Shared posts

08 Jan 13:11

Muinaiset mahtimiehet olivatkin usein mahtinaisia – vaikka tutkijan asenne haraisi vastaan

Historiasta kiinnostuneet riemastuivat viime vuoden lopulla uutisesta, jonka mukaan Italiasta joitakin vuosia aiemmin löytynyt hauta oli erittäin poikkeuksellinen pala kadonneen etruskikansan vähän tunnettuun tarinaan. Keihäineen haudatun vainajan oli täytynyt olla hallitsija, prinssi, päättelivät haudan tutkijat.

Vielä mielenkiintoisemmaksi uutinen muuttui, kun vainaja osoittautuikin naiseksi. Samalla uusi käänne toi ilmi sen, miten tämän päivän olettamukset ohjaavat menneisyyden tutkimusta. Italian kaivausten johtajan haluttomuus myöntää naisen mahtiasema kertoo myös siitä, miten vaikeaa tutkijan voi olla päästää irti omista asenteistaan.

Radiohiili-, DNA-, isotooppi- ja muun laboratoriotutkimuksen kehittyminen on tuonut arkeologiaan aiempaa enemmän kovaa faktaa, mutta ala on edelleen pitkälti pienten todisteiden tiedettä. Yksittäisistä löydöistä voi laatia isonkin teorian.

Uusien teorioiden elinkelpoisuus on kollegojen käsissä: omien tietojensa ja tulkintojensa perusteella he joko tukevat päätelmää tai kyseenalaistavat sen. Kyllin monen hyväksymä teoria vakiintuu yleiseksi käsitykseksi. Esteenä voi kuitenkin olla luutunut virhe, josta tutkijat ovat haluttomia luopumaan, koska haaste ei sovi heidän omaan maailmankuvaansa.

Ase=mies, koru=nainen

Milanon yliopiston arkeologin Alessandro Mandolesin oli pakko myöntää, että hänen tutkimansa etruskihaudan vainaja oli nainen, sillä luuanalyysin tulos oli kiistaton. Mutta edelleenkään hän ei ollut valmis ajattelemaan, että luurangon vieressä levännyt keihäs kuului naiselle ja kertoi tämän vallasta. Mandolesin uuden teorian mukaan keihään täytyy symboloida naisen liittoa mahtimiehen kanssa.

Mandolesi katsoo menneisyyttä nykypäivän miehisten silmälasien läpi, sanoo Ateenassa sijaitsevan brittiläisen arkeologisen instituutin tutkija Judith Weingarten Yle Uutisten haastattelussa. Samanlaiset yksiteholasit on niillä, jotka automaattisesti määrittelevät haudoista löytyneet korut naisten esineiksi ja vainajat siis suoraa päätä naisiksi.

Etruskihaudan lisäksi virheitä on selvinnyt usein ennenkin. Sukupuolenvaihdoksen koki muun muassa yksi Länsi-Euroopan tunnetuimmista muinaisista vainajista, 33 000 vuotta sitten nykyisessä Walesissa elänyt ”Pavilandin punainen rouva”. Hän osoittautui DNA-tutkimuksissa mieheksi. Naiseksi hänet oli päätelty viereltään löytyneistä simpukka- ja luukoruista.   

Jos koristautuminen arvioidaan pohtimatta vain naisen ikiaikaiseksi ominaisuudeksi, niin yhtä ripeästi on ollut tapana todeta, etteivät naiset, aseet ja jämerät työkalut kuulu yhteen. Luututkimukset voivat kuitenkin pakottaa ajattelemaan toisin, kuten etruskihaudan tai yhdysvaltalaisen Island Fieldsin tapauksessa: useiden tuhat vuotta sitten eläneiden naisten haudassa oli piikivisepän täydellinen työkalupakki.

Virhetulkinnat kertovat taipumuksesta tulkita menneisyyttä nykyisten tapojen ja arvojen valossa, mutta samalla luodaan menneisyydelle jälkikäteen käytäntöjä, joilla oikeutetaan yhteiskunnan nykytilaa, sanoo Weingarten.

– Silloin toistetaan käsitystä, jonka mukaan nainen oli passiivinen hahmo ihmiskunnan evoluution näyttämöllä. Hän keräili vaiti ravintoa ja kasvatti lapsia taustalla. Samaan aikaan miehet valmistivat kiviaseita ja olivat kommunikaatio- ja kauppaverkoston ytimessä.

Luolamaalaustutkimus yllätti

Ensimmäiset kunnon kolaukset vakiintuneelle katsantotavalle antoivat yhdysvaltalaiset antropologi Margaret Conkey ja arkeologi Janet Spector 1980-luvulla. Sen jälkeen monet muut tutkimukset ovat lisänneet tietoa siitä, että naisten rooli esihistoriasta alkaen on ollut poliittisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti samojen voimien muokkaama kuin miestenkin.

