Shared posts

07 Sep 22:03

http://feedproxy.google.com/~r/Zarrafe/~3/5-WT1w1XWfY/blog-post_1907.html

by زرافه ای در میان جمع

 


همیشه هم که اینطور نبوده که. یه زمانی ما هم یه رفقایی داشتیم که میخواستی خونه رو بپیچونی یه زنگ میزدی میگفتی :"فلانی!گفته ام با توام، سوتی ندی!" میگفت:" برو خیالت راحت! خوش بگذره"


میرفتی و خیالت راحت بود و خوش میگذشت.

02 Jun 20:46

فهرستی از ۶۰ کتاب خوبی که خوانده‌ام

by آق بهمن
نمایشگاه کتاب از فردا (چهارشنبه) شروع می‌شود و تا شنبه بیست و ششم ادامه دارد. من هم مثل پارسال همه روزها در غرفه نشر ماهی هستم. پارسال همین موقع ۵۰ کتابی را که دوست داشتم پیشنهاد کردم. امسال هم یک فهرست ۶۰ تایی تهیه کرده‌ام که شاید در روزهای نمایشگاه یا غیر آن به دردتان بخورد. دو سه تا نکته. یکی این‌که از فهرست پارسال حدود ۱۰ کتاب حذف کرده‌ام و حدود ۲۰ کتاب جدید به فهرست اضافه کرده‌ام. دوم این‌که این‌ها همه کتاب‌های خوبی که خوانده‌ام نیستند. تا جایی که حافظه و کتابخانه و آرشیو وبلاگ یاری کرده، نوشته‌ام. البته که همه این کتاب‌ها را خوانده‌ام و آن‌هایی که پنج ستاره داده‌ام به نظرم بسیار باارزش بوده‌اند. دیگر این‌که با این‌که نزدیک نصف این کتاب‌ها از نشر ماهی هستند اما مطمئن باشید که ستاره‌های جلو کتاب‌ها نظر واقعی‌ام است. این‌که کتاب‌های ماهی در این فهرست بیش‌تر از بقیه ناشرها هستند دو دلیل دارد: یکی این‌که با سلیقه و معیارهای من، ماهی واقعا کتاب‌های خوبی چاپ می‌کند و دوم این‌که طبعا چون من الان با نشر ماهی همکاری می‌کنم و از سال‌ها پیش هم با این نشر رابطه نزدیکی داشته‌ام بیش‌تر از بقیه ناشرها در معرض کتاب‌های ماهی بوده‌ام و تعداد بیش‌تری از کتاب‌هایش را خوانده‌ام (این را هم بگویم که کیفیت کار ماهی اصلی‌ترین دلیل همکاری من با این نشر است). ضمنا اشکالات فونت و فاصله سطرها و ... را به بزرگی خودتان ببخشید که هر کار کردم درست نشد.

اول فهرست را می‌نویسم و بعد مشخصات و توضیحی کوتاه درباره هر کتاب:

نشر ماهی (۵ ستاره): موش‌ها و آدم‌ها، ظلمت در نیمروز، دوست بازیافته، گیرنده شناخته نشد، میک‌هارته این‌جا بود، نگذار به بادبادک‌ها شلیک کنند، فلسفه سیاسی، میشائیل کلهاس، اختناق ایران، محاکمه، بیگانه.

نشرهای دیگر (۵ ستاره): سووشون، به یاد کاتالونیا، تاریخ چیست؟ (خوارزمی)،همنوایی شبانه ارکستر چوب‌ها، آنا کارنینا، بیست و یک داستان از نویسندگان معاصر فرانسه (نیلوفر)، بازمانده روز، یک گفت‌وگو با نجف دریابندری (کارنامه)، دفتر بزرگ (مروارید)، زمین سوخته (معین)، تاریخ سیاسی بیست و پنج ساله ایران (رسا)، پاگرد (افق)، دنیای کوچک دن‌کامیلو (پرواز)، قمارباز (چشمه)،  اشغال تصویر سیزدهم (روایت فتح)، سور بز (علم)،‌ کپنهاگ (نیلا)، مکتب در فرایند تکامل (کویر)، تومار شیخ شرزین (روشنگران)، فلسفه علم (فرهنگ معاصر)، ناپدیدشدگان (ققنوس)، انقلاب مشروطه ایران (بیستون)، چهره‌هایی از پدرم (قطره)، جدال با جهل (ثالث).

