodd til fritidsbåt. Kartplotterne hentet frem under er noen av deres mest populære utgaver.

Lowrance Elite Ti2

Lowrance Elite Ti2 er en kartplotter-serie tilgjengelig i flere størrelser Lowrance Elite Ti2 finnes i utgaver på 7, 9 og 12 tommer.

Kartplotteren fra Lowrance er utstyrt med ActiveImaging og FishReveal, som er noen av Lowrance avanserte ekkolodd teknologier. Kartplotteren finnes i utgaver med brukervennlig touch-skjerm, trådløst nettverk og smarttelefonvarslinger.

Lowrance Elite Ti2 kartplotter er utviklet for å hjelpe fiskere, slik at de enklere kan finne (og forhåpentligvis få) fisk.

Lowrance Elite Ti2 Kartplotter

Simrad Go7 Kartplotter

Simrad Go7 er en del av Go serien med kartplottere fra Simrad. Ved siden av Go7, finner man også Go9 og Go12. Tallene identifiserer kartplotterskjermens størrelse i tommer.

Simrad Go7 kartplotter er en elegant kombiplotter med WiFi, støtte for CHIRP, StructureScan og ForwardScan.

Bak den super-klare touch-skjermen finner du en kartplotter med innebygget GPS mottaker, og med WIFI tilgang får du de nyeste kart og programvare oppdateringene. Kontroller og betjene ditt musikkanlegg fra plotterskjermen, eller vis motor data fra NMEA 2000® sensorene.

Simrad GO Kartplotter

Raymarine Axiom

Raymarine Axiom er et nytt og kraftig multifunksjons navigeringssytem fra Raymarine. Kartplotteren Axiom er utstyrt med RealVision 3D-sonar ekkolodd, for å gi en ypperlig forståelse og gjengivelse av omgivelsene under vann.

Raymarine Axiom kartplotter finnes i utgaver på 7, 9, 12 og 16 tommer. Høy oppløsning, “Optical bonding” mellom lagene i skjermen og IPS-paneler gir meget klare bilder, stor kontrast og skarphet i alle lysforhold. Raymarine Axiom Pro kartplotter kan også enkelt leses med polariserende solbriller på.

Raymarine Axiom Kartplotter

03 Mar 15:34

5 Ting man må ha med på Båtferie

by Edna Freeman

Når man skal på båtferie, er det en del ting som er viktig å ha med seg. Her kunne jeg selvfølgelig nevnt regntøy, redningsvest, paraply og nødpeilesender, men det er ikke det som er fokuset i denne bloggposten.

For at man skal få en god sommer om bord på seilbåten eller fritidsbåten, er det en del ting som er viktig å ha med seg. Under følger noe av det som jeg ser på som essensielt for en god sommer på båt.

Gode Venner

Gode venner er viktig for at ferien skal bli optimal. Med gode venner inkluderer jeg da også min kjære familie, som ofte er de jeg er mest sammen med når jeg er ute i båten.

Venner sørger for å skape godt humør, og gir deg noen å prate med og oppleve oppgivelsene sammen med. Samtidig kan vennene hjelpe deg med å håndtere båten, lage god mat, dele et glass, eller annet som måtte være ønskelig.

Spill eller Kortstokk

I kombinasjon med gode venner kommer også underholdning. Da det ofte kan være vanskelig å se på TV om bord i båten, kommer det mye underholdning ut av noen runder med spill.

Favorittene blant brettspill er ofte spørrespill som Bezzerwizzer, eller også tegnespillet Rykte Går. Blant kortspill går det gjerne i Amerikaner eller Boms og Pres, men kan også spille Idiot, Krig eller Vri åtter.

Vi har også med oss ulike hagespill som ringspill og kubb. Dette kan vi benytte når vi går i land på områder der det er passende gressplen.

Godt Lesestoff

Selv om det er moro å være sammen med familie og venner, kan det også være behov for å trekke seg litt tilbake og nyte litt lesestoff. Vi har en bunke med gamle tegneserier som ligger i båten, og disse er lest utallige ganger.

Videre forsøker jeg også å ta med meg en god krimbok når vi skal være borte en stund. Dette er gjerne Jo Nesbø eller Chris Tvedt, eller hand fra Larvik. En god bok gir mulighet til å slappe av litt for seg selv, slik at man er bedre utvilt når man skal være sammen med andre igjen.

Badebukse

Badebukse er vel en selvfølge når man skal ut i båten, men det er samtidig lett å glemme. Spesielt på varme dager er det ønskelig å ta seg en dukkert for å kjøle seg ned.

På ekstra varme dager kan det også være aktuelt med et lite kveldsbad. Når man er ute i båten er det raskt å ta seg en dukkert.

God Tid

Det viktigste av alt når man er ute i båt, er å sørge for å ha god tid. Selv om vi ønsker å oppleve mye i løpet av de få feriedagene vi har, så er det ingenting som haster.

Dette gjør at vi kan ta det med ro, og gjerne bli et sted litt lenger om vi trives der. Ved å leve et litt mer slaraffenliv enn vanlig, kan man raskt få roen i kroppen, slik at man kan nyte dagene bedre.

