Shared posts

13 Jul 06:54

Photo12 Jul 11:57

Foto Sound Story

by 444.hu

A képregény valamennyi szereplője Bede Márton élő Sound-közvetítéséből tájékozódik. Ne maradj le te sem, kicsi Yolo!!!!!

potft

 

ft10

 

ft09

ft02

lovestory1

ft06

ft11

ft13

ft08 

ft04

ft03

ft05

ft14

ft15

ft16

FT12

Ács Dani – Botos Tamás – Plankó Gergő 

Foto Sound Story Ez a cikk !!444!!!-en jelent meg

11 Jul 09:57

A zene szeretete a fontos

by md
Fotó: Darabos Krisztián

Fotó: Darabos Krisztián

Jelen sorok írójaként beismerem, nem szívem csücske a rap, amit beszélgetőpartnereim előtt sem titkoltam egy percig sem. Így megvallva, számos sztereotípia élt bennem a stílus képviselőivel kapcsolatban: csuklyás huligánok, magamutogató fenegyerekek, akik hazánk Bronxában, a nyóckerben puffogtatnak üres közhelyeket soha meg nem történt balhékról, soha meg nem szerzett csajokról, soha meg nem élt létbizonytalanságról. Szóval polgárpukkasztó műmájerek sok-sok rizsával. Egy paksi vonatkozású videóklip kapcsán mégis felfigyeltem erre a szcénára és úgy döntöttem, fordítok arra energiát, hogy előítéleteim vagy megerősítést nyerjenek, vagy ledöntsem azokat. Én lepődtem meg a legjobban, hogy az utóbbi történt. Paks hamar felkerült a raptérképre, mondja Édl Péter – a rajongók számára és bennfentes körökben csak Jedi -, aki úgynevezett elsőgenerációs rapper, a hazai hip-hop születésének részese és szemtanúja. A kilencvenes évek elején magyar rap még alig létezett, az amerikai is épp, hogy csak elkezdett beszivárogni a határokon. A magyar underground rapegyüttesek egyik korai hírnöke, a paksi Trogaz már ekkor mozgolódni kezdett. Az 1998-as Fila Rap Jam elnevezésű tehetségkutatón a Mindenhol jobb című számukkal elsők lettek és a közönségdíjat is elnyerték. Nem sokkal később egy harmadik tag szegődött melléjük, a szintén paksi Norba, vagyis Asztalos Norbert, így született a Dózis nevű formáció, amely a negyedik, egyben utolsó Fila Rap Jam-en (1999) a negyedik helyen végzett. Péter minden lemezen közreműködött egy-egy számban, azokat írta és rappelte el, de a zene jobban vonzotta, így dj lett. Mixeket készít, közös lemezt is adtak ki tavaly nyáron Stiglincz Ferenccel, azaz Rawmatikkal Mulatós Mixtép címen.

A fiatal paksi tehetség nevét nem olyan régóta ismerheti a szakma, de legutóbbi produceri albuma (ÜtemRAWság) a kritikusok szerint igen ütős lett. Hazai és nemzetközi mc-ket is meghívott lemezére: ez sorban a második, folytatása a napokban jelenhet meg, amit a szerző becenevével fémjelzett honlapról lehet megrendelni. A hetvenperces korongon szereplő Adj Király Katonát című szám videóklipjének jelenetei az atomerőmű Karbantartó- és Gyakorlóközpontjában készültek. Ferenc saját zenéket, harmóniákat komponál, egy-egy hang, vagy hangszer köré építkezik, újrahasználja, díszíti azt, majd épít rá egy dobalapot és a többi hangszert is belekomponálja. Különlegessége abban is rejlik, hogy az összerakott zenei alapokat akár a koncert alatt élőben újrakomponálja. Elárulták, házi stúdióban dolgoznak, mert a stúdiófelvételek egyébként megfizethetetlenek. – Tíz év kellett a rendes technika összerakásához, egy jó autó ára már benne van és nem kevés nélkülözés kellett hozzá, vallotta meg őszintén Péter, aki firtatva civil állását – ugyanis kizárólag hip-hopból megélni nem lehet – csak annyit felel, mit számít, jó munkásemberek vagyunk. – A baj ott van, hogy már a rajongók sem a régiek, teszi hozzá Ferenc. Régen száz kilométereket utazott a közönség egy-egy banda, buli miatt, most még a helyben szervezett koncertekre sem mennek el, nem fizetnek belépőt, nem vásárolnak lemezt.