نشر ماهی (۴ و نیم ستاره): از من نخواهید لبخند بزنم، کنسانسیا، سوءظن، رویای آدم مضحک، زندگی‌نامه آیزایا برلین، خانواده پاسکوآل دوآرته، تیستوی سبزانگشتی، بر بال بحران، مکتب دیکتاتورها، مترجم دردها، فاشیسم، بی‌نام، عطر گوابا، گزارش یک مرگ، همزاد.

نشرهای دیگر (۴ و نیم ستاره): مدرک (مروارید)، آینه‌های دردار، سه نفر در برف (نیلوفر)، مجموعه آثار جین آستین، و نیچه گریه کرد (نی)، بالاخره این زندگی مال کیه؟ (کارنامه)، مردی که گورش گم شد (چشمه)، سهراب‌کشان (روشنگران)، جامعه‌شناسی دین (حکمت)، در جستجوی فردی (لوح فکر).

***

۱. دفتر بزرگ (۵ ستاره)
آگوتا کریستوف، اصغر نوری، نشر مروارید، ۸۵۰۰ تومان
یکی از تاثیرگذاریترین کتاب‌هایی که به عمرم خوانده‌ام. ماجرای دو برادر دوقلوی ۱۰ ساله در آستانه جنگ جهانی دوم. کتاب بسیار ساده است ولی در عین حال صحنه‌هایی دارد که در یاد آدم حک می‌شوند. پیشنهاد می‌کنم حتما بخوانیدش. این کتاب قسمت اول از یک سه‌گانه است که دو تای دیگر را هم انتشارات مروارید منتشر کرده. آن دو تا هم خیلی خوبند ولی به نظرم این یکی چیز دیگری است.

۲. موش‌ها و آدم‌ها (۵ ستاره)
جان استاین‌بک، سروش حبیبی، نشر ماهی، ۵۵۰۰ تومان
یکی از بهترین و تاثیرگذارترین کتاب‌هایی است که در سال‌های اخیر خوانده‌ام. کتاب آن‌قدر ساده است که وقتی می‌خواندمش نمی‌فهمیدم چه چیزیش این‌قدر من را گرفته. این روزها به چند نفر از اطرافیانم دادم و آنها هم خیلی خوششان آمد. جان استاین‌بک که نیازی به تعریف ندارد و به نظر من سروش حبیبی در ترجمه این کتاب شاهکار کرده. رضا رضایی (مترجم) هم می‌گفت به نظرش این کتاب یکی از بهترین نمونه‌های تاریخ ترجمه فارسی است. کل کتاب ۱۵۰ صفحه (در قطع جیبی) است و خواندنش دو سه ساعت بیشتر وقت نمی‌برد. پیشنهاد می‌کنم از دستش ندهید.

۳. زمین سوخته (۵ ستاره)
احمد محمود، انتشارات معین، ۱۲۰۰۰ تومان
اولین کتابی بود که از احمد محمود خواندم. خیلی دوستش داشتم و خوشحالم که چند کتاب دیگر دارد و تازه به عقیده خیلی‌ها زمین سوخته بهترین کارش نیست. زمین سوخته از اولین نمونه‌های ادبیات جنگ است و به عقیده خیلی‌ها بهترین نمونه آن. محمود زمین سوخته را آذر ۶۰ نوشته، یعنی وقتی حدود یک سال از جنگ گذشته بوده و مثلاً خرمشهر هنوز در اشغال عراق بوده. داستان در اهواز می‌گذرد و زندگی اهوازی‌ها را از دو سه روز قبل از شروع جنگ تا دو سه ماه بعد از آن روایت می‌کند. خود محمود اهوازی است و تا حدود ۳۰ سالگی‌اش در این شهر زندگی کرده. خلاصه که انگار این چند هفته را در یکی از محله‌های اهواز و زیر موشکباران و بمباران زندگی می‌کنید. جز تصویر کردن آن‌چه جنگ داشته بر سر مردم می‌آورده، دید خوبی هم از وضع مملکت در آن روزهای هنوز انقلابی و حتی نگاه مردم به انقلاب می‌دهد. و این‌که کتاب در همان روزها نوشته شده و نه بعدتر و با فرض‌ها و قضاوت‌های تغییر کرده، خیلی خواندنی‌ترش می‌کند.