03 Mar 15:34

Skandinavisk Ankervinsj

by Edna Freeman

Har du noen gang tenkt på hva som skiller ankervinsjer her i Skandinavia, med ankervinsjer du finner i andre deler av verden? Ifølge Sleipner er det unikt i Skandinavia at ankervinsjen monteres på båtens hekk.

Dette skyldes at Skandinaver foretrekker å legge i land med båtens baug, eller fremside, inn mot land eller brygge. Dette er uvanlig sammenlignet med andre land, der man oftest går i land fra bakenden eller på siden.

I Side-Power sine Engbo ankervinsjer har de derfor vært nødt til å ta hensyn til dette når de har utviklet sine modeller. Engbo ankervinsjer er, nettopp på grunn av våre nordiske ønsker, designet for å bli montert på båtens bakside.

Unngå Anker i Propellen

En av utfordringene med å montere ankervinsj på båtens bakside, er at man kan risikere at ankerkjettingen kommer i veien for båtens propellmotor. Denne risikoen er langt mindre når ankervinsjen er montert foran.

Samtidig er det viktig å huske på at propellen gjerne er av når man hiver ut ankeret. Man bør allikevel sørge for tilstrekkelig avstand slik at man unngår den største risikoen.

Side-Power Engbo Ankervinsj

Sleipner Motor er et firma som holder til i Fredrikstad. Her har de også sin fabrikk der de utvikler mesteparten av utstyret de forhandler.

Sleipner Motor overtok Engbo ankervinsjer i 2013, og de fleste modellene er derfor nå i produksjon nettopp i Fredrikstad. Ankervinsjene markedsfører under merkevaren Side-Power.

03 Mar 15:34

Seil- og Båtmesser i Norge

by Edna Freeman

For de som er interessert i båt og båtutstyr, kan det være lurt og orientere seg litt rundt de ulike messene. Båtmessene starter normalt opp sent på vinteren, og kommer så fortløpende utover mot våren.

På disse båtmessene vil du gjerne få kunne se nye seilbåter og fritidsbåter som blir stilt ut av de ulike aktørene i det norske båtmarkedet. Her er det også mange andre aktører innen båtutstyr, sikkerhet, navigering og annet.

Båtmessene gir deg også mulighet til å igjen møte litt båtfolk, og varme opp til årets båtsesong. Kanskje også med litt nytt utstyr, eller også en ny båt!

Sjøen for Alle

En av de største båtmessene i Norge er Sjøen for Alle som foregår i Norges Varemesse på Lillestrøm. Messen arrangeres av NORBOAT som er båtbransjeforbundet i Norge.

Den første «Sjøen for Alle» messen ble arrangert tilbake i 1956, og har siden 1967 vært en årlig tradisjon.

Se Hjemmeside!

Dra til Sjøs

Dra til Sjøs markedsfører seg som Norges «nest største» båtmesse. Messen arrangeres av NORBOAT Vest-Norge og holdes på Straume, vest for Bergen. Plasseringen i Bergen gjør at den er en meget spennende messe for folk bosatt på Vestlandet.

På grunn av sin størrelse tiltrekker Dra til Sjøs messen seg også utstillere også fra andre deler av landet. Dette gjør at du får mulighet til å se produkter og båter fra flere av de største aktørene i bransjen.

Se Hjemmeside!

03 Mar 15:34

Regler for Bruk av Redningsvest

by Edna Freeman

Sikkerhet er viktig ombord på båt. Ved å passe på å følge rutiner for god sikkerhet, reduserer man faren for at noe skal gå galt. Man kan også føle seg litt tryggere mens man er om bord i båten.

 Men hvilke regler gjelder for bruk av redningsvest? Er man nødt til å ha den på seg hele tiden?

For fritidsbåter under 8 meter er det påbudt å benytte redningsvest mens man er utendørs, og mens båten er i fart. Dette ble vedtatt i 2015. Dette betyr at alle som beveger seg utendørs om bord på fritidsbåten er pliktig å ha på seg redningsvest så lenge båten er i fart.

For båter mellom 8 og 24 meter er båteier og båtfører forpliktet til å sørge for at det er redningsvest tilgjengelig for alle på båten. Dette betyr at det er nok redningsvester til alle, og at de er lett tilgjengelig dersom det skulle være behov.

På båter mellom 8 og 24 meter er det med andre ord ikke et krav til at man har på seg redningsvest hele tiden. Det er allikevel anbefalt at man også her benytter redningsvest, spesielt når båten er i bevegelse.

Vær et Forbilde på Sjøen

Når man ferdes i båt, kan det være greit å tenke litt på hvordan man fremstår. Dette gjelder spesielt om man er en voksen person som har med seg barn eller unge båtaspiranter.

Istedenfor å tøffe seg med at man ikke benytter sikkerhetsutstyr, kan man i stedet være påpasselig med å benytte flytevesten så mye som mulig. På denne måten skaper man en trygghet rundt at redningsvest er OK å bruke.

Unge forsøker hele tiden å forstå hva som er kult, og ser derfor etter signaler fra voksne personer rundt dem. Ved å vise at redningsvest er en naturlig del av det å ferdes på sjøen, vil man samtidig sørge for gode rutiner hos neste generasjon.