Fotó: Darabos Krisztián

Fotó: Darabos Krisztián

Az internetről mindent letöltenek, nem tisztelik meg az előadót azzal, hogy befektetnek, amiből ő fejleszteni tudna, magyarázza. – Pedig rengeteg pénzbe kerül a lemezkiadás, borítótervezés, minden, ami ezzel jár, de a zene szeretete miatt csináljuk, csak ez számít – szögezi le Jedi. Már a tehetségkutatók sem indítanak el komoly karriert, mert értéktelenné, futószalagszerűvé váltak. Egy komolyabb csapat három, négyévente adott ki lemezt, most pedig sorban érkeznek az albumok. A hallgatóság sem gondolkozik a szövegen, hamar megemészti, úgy, mint a gyorskaját, teszi hozzá Rawmatik. – A műfaj hitelessége csakis attól függ, hogy milyen szituációkat él meg az előadó nap mint nap és azokat mennyire ábrázolja valósághűen, emelte ki Norba, aki nem csupán részese volt a hazai rap ébredésének, ma már országos ismertségnek örvend. – Pakshoz köt minden gyerekkori élmény, onnan származnak a legjobb barátságok, szívesen járunk le lazítani egy-egy hétvégére a fővárosi káoszból – magyarázza, miért szerepel gyakran klipjei helyszínéül az atomváros. Az előtte szólókhoz csatlakozva megerősíti, rapből csak nagyon kevesen élnek ebben az országban. – Nekem a zene sosem lesz főállás, mivel a kenyérkereső kényszer izzadtságszagúvá teszi mindazt, ami nekem szerelem – mondja. A hazai underground hiphop oszlopos tagja több korongot is adott már ki, a stílusnak megfelelő ruházati boltot nyitott, és zenéjében is szívesen nyújt újat: Agykontroll című nagylemezén például a széles körben ismert Molnár Ferenc „Caramel” Fonogram-díjas, Megasztár felfedezettel is van közös produkciója.

Albumai az egyik legkomolyabb hazai underground hip-hop kiadó, a Kriminal Beats listáját gazdagítják, amelynek nem régóta tagja Rawmatik is. Ahhoz, hogy a műfaj szerelmesei azzal foglalkozhassanak, amit szeretnek, összefogás kell, vallja Ferenc és Péter. Az pedig működik, és nem csupán a rapperek között: Rawmatik a szintén paksi Hesz-Ulbert páros dalánál is közreműködött nemrégiben. Hesz Ádám és Ulbert Ferenc újabb szerzeménnyel, a How could I című dallal rukkolt elő, amelynek már a videoklipje is elkészült. A nótát sugározza a TV Music Chanel és az MR 2 Petőfi Rádió. A zenészpáros szívesen ötvöz dalaiban különböző stílusokat, igazi zenei szubkultúrát teremtve, amiben a rap a jövőben is helyet kap.

06 Jul 07:46

SpeedArt, showing the process of making a vector illustration...SpeedArt, showing the process of making a vector illustration art

04 Jul 11:32

A magyar tudós, akinek ballonkabátjából előbújt a világ élvonala

by plankog
  • Végéhez közeledik az Erdős Pál, korszakos jelentőségű magyar matematikus emlékére rendezett óriáskonferencia a Magyar Tudományos Akadémián.
  • A világ legjelentősebb matematikusai tisztelegtek Erdős emléke előtt, és osztották meg a közönséggel legfrissebb eredményeiket.
  • A konferencián rengeteget beszélgettünk Pach Jánossal az École polytechnique fédérale de Lausanne tanszékvezetőjével Erdősről és magyar matematika helyzetéről.
  • Pach gyermekkora óta ismerte Erdőst, aki mindvégig hatással volt a pályájára. Erdős-száma 1, összesen 21 közös publikációjuk van.
  • A konferencia alatt és mellett annyi anyag, történet, érdekes dolog gyűlt össze Erdősről és a matematikáról, hogy úgy döntöttünk, két cikket gyúrunk belőle.
  • Matektúladagolás a 444-en!!!!444!!!
  • Képletek, bizonyítások nem lesznek.
  • Ez itt az első cikk, ami kifejezetten Erdős pályájával, legendájával foglalkozik.