۴. تاریخ سیاسی بیست‌وپنج ساله ایران (۵ ستاره)
غلامرضا نجاتی، انتشارات رسا، ۲۰ هزار تومان
تاریخ سیاسی ایران از کودتای ۳۲ تا انقلاب ۵۷. نویسنده کتاب وکیل موسسان نهضت آزادی (آقای طالقانی، یدالله سحابی و مهدی بازرگان) در دادگاه زمان شاه بوده و خودش هم به همین دلیل چند سالی زندان بوده. من این کتاب را سال‌ها پیش خواندم و به نظرم برای آشنایی کلی با تاریخ پهلوی دوم کتاب بسیار خوبی است. حدود ۱۰۰۰ صفحه است و تصویر کلی نسبتا جامعی  از اوضاع آن دوره، مبارزات و نهایتا شکل‌گیری انقلاب می‌دهد. نویسنده طبعا با جریان نهضت آزادی (مصدقی‌های مسلمان) همدلی دارد اما به نظرم در مجموع کتاب منصفانه‌ای نوشته. چند سالی از آخرین چاپ این کتاب می‌گذرد و به همین دلیل به نسبت حجمش واقعا ارزان است. ضمن این‌که در کتابفروشی‌ها راحت پیدا نمی‌شود و نمایشگاه فرصت خوبی برای خریدنش است.

۵. ظلمت در نیمروز (۵ ستاره)
آرتور کوستلر، مژده دقیقی، نشر ماهی، ۱۲ هزار تومان
ماجرای (نیمه‌خیالی) یکی از رهبران انقلاب شوروی که حالا در دوره استالین بازداشت شده. کل کتاب روایت روزهای زندان و بازجویی و محاکمه روباشف است. ممکن از بیرون به نظر بیاید یک کتاب تبلیغی ضدکمونیستی است ولی این کتاب واقعا فراتر از این‌هاست. روایت تردیدهای روباشف در کنار ظلمی که به او می‌شود واقعا خواندنی است. این را هم بگویم که در کتاب خبری از شکنجه یا صحنه‌های آزاردهنده نیست.


۶. پاگرد (۵ ستاره)
محمدحسن شهسواری، نشر افق، ۳۰۰۰ تومان
یکی از بهترین رمان‌های ایرانی که خوانده‌ام. داستان از آن‌جا شروع می‌شود که در جریان درگیری‌های جلوی دانشگاه در روزهای بعد از ۱۸ تیر ۷۸، یکی از کسانی که خانه‌اش همان حوالی است کسانی را که از دست انصار فرار می‌کنند در خانه‌اش پناه می‌دهد و هر کدام این آدم‌ها قصه‌ای دارند. البته فصل‌های مختلف رمان در زمان‌های مختلف می‌‌گذرند و ما به این ترتیب با بخشی از گذشته این شخصیت‌ها (البته بیشتر یکی دوتایشان) آشنا می‌شویم.