Vielä 1970-luvulla yhdysvaltalaiset arkeologit Frank Hole ja Robert Heizer kirjoittivat esihistorian tutkimuksesta kertovassa oppikirjassaan näin: "Keski-Kaliforniasta on löydetty sekä miesten että naisten haudoista yhtä paljon nuolenkärkiä, jotka lienevät olleet miesten tekemiä, omistamia ja käyttämiä."

– Miksi pitäisi olettaa, että juuri miehet tekivät, omistivat ja käyttivät nuolenkärkiä? Siis samalla tavoin kuin voidaan kysyä, miksi on oletettu, että miehet tekivät luolamaalaukset, sanoo Weingarten.

Yhdysvaltalaisella arkeologilla Dean Snow’lla on vastaus: olettamus onkin väärä. Hän on selvittänyt maalareiden kämmenten kuvien perusteella, että enemmistö oli naisia. Aiemmalle käsitykselle ei ollut muuta perustetta kuin se, että kuvia tutkineet miehet eivät voineet kuvitella biisonien ja muiden isojen eläinten olleen kivikauden naisten kuvastoa.

Sama sääntö miehille ja naisille

Myös viikinkinaisten roolioletukset ovat hyvä esimerkki ennakkokäsitysten ohjaamista virhetulkinnoista, Weingarten kertoo.

– Viikinkinaiset ovat olleet arkeologeilla melkeinpä näkymättömiä, ennen muuta siitä syystä, että naisten hautaesineet on virheellisesti määritelty miesten omaisuudeksi.

Pieniä, mutta ratkaisevia esineitä ovat kokoon taitettava vaaka ja sen painot. Nyt tiedetään, että jopa lähes neljännes näistä miesten työkaluiksi määritellyistä vaaoista onkin naisten haudoissa. Se kertoo, että monet naiset osallistuivat kaupankäyntiin. Rautakauden Skandinaviasta on näyttöä myös naisten mukana haudatuista miekoista.

Weingarten on vakiintuneen käsityksen kanssa samaa mieltä siitä, että näyttävä ase kertoo vainajan mahtiasemasta. Sen sijaan Mandolesin päätelmä, että etruskikeihäs oli naisen kanssa samaan kammioon tuhkana päätyneen puolison oma, on Weingartenin mielestä venkoilua.

Virheeseen viittaavat uusimmat tutkimuksetkin: Mandolesin ripeästi antaman selityksen jälkeen on selvinnyt, että mies oli parikymmenvuotias, puolet haudan naisen iästä, joten hallitsijasta ja hänelle alisteisesta vaimosta tuskin oli kyse. 

– Virheitä tapahtuu, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että jos miesten kanssa haudattujen esineiden perusteella voidaan päätellä heidän statuksensa, saman täytyy päteä myös naisiin. Todisteista ei voi poimia vain niitä, jotka ovat oman mielen mukaisia, Weingarten sanoo.

08 Jan 10:01

Tuhatvuotinen miekkamies kohtasi ehkä väkivaltaisen lopun

Ensimmäiset tutkimustulokset Janakkalasta löydetystä ristiretkiaikaisesta miekkamiehestä ovat valmistuneet. Miekkamieheksi kutsutulle vainajalle tehty tomografia- eli viipaleröntgentutkimus viittaa siihen, että mies oli saattanut kohdata väkivaltaisen kuoleman, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta. Kallosta löytyi kaksi vammaa, joista toinen saattaa olla kuolinsyy.

- Vainajalla on takaraivossa pieni viilto, joka on voinut syntyä jostain teräesineestä, mutta kallo on kasvanut umpeen myöhemmin. Korvan takana on pyöreä reikä, joka näyttäisi siltä, että se on piikkimmäisen esineen aiheuttama. Nämä ovat vielä varmistamattomia tietoja, huomauttaa Simo Vanhatalo.  

- Kyllä tietysti tulee ensimmäisenä mieleen, että kuoliko miekkamies väkivaltaisesti tai taistelussa.

Väkivaltaiseen kuolemaan viittaa myös se, että miekkamies on ollut eläessään varsin hyvässä kunnossa, sanoo tutkija Simo Vanhatalo.

- Hampaat ovat erittäin hyvässä kunnossa ja kallossa on paljon kalsiumia jäljellä eli vainaja on saanut hyvää ravintoa. Tarkemmat tutkimukset sitten kertovat, onko jokin tauti tai muu vaivannut. Sen puolesta voi olla, että vainaja on ollut tosi miekkamies ja on ollut taistelussa mukana.