“Gratulálok az előadáshoz! A vége különösen jó volt” – állítják meg többen is Pach Jánost az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének lépcsőjén, ahová az Erdős Pál-emlékkonferencia ebédszünetében sétáltunk át. Pach kedd délelőtt tartott előadást (Paul Erdős and the beginnings of geometric graph theory), a befejezés pedig nem egy kivételes bizonyítás, vagy páratlan eredmény volt. Egy képet mutatott, amely a Balaton partján, nyári napsütésben készült. Hajnal András matematikus fürdőnadrágban fekszik a strandon, tűző napon, előtte papír, Erdős eközben nyugágyon ülve töpreng az árnyékban, hosszú nadrágban, ballonkabátba burkolózva. Így dolgoztak Hajnallal.

Ahogy kedden írtuk, ezen a héten jó eséllyel Budapest a világ legokosabb városa. A száz éve született Erdős tiszteletére rendezett konferenciára a számelmélet, a kombinatorika, a halmazelmélet, az approximációelmélet és a valószínűségszámítás legnagyobbjai jöttek el. Erdősre pedig nem csak határtalan elismeréssel, hanem ugyanilyen szeretettel is gondolnak.

“Ember ennyit nem használt a magyar tudomány imázsának”

– mondja róla Pach, a Rényi intézet kutató professzora és a lausanne-i műszaki egyetem Grünwald-, Ford-, Bolyai- és Rényi-díjas professzora. Egyértelműen Erdősnek köszönhető, hogy a diszkrét matematikát ma magyar tudománynak tartják: Szemerédi Endre, Lovász László, Bollobás Béla, Hajnal András és még vagy tucatnyi magyar matematikus tartozik a világélvonalba.

Öt pontban próbáljuk meg bizonyítani, miért ő a magyar tudomány legjobb reklámja.

erdos1

1. Az eredmények

1521 publikációt és tudományos közlemény maradt utána, ez rekord a XX. században. Leginkább talán a számelmélet és a kombinatorika érdekelte, de komoly eredményeket ért el a matematika szinte minden területén, a halmazelmélettől a valószínűségszámításon át a geometriáig. Számos olyan kérdésssel is foglalkozott, amelyet egy középiskolásnak is el lehet magyarázni. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához sokszor forradalmian új matematikai módszereke kidolgozására volt szükség, de olyan szellemes elemi bizonyításai is vannak, amelyet szinte bárki megért.

Elsőéves egyetemistaként igazolta az eredeti levezetésnél egyszerűbben a Csebisev-tételt, vagyis azt, hogy minden 1-nél nagyobb n és 2n között van prímszám, vagyis olyan szám, melynek 1-en és önmagán kívül nincs más osztója. Erdős gyakran tréfálkozott azzal, hogy lennie kell egy Nagy Könyvnek, amelyben benne van az összes szép tétel és bizonyítás, de a könyvet csak halálunk után nézhetjük meg. De ha szerencsénk van, akkor még életünkben kileshetünk belőle néhány sort.

A matematikára jellemző, hogy az igazán nagy eredményeket többnyire fiatalok érik el. Fiatal korában ambiciózusabb az ember, és mivel még kevesebbet tud, rákényszerül, hogy új utakat vágjon, szokatlan módszereket dolgozzon ki. Később, ahogy nő az ismeretanyaga, egyre inkább a rutinmegoldásokra hajlik. Erdős azzal együtt is ellenpéldája ennek, hogy legjobb eredményeit fiatalon érte el, mert egészen 1996-os haláláig aktív maradt, nagy matematikai felfedező, aki folyamatosan új területek meghódítására vállalkozott.

“Nincs elégtétel, ha túl könnyű a tétel”

– mondogatta.

2. Tanítványai

Az említett ballonkabátos kép nem csak a jelenet bája miatt fontos. Ahogy Dosztojevszkij szerint “mindannyian Gogol Köpönyegéből bújtunk ki”, úgy Pach János szerint

ezen a konferencián mindenki Erdős ballonkabátjából bújt elő.

Vagyis a világ mai matematikusélvonalának jelentős része érkezett onnan.