۷. دنیای کوچک دن کامیلو (۵ ستاره)
جیووانی گوارسکی، جمشید ارجمند، نشر کتاب پرواز، ۱۰ هزار تومان
این کتاب از معدود کتاب‌هایی است که با خیال راحت به همه توصیه‌اش می‌کنم و برای خیلی‌ها هم هدیه گرفته‌امش. کتاب دو شخصیت اصلی دارد. کشیش و شهردار یک دهکده (قصبه) کوچک در ایتالیای اوایل قرن بیستم. په‌پونه (شهردار مزبور) مثل بیشتر شهردارهای آن زمان ایتالیا کمونیست است. البته یک کمونیست بی‌سواد. دن‌کامیلو هم که کشیش ده است. این دو تا با هم لج اند و در عین حال همدیگر را خیلی دوست دارند. کل کتاب ماجرای کل‌کل‌های این دو تاست. هر قصه هم چند صفحه بیشتر نیست و تقریباً مستقل است. 

۸. دوست بازیافته (۵ ستاره)
فرد اولمن، مهدی سحابی، نشر ماهی، ۵۰۰۰ تومان
یکی از بهترین کتاب‌هایی که در سالیان اخیر خوانده‌ام. به خیلی از دوستانم هم هدیه داده‌امش و آن‌ها هم دوست داشته‌اند. ماجرا در آلمان پیش و در طول جنگ جهانی دوم می‌گذرد و درباره تغییر رفتار آلمانی‌ها با یهودیان این کشور است. توصیه می‌کنم پایانش را زودتر نخوانید که بخش مهمی از جذابیت داستان به پایانش است.

۹. بازمانده روز (۵ ستاره)
کازوئو ایشی‌گورو، نجف دریابندری، نشر کارنامه، ۲۰ هزار تومان 
شاهکار ترجمه.
۱۰. گیرنده شناخته نشد (۵ ستاره)
کاترین کرسمن تیلور، بهمن دارالشفایی، نشر ماهی، ۳۵۰۰ تومان
کتاب کوچکی که خودم ترجمه کرده‌ام. طبعا به نظرم عالی بوده که ترجمه‌اش کردم. شرح نامه‌نگاری دو دوست ۴۰ ساله آلمانی است که سال‌ها در امریکا با هم دوست و همکار بوده‌اند و حالا یکی‌شان به آلمان برگشته. آن هم درست زمانی که هیتلر دارد به قدرت می‌رسد. دوستی آن‌ها تحت تاثیر اختلاف نظرهای سیاسی تغییر می‌کند و الی آخر. خواندنش کم‌تر از یک ساعت وقت می‌گیرد.

۱۱. قمارباز (۵ ستاره)
فیودور داستایفسکی، سروش حبیبی، نشر چشمه، ۱۲ هزار تومان
این کتاب را نخوانده بودم چون شنیده بودم ترجمه‌های موجودش خیلی بد هستند تا این‌که سروش حبیبی دست به کار شد و مستقیم از روسی ترجمه‌اش کرد. واقعا نمی‌دانم این کتاب چه داشت که من این‌قدر از خواندنش لذت بردم و مسحور شدم که چطور یک نویسنده قرن نوزدهمی می‌تواند با موضوعی معمولی که کلی نصیحت که لایش چپانده این‌طور ۲۵۰ صفحه من را دنبال خودش بکشاند. 

۱۲. میک‌هارته این‌جا بود (۵ ستاره)
باربارا پارک، نازنین دیهیمی، نشر ماهی، ۶۵۰۰ تومان

کتابی بسیار خواندنی برای همه کسانی که مرگ عزیزی را تجربه کرده‌اند. روایت دختری ۱۳ ساله از مواجهه با مرگ برادر ۱۲ ساله‌اش در یک تصادف. دو سه کتاب دیگر هم از باربارا پارک خوانده‌ام و به نظرم تسلط عجیبی دارد در خودش را جای شخصیت کودک یا نوجوان گذاشتن و از دید او به مسئله نگاه کردن. کتاب با این‌که برای نوجوانان نوشته برای هر کسی که فقدانی را تجربه کرده -یعنی تقریبا همه ما- بسیار خواندنی است.  از متن کتاب: «حال من بهتر نشده بود. تا ابد هم بهتر نمی‌شد. اصلا راستش را بخواهید «بهتر شدن» به نظرم بی‌غیرتی بود. و برای این‌که مطمئن شوم به بهترین شکلی افسرده هستم و به میک وفادار مانده‌ام، در راه برگشتن به اتاقم دم در اتاق میک توی راهرو ایستادم. از شب تصادف به بعد دیگر آن‌جا نایستاده بودم. حالت آن اتاق برایم کاملا فرق کرده بود...»