Hyvä ravinto kertoo myös siitä, että miekkamies on ollut vauras henkilö.

Kallon rakenteesta saadaan Vanhatalon mukaan selville myös ulkonäköpiirteitä eli miltä henkilö on näyttänyt.

- Kallossa on voimakkaat silmäkulmat eli miehestä on tosiaan kyse.

Valoa Ristiretkiaikaan

Loppuviikosta valmistuvat myös hautanäytteiden radiohiiliajoitukset, joista voidaan päätellä tarkemmin miekkamiehen kuolinaika, mahdollisesti vainajan ikäkin.

- Pari näytettä luuaineistosta on laitettu radiohiiliajoitukseen ja lisäksi on tutkittu hiilenmurusta, joka löytyi kasvojen läheltä, kertoo tutkija Simo Vanhatalo Museovirastosta.

Miekkamiehen löysivät harrastajat Janakkalan Hyvikkälästä marraskuun alussa. Ruumishauta miekkoineen on osoittautunut harvinaiseksi ja historiallisesti kiinnostavaksi. Alunperin on arveltu, että ruumishauta on on ristiretkiajalta.

- Tämä on nyt varsin jännittävää, kun kaksi eri tieteenalaa kohtaa eli historiatieto ja arkeologinen tieto. Nyt täytyy vaan malttaa odottaa, että mikä se on se ajoitustulos. Toinen mielenkiintoinen linkki on tämä kristillinen hautaustapa.

- Minua kiinnostaa se, että meneekö tämä ensimmäiseen vai toiseen ristiretkeen, joka oli suunnattu Hämeeseen. Ensimmäinenhän on suunnattu Varsinais-Suomeen. Tämä löytö voisi tuoda valoa siihen, miten ristiretkien tapahtumat voitaisiin alueellisesti saada selvitettyä. Se olisi minusta mielenkiintoista, sanoo tutkija Simo Vanhatalo.

14 Oct 20:50

Tutkijat löysivät Jurassic Park -hyttysen

10 Oct 21:24

Kaikki mitä olet tiennyt (väärin) antiikin historiasta

by Sampsa Rydman

Nykyään useimmat taitavat jo tietää että antiikin patsaat olivat oikeasti maalattuja ja valkoisen marmorin ihannointi on renessanssin ja Winckelmannin koulukunnan perua. Mutta tiesittekö te näitä?

numerals

1) Roomalaiset numerot: IV vai IIII?

Kaikki ovat varmaan joutuneet jossain elämänsä vaiheessa opettelemaan roomalaiset numerot, joissa on samanlainen logiikka kuin roomalaisissa päivämäärissä: IV on yksi pois viidestä, VIII on viisi plus kolme, ja niin edespäin. Väärin!

Roomalaiset eivät itse pitäneet kiinni säännöistään. Luku neljä esiintyy useammin muodossa IIII, kuten legioonan nimessä IIII Macedonica; samoin yhdeksäs legioona kirjoitetaan Legio VIIII, ei IX. Luku kahdeksantoista saatettiin kirjoittaa XVIII:n sijasta XIIX, kuten esimerkiksi Secundinuksen haudassa Via Appialla tai tässä Marcus Caeliuksen hautakivessä. XIIX oli sikäli loogisempi kuin XVIII, sillä kahdeksantoista luettiin duodēvīgintī, kaksi pois kahdestakymmenestä.

Eikä tässä vielä kaikki! Luku viisikymmentä kirjoitettiin pitkään , ennen kuin se muuttui L-kirjaimeksi. Vanhoissa piirtokirjoituksissa luku sata saatettiin kirjoittaa ƆIC tai Ɔ. Keskiajan kirjanpidossa CIƆ alkoi tarkoittaa tuhatta ja IƆ viittäsataa, kuten tässä esimerkissä. Ai niin, ja tuhat eli M oli Augustuksen aikana vielä ↀ.

plumbing

2) Roomalaiset vesijohdot aiheuttivat lyijymyrkytyksen

Mahdollista lyijymyrkytystä on tarjottu koko 1900-luvun ajan syyksi Rooman valtakunnan rappiolle. Roomalaiset vesijohtoputket tehtiin lyijystä, joka on pehmeä, helposti työstettävä metalli, ja jota syntyi suuria määriä hopeakaivosten sivutuotteena. Lyijy liukeni putkista juomaveteen ja myrkytti pahaa-aavistamattomat janoiset. Väärin!