Erdősnek jellemzően nem a hagyományos értelemben vett diákjai voltak. Sokkal inkább partnerei, barátai és szerzőtársai, akikkel állandó levelezésben állt. Többnyire ő adott nekik problémákat, de izgatottan csapott le olyan kérdésekre is, amelyeket tőlük hallott. Sokszor az a néhány óra, amit vele töltöttek, meghatározó lett az életükben. Erdőst sosem érdekelte rang, életkor vagy más egyéb. Csakis a megoldandó feladat. Azonnal egyenlő félként, kollégaként kezelt mindenkit, akivel valamilyen érdekes matematikai problémáról tudott beszélni. Legyen akár a világ egyik legnagyobb tudósa, gimnazista diák vagy kisgyerek. Mindenkivel ugyanazzal a lelkesedéssel ült le problémákat megoldani és újabb kérdéseket felvetni. A konferencián részt vevő Terence Tao, korunk egyik vezető matematikusa tízévesen találkozott először Erdőssel, és máig meghatározónak tartja az együtt töltött néhány órát, amit aztán levelezés és közös munka is követett.

Amíg Erdős élt, a fiatal matematikusok rendszeresen küldtek neki tételeket és bizonyításokat, amelyekről maguk nem tudták eldönteni, hogy új-e. Ő mindig bátorítóan válaszolt; akkor is, ha az eredmény régóta ismert volt. Ilyenkor újabb inspiráló kérdésekkel igyekezett továbblendíteni a munkát.

“Képes volt eggyel nehezebb feladatot adni annál, mint amit eddig csináltál. Megválaszolhatatlan kérdéseket bárki fel tud tenni,ő viszont olyan feladatokat talált ki, amelyek megválaszolása után többet tudunk a világról”

- mondta róla Ronald Graham, Euler-érmes amerikai matematikus akivel évtizedeken át dolgozott. (Ő is itt volt a konferencián.)

Erdősnek ez a barátságossága, közvetlensége nem mindig vált hasznára. Amikor a harmincas években megérkezett a Princeton Egyetemre, az volt a korszak tudományos fellegvára. Az Institute for Advanced Study névre keresztelt kutatóintézetben a világ leghíresebb természettudósai gyűltek össze: Robert Oppenheimer, Albert Einstein, Neumann János, Kurt Gödel és mások. Aki csak az intézet küözelébe kerülhetett, úgy érezte, hogy elérte az emberi létezés legfelsőbb fokát.

A harmincas évek végén Princeton nem volt az a liberális hely, mint mostanság. Például még érvényben volt az a rendelet, hogy zsidók és olaszok nem vásárolhattak házat a városban.

És akkor jött egy magyar zsidó, aki nem törődik az előírásokkal, rangokkal, kopogás nélkül ront be a legnagyobb szaktekintélyek szobájába, és mondja a tételeit. Ráadásul nagyon különösen viselkedik: nem érdekli a pénz, a társadalmi pozíció, családja sincs, állást sem akar, egyetemi pozíciót sem. Csodabogárnak, néha komplett hülyének tartották.

Honfitársa, Neumann János kisujját sem mozdította, hogy Erdős ösztöndíját meghosszabbítsák az intézetnél. Pedig matematikusi képességeivel tisztában volt. Az erősen jobboldali, politikai befolyására és társadalmi státuszára igen büszke Neumann egyszerűen nem állhatta a balos, nonkonformista Erdőst.

3. Közös munka

Az Erdős-szám, vagyis annak mérése, hogy ki publikált közösen Erdőssel, legendájának fontos része. Egyszerre érződik ezen a játékosság és a tisztelet. Akik írtak vele közös tanulmányt, azok 1-est kapnak, akik írtak olyannal, aki írt Erdőssel, azok 2-est, és így tovább. Akik nem foglalkoznak matematikával, azoké végtelen.

erdos2

1973, Keszthely

A michigani Oakland Egyetemen létrehozott Erdős Number Project egy gráffal ábrázolta azoknak a viszonyát, akik dolgoztak már együtt Erdőssel. Mindenkit egy ponttal jelöltek, akik pedig egymással is dolgoztak, azokat is összekötötték. Majd ezt a gráfot elkezdték vizsgálni. Amikor felfedezték, hogy a gráfnak valamilyen érdekes tulajdonságga lenne, ha két eddig különálló pontot össze lehetne kötni, a két matematikus összefogott, és csak ennek kedvéért írtak egy közös tanulmányt.