۱۳. سووشون (۵ ستاره)
سیمین دانشور، انتشارات خوارزمی، ۱۲۰۰۰ تومان
داستان در یکی از شهرهای استان فارس در اوایل پهلوی دوم می‌گذرد. جنگ جهانی دوم تمام شده و انگلیسی‌ها در جنوب ایران جولان می‌دهند. یوسف یکی از فئودال‌های منطقه است که جلوی انگلیسی‌ها و حاکم شهر ایستاده و راوی کل داستان، زری همسر یوسف است. سووشون از آن کتاب‌هایی بود که هم دلم می‌خواست چندین ساعت پشت سر هم بخوانمش و هم دلم نمی‌خواست که تمام شود. من خیلی دوستش داشتم. شخصیت‌ها و فضاها و قصه داستان برایم دوست‌داشتنی بودند. ضمن این‌که کلی با فضای ایران و فارس و تا حدودی عشایر در دهه ۱۳۲۰ آشنایم کرد.

۱۴. نگذار به بادبادک‌ها شلیک کنند (۵ ستاره)
فریده چیچک‌اوغلو، فرهاد سخا، نشر ماهی، ۶۵۰۰ تومان

کتاب چندین نامه است. از زبان یک پسر چندساله که در زندان بزرگ شده، چون مادرش زندانی است. او به یکی از زندانی‌ها که دختری جوان و زندانی سیاسی بوده و اخیرا آزاد شده، نامه می‌نویسد و ماجراهای زندان را برایش تعریف می‌کند. 
خود نویسنده چند سالی زندانی سیاسی بوده. این کتاب را ۲۵ سال پیش نوشته و همان موقع به فارسی ترجمه و یک بار چاپ شده. چند ماه پیش دوستم اسماعیل توصیه کرد بخوانمش و به همکارانم در نشر ماهی پیشنهاد چاپ دوباره‌اش را بدهم. دوستم صنم کمک کرد که مترجم را در استانبول پیدا کنیم و بعد هم ادامه کارها. 



۱۵. اشغال، تصویر سیزدهم (۵ ستاره)
محمدرضا ابوالحسنی، انتشارات روایت فتح

کتاب روايت ۴۵ روز مقاومت در خرمشهر است. مقاومتی که به سقوط اين شهر منجر شد و کمتر از دو سال بعد از آن خرمشهر در غياب بيشتر کسانی که ۴۵ روز به آب و آتش زدند تا نشود آن‌چه شد، از دست عراقی‌ها بيرون آمد. این کتاب ۱۳ تصوير است از آن روزها که از لابه‌لای خاطرات آن‌هايی که مانده‌اند بازسازی شده است. کم‌حجم است و بسیار خواندنی.

۱۶. کپنهاگ (۵ ستاره)
مایکل فرین، حمید احیاء، انتشارات نیلا، ۹۶ صفحه، ۵۰۰۰ تومن
نمایش‌نامه‌ای درباره دیدار چند دقیقه‌ای نیلز بور و هایزنبرگ در سال ۱۹۴۱ در کپنهاگ. دیداری که در عالم واقع بین این استاد و شاگرد سابق اتفاق افتاده و تا مدت‌ها (و هنوز) دقیقاً معلوم نیست که در آن دیدار چه بین این دو نفر گذشته. دو نفری که از بزرگ‌ترین دانشمندان اتمی زمان خودشان و حتی کل قن بیستم بوده اند. آن هم درست در زمانی که بمب اتم داشته ساخته می‌شده.