Vesi, joka virtasi antiikin vesijohtoverkostoissa, oli sekä kalkkipitoista että lievästi hapanta. Hiilihappo reagoi kalsiumhydroksidin kanssa muodostaen kalsiumkarbonaattia, jonka Roomassa koskaan ruokaa laittaneet tuntevat valkoisena krustina kattilan sisäpinnassa. Antiikin vesijohtojen sisäpintoja peitti paksu kerros kalsiumkarbonaattia, estäen lyijyä liukenemasta veteen mutta aiheuttaen välillä ikäviä tukoksia (Sextus Julius Frontinus, De aquaeductu CXXII.1).

Vaikka putket olisivat olleet uusia, veden virtausnopeus oli riittävän suuri estääkseen lyijyn liukenemisen. Lisäksi osa vesijohtoputkista ei ollut lyijyä vaan savea: roomalaiset eivät suinkaan olleet tietämättömiä lyijyn vaaroista. Arkkitehti ja insinööri Marcus Vitruvius Pollio varoittaa kirjassaan De architectura lyijyn vaaroista ja suosittelee käyttämään terrakottaputkia aina kuin mahdollista (VIII.6.10-11)

3) Orgioissa mässäiltiin ja käytiin välillä oksentamassa vomitoriumissa

Orgiat-Asterixin-mukaan2

Kukapa ei olisi lukenut tarinaa roomalaisten ökyjuhlista, joissa mässättiin ähkyyn asti ja sitten annettiin orjan kutittaa höyhenellä kitalakea tai käväistiin vartavasten tarkoitusta varten rakennetussa vomitoriumissa tyhjentämässä vatsalaukun sisältö. Väärin!

Useimpien orgiatarinoiden alkuperä on roomalaisen kirjailijan Petronius Arbiterin veijariromaanissa Satyricon, joka satiirina kertoo omasta ajastaan yhtä vähän kuin Manillaköysi Jatkosodasta. Vomitorium on kuitenkin täydellinen väärinkäsitys. Oikea vomitorium on stadioneilla tai teatterissa oleva katettu kulkuväylä, jonka kautta suuret katsojamäärät voivat poistua nopeasti esityksen jälkeen. Itse termi esiintyy ensimmäisen kerran vasta myöhäisantiikissa, jolloin eräs Macrobius Ambrosius Theodosius – paremmin tunnettu ”Scipion unen”  kommentaarien kirjoittajana – käyttää sitä kirjassaan (Saturnalia 6.4.3.).

En tiedä, mistä tämä väärinkäsitys on alunperin kotoisin. Wikipedia syyttää Aldous Huxleya.

4) Vuonna 406 barbaarit ylittivät jäätyneen Reinin

Thomas J. Craughwell: Barbaarien valloitusretket

Tässäpä tarina joka toistuu niin identtisenä historiankirjasta toiseen, että on selvää kirjoittajien kopioivan sen toisiltaan. Mutta mistä ihmeestä me tiedämme, että Rein jäätyi tuona nimenomaisena uudenvuoden aattona? Tai tiettyjen germaaniheimojen hyökänneen sen yli?

Lista hyökkääjistä on peräisin eräästä kirkkoisä Hieronymuksen (347–420) kirjeestä, jonka hän kirjoitti… Betlehemissä! Häntä ei siis voi hyvällä tahdollakaan väittää silminnäkijäksi (Hier. Epistola 123). Jäätyneestä Reinistä Hieronymus ei pukahda. Kun asiaa hieman tonkii, paljastuu myös koko tarinan ainoa ”lähde”. Suuri historioitsija Edward Gibbon kirjoitti vuonna 1781 kirjaansa History of the Decline and Fall of the Roman Empire seuraavat sanat:

”On the last day of the year, in a season when the waters of the Rhine were most probably frozen, they entered without opposition the defenceless provinces of Gaul.”

Gibbon tunsi alkuperäistekstinsä hyvin, joten hän on voinut saada inspiraation olettamukseensa Ammianus Marcellinukselta, joka kirjoitti alemannien heimon ylittäneen jäätyneen Reinin vuonna 378 (Res gestae, XXXI, 10, 4). Reinin tiedetään jäätyneen osittain myös vuonna 302. Säilyneessä gallialaisessa juhlapuheessa kerrotaan miten ”suuri lauma germaaneja joka heimosta ylitti jäätyneen Reinin ja nousi maihin eräällä saarella…” (XII Panegyrici Latini, VI.6.4).

Näin köykäisistä lähtökohdista on ponnistanut dramaattinen tarina vandaalien ja kvaadien maahantunkeutumisesta ja sen motiiveista, jääkuuraisesta Reinistä ja uudenvuoden 406 ennätyspakkasista.