Ha valaki belépett az MTA Matematikai Kutatóintézetének Reáltanoda utcai épületébe, könnyen megállapíthatta, mikor van Budapesten. Ilyenkor az igazgató ajtaja mindig tárva-nyitva állt, elfoglalta az igazgatói szobát, állandóan telefonált, sürögtek-forogtak körülötte az emberek, és ő, mint egy szimultánt játszó sakkozó, mindenkivel váltott egy-egy mondatot, mindekivel más-más problémáról, de mindig pontosan tudta, melyik párbeszéd, gondolat hol tart éppen – írta róla Pach János.

Erdős élvezte a közös munkát, akár levelezésekben, akár élőben. 504 embernek van 1-es Erdős-száma, vagyis ennyi társszerzővel publikált közösen.

És nem is minden eredményét jegyzik. 1949-ben Princetonban a norvég Atle Selberggel elemi eszközökkel bebizonyították a prímszámtételt. Megegyeztek, hogy közösen publikálják az erdeményt, aztán részletesen közlik, kinek mekkora része volt benne. Erdős képeslapon megírta néhány barátjának az örömhírt, mielőtt megjelent volna a cikk. Selberg nem sokkal később összefutott valakivel, aki kapott képeslapot, de nem ismerte őt, és az illető megkérdezte:

“Hallotta, hogy Erdős és az a hogyishívják professzor pofonegyszerű bizonyítást talált a prímszámtételre?”

Selberg annyira feldühödött ezen, hogy felrúgta a megállapodást, és maga publikálta a cikket. Jelentős részben ezért kapta meg a Fields-érmet 1950-ben.

4. Barátai

Ennek a cikknek is fontos forrása Paul Hoffmann magyarul Prímember címmel megjelent 1998-as Erdős-életrajza. A könyv eredeti címe The Man Who Loved Only Numbers, vagyis “Az ember, aki csak a számokat szerette”. Ez a cím sok barátját felháborította, mert Erdős minden különcsége mellett szeretettel teli, meleg szívű ember volt. Hogyan lett volna több száz, sőt, több ezer barátja egy olyan embernek, aki csak a számokat szereti?

Ha megtudta, hogy egy kollégája, ismerőse bajba került, megbetegett, azonnal próbált a segítségére sietni. Vagyona nem volt, ami pénzt kapott, azt elosztogatta jótékony célokra, tehetséges gyerekek tanítattatására. Ronald Graham visszaemlékszik Jon Folkman amerikai matematikus esetére, akit agydaganat miatt műtöttek. A műtét után Folkman attól rettegett, hogy soha többé nem lesz képes komoly matematikai gondolatokra. Erdős és Graham rendszeresen látogatták, és Erdős szinte az első pillanattól matematikai problémákkal, feladatokkal bombázta, hogy így segítse visszanyerni az önbizalmát. (Folkman ennek ellenére összeomlott, és öngyilkos lett.)

Erdős a szórakozott professzor archetípusa volt. Sokszor szinte az életképtelenségig tehetetlen volt teljesen hétköznapi dolgokban. Például szinte képtelen volt önállóan enni. Életében először akkor vajazott meg egy kenyeret, amikor huszonévesen Angliába utazott. Ennek oka lehetett az is, hogy születésétől egyetlen gyerek volt (két nővére meghalt), édesanyja a széltől is óvta, mindig mindenben kiszolgálták. Barátai szerint lehetséges, hogy kicsit rá is játszott tehetetlenségére. Graham jól emlékszik az esetre, amikor Erdős látványosan a kés életlenebb felével próbálta elvágni kedvenc gyümölcsét, a grépfrútot. Próbálta figyelmeztetni erre, de nem hagyta magát, amikor pedig már a konyha tocsogott a gyümölcs levétől, inkább megcsinálta helyette.

Pach pedig azt a vicces történetet írta le, amikor Erdőssel közös lakásban laktak, és a konyhában egyszer vörös foltokat talált a padlón, amely foltok a hűtőhöz vezettek. Kiderült, hogy Erdős talált egy doboz paradicsomlevet, és úgy látta legjobbnak, ha egy késsel lyukat vág az oldalán, és azon keresztül iszik belőle.