۱۷. فلسفه سیاسی (۵ ستاره)
دیوید میلر، بهمن دارالشفایی، نشر ماهی، ۸۰۰۰ تومان
ترجمه من از یکی از عناوین مجموعه مختصرمفید انتشارات اکسفورد. به نظر من یکی از بهترین عناوین این مجموعه است و یکی از بهترین کتاب‌هایی که در زمینه فلسفه سیاسی به فارسی ترجمه شده (نه چون من ترجمه‌اش کرده‌ام خوب است بلکه برعکس. یعنی چون به نظرم خیلی خوب بوده ترجمه‌اش کرده‌ام). کتاب اصلا تخصصی نیست و به نظر من هر کسی که به مسائل سیاسی در معنای عامش فکر می‌کند از خواندن این کتاب کلی چیز یاد خواهد گرفت و لذت خواهد برد. 

۱۸. سور بز (۵ ستاره)
ماریو بارگاس یوسا، عبدالله کوثری، ۶۲۳ صفحه، ۲۸ هزار تومان
رمانی سیاسی - تاریخی درباره دوران حکومت تروخیو، دیکتاتور جمهوری دومینیکن در دهه‌های میانی قرن بیستم، و ماجرای ترور او. من خودم به خاطر اسمش مدت‌ها سراغ این کتاب نرفته بودم ولی وقتی دستش گرفتم نمی‌توانم زمین بگذارمش.

۱۹. به یاد کاتالونیا (۵ ستاره)
جورج اورول، عزت‌الله فولادوند، انتشارات خوارزمی، ۱۲۰۰۰ تومان
روایت جورج اورول از چند ماه حضورش در جبهه‌های جنگ داخلی اسپانیا و جنگیدن در کنار آنارشیست‌ها (یا شاید هم سوسیالیست‌ها؛ دقیق یادم نیست). هم موضوع برای من خیلی جالب بود، هم قلم اورول عالی است و هم ترجمه فولادوند.

هاینریش فون کلایست، محمود حدادی، نشر ماهی، ۱۸۴ صفحه، ۶۵۰۰ تومان
داستان ظلمی که در آلمان فرن هجدهم به یک آدم معمولی می‌رود و او می‌ایستد تا حقش را بگیرد و چون هیچ راه معقولی پیدا نمی‌کند، کم کم می‌شود یک شورشی تمام و کمال. کتاب عالی نوشته شده و کافکا و هرمان هسه هم تعریف‌های شدید و غلیظی ازش کرده‌اند. اگر «رگتایم» نوشته ای. ال. دکتروف را هم خوانده‌اید بدانید که دکتروف خط اصلی داستانش را از این داستان گرفته و حتی اسم شخصیت اصلی داستانش (کلهاس واکر) هم از میشائیل کلهاس گرفته شده. البته باید بگویم ترجمه کتاب چندان خوب نیست ولی به نظرم داستان آن‌قدر خوب است که همین ترجمه هم به خواندن می‌ارزد.

۲۱. همنوایی شبانه ارکستر چوب‌ها (۵ ستاره) رضا قاسمی، نشر نیلوفر، ۷۵۰۰ تومان قاعدتاً همه‌تان تا حالا این رمان را خوانده‌اید. ولی اگر مثل من هر بار به هر دلیلی نشده که سراغش بروید، پیشنهاد می‌کنم که این کار را بکنید. بالاخره بعد از مدت‌ها یک «رمان» به زبان فارسی خواندم. یک سری از منتقدان این کتاب را بهترین کتاب داستانی دهه ۸۰ هم دانسته‌اند که به نظرم انتخاب بی‌ربطی نیست.

۲۲. مکتب در فرایند تکامل (۵ ستاره)
حسین مدرسی طباطبایی، ترجمه هاشم ایزدپناه، انتشارات کویر، ۱۳۵۰۰ تومان
کتابی درباره تاریخ تکوین شیعه در سه قرن اول. کلی اطلاعات جالب از امامان شیعه دارد. اطلاعاتی متفاوت با روایت رسمی که در کتاب‌های درسی می‌خوانیم و بعد هم در خانواده‌ها و بیشتر جلسه‌های مذهبی و رادیو و تلویزیون می‌شنویم. آن هم اطلاعاتی که به نظر می‌رسد در درون خود علمای شیعه تا حد زیادی پدیزفته شده است و انگار حکومت ایران یکی از روایت‌های شیعه را دارد به عنوان تنها روایت معتبر به همه ما می‌قبولاند.