Minden barátja és életrajzírója fontos tulajdonságának tartja, hogy rajongott a gyerekekért. Családja sosem volt, de minden gyerekkel megpróbált azonnal kapcsolatot teremteni. Epszilonoknak hívta őket. (Ezzel a görög betűvel jelölik a matematikusok a kisebb mennyiségeket.) Olyan sok gyerekkel, köztük híressé vált matematikusokkal van közös képe, hogy Lovász László az emlékkonferencián azt javasolta, az Erdős-szám mintájáta be kellene vezetni az “Erdős ölében ülő”-számot is.

5. Személyisége

Mindezek mögött ott volt Erdős jelleme és összetéveszthetetlenül XX. századi története.

Persze, igaz, hogy egész életében ide-oda utazó, nyughatatlan ember volt. Ehhez azonban kellett az is, hogy a harmincas években zsidóként már ne érezze biztonságban magát először Magyarországon, aztán egész Európában. (Sok más kelet-európai zsidó tudós az életével fizetett azért, mert nem volt annyira erős veszélyérzete. Erdős családjából csupán édesanyja és egyik nagynénje élte túl a holokausztot. Szerzőtársa és öt évtizeden át barátja, Turán Pál csak egy matematikushallgató őr segítségével menekült meg.) Baloldalisága és nonkoformizmusa miatt – az FBI-ügynököknek sem volt hajlandó hazudni, pedig tudta, mire megy ki a játék, amikor Marxról kérdezgetik – az Egyesült Államokból is mennie kellett, a kommunistaüldözős McCarthy-korszakban kilenc éven át nem engedték be az országba.

Ez volt az a helyzet, amikor a kommunista Magyarország szinte liberális államnak tűnt: 1955-ben egy barátja segítségével sikerült magyar útlevelet kapnia.

A szórakozott professzor életidegenül egyenes ember volt. Csak hatéves volt, amikor az erősödő antiszemitizmus miatt anyja azt javasolta, meg kellene keresztelkedniük.

“Tégy, ahogy akarsz, de én az maradok, aki voltam.”

Pedig tudható, hogy zsidósága soha nem jelentett sokat a számára.

1973-ban hatvanadik születésnapja alkalmából nagy kombinatorikai konferenciát rendeztek Keszthelyen. Kádárék moszkvai nyomásra kitiltották az izraeli matematikusokat. Erdős állítólag Aczélt, sőt Kádárt is fölhívta, hogy vonják vissza a tilalmat, de nem járt sikerrel. Ekkor úgy döntött, hogy addig nem tér vissza az országba, amíg ez a rendelkezés érvényes. (Végül barátja, Turán Pál halálos betegsége miatt egyszer mégis eljött Budapestre.)

Válaszul Izrael is kitilotta a magyar tudósokat a következő hasonló esetben, és ki volt az első, akit ez érintett? Természetesen Erdős. (Igaz, személyes kapcsolatai révén végül beengedték.)

Negyvenéves korától folyamatosan attól félt, hogy már csak butul. Sokat viccelődött is ezzel. Ezt a sírfeliratot készítette önmagának:

Végre nem butulok tovább.

erdos5

Erdős az N is a number című dokumentumfilmben

6. Konklúzió

Az MTA gigakonferenciája, az Erdős Centennial jól mutatja, hogy Erdős életműve, az Erdős-féle matematika ma sokkal jelentősebbnek tűnik, mint akár húsz éve.

Nem véletlen, hogy Szemerédi Endre most, 2012-ben kapta meg a tudományág egyik legfontosabb kitüntését, az Abel-díjat egy negyven évvel ezelőtti bizonyításáért. (Erdős és Turán egy sejtését igazolta.)

Erdőst magát ugyan sosem érdekelte, hogy eredményeit lehet-e bármire használni, ő csak a matematikai, absztrakt szépségnek élt, de ma úgy tűnik, hogy az általa megalapozott diszkrét matematika a számítógéptudomány legfontosabb kutatási területe.

A világ legfontosabb matematika-tanszékein ott ülnek az Erdős-ballonból előbújt tudósok. Magyarok, britek, amerikaiak, ausztrálok.

A magyar tudós, akinek ballonkabátjából előbújt a világ élvonala Ez a cikk !!444!!!-en jelent meg