۲۳. اختناق ایران (۵ ستاره)
مورگان شوستر، حسن افشار، نشر ماهی، ۱۲ هزار تومان
کتابی که مورگان شوستر، مستشار آمریکایی در ایران در سال‌های بعد از مشروطه، درباره دوره حضورش در ایران نوشته. یکی از بهترین منابع درباره سال‌های مشروطه دوم (بعد از استبداد صغیر) و فهمیدن نقش مخرب در درجه اول روسیه و در درجه دوم انگلیس در شکست مشروطه. اصل انگلیسی کتاب.

۲۴. یک گفت‌وگو با نجف دریابندری (۵ ستاره)
ناصر حریری، نشر کارنامه، ۵۰۰۰ تومان
شیرین‌زبان‌تر از نجف دریابندری کم داریم. اگر به کتاب و نشر و تاریخ و فرهنگ و این‌جور چیزها علاقه دارید خواندن این گفت‌وگوی مفصل با نجف واقعا لذت‌بخش است. 

۲۵. تومار شیخ شرزین (۵ ستاره) بهرام بیضایی، انتشارات روشنگران و مطالعات زنان من کلاً کارهای بهرام بیضایی را دوست دارم، اما این یکی از بهترین نمایشنامه‌هایی بود که ازش خواندم.

۲۶. فلسفه علم (۵ ستاره)
سمیر اکاشا، هومن پناهنده، انتشارات فرهنگ معاصر، ۲۱۲ صفحه٬ ۴۵۰۰ تومان
این کتاب هم از همان مجموعه «مقدمه‌های بسیار کوتاه» انتشارات آکسفورد است که من «فلسفه سیاسی» و «سیاست»اش را ترجمه کرده‌ام. البته این را نه نشر ماهی، که فرهنگ معاصر منتشر کرده. من فکر می‌کنم هر کسی که دوره‌ای از زندگی‌اش با علم (در درجه اول فیزیک و بعد شیمی و ریاضی و همه علوم دیگر) سر و کار داشته و کمی، فقط کمی، علاقه هم به آن‌ها داشته (یعنی مثلاً هر کسی که مهندسی خوانده) از خواندن این کتاب لذت می‌برد. حتی فکر می‌کنم اگر صرفاً به استدلال و منطق هم علاقه داشته باشید این کتاب برایتان جذاب خواهد بود. از ترجمه روان و کم‌نقص آقای پناهنده هم هر چه بگویم کم گفته‌ام. آقای پناهنده فکر کنم یکی از دقیق‌ترین و ماهرترین ویراستاران ایران است و این ترجمه‌اش هم بدون اغراق یکی از بهترین و روان‌ترین ترجمه‌هایی بود که من اخیراً خوانده‌ام.

۲۷. محاکمه (۵ ستاره)
فرانتس کافکا، علی اصغر حداد، نشر ماهی، ۲۷۰ صفحه، ۱۱ هزار تومان
کلاسیک‌ها که نیاز به معرفی ندارند. یک داستان تکان‌دهنده. یک آدم عادی بی‌گناه که یک روز صبح دو نفر می‌آیند توی خانه‌اش و برای محاکمه می‌برندش و تا آخر هم نمی‌فهمد برای چی دارند محاکمه‌اش می‌کنند.

۲۸. آنا کارنینا (۵ ستاره)
لئون تولستوی، سروش حبیبی، نشر نیلوفر، ۳۸ هزار تومان
تنها کتاب از این فهرست که هنوز تا ته نخوانده‌امش. ولی خب ۳۰۰-۴۰۰ صفحه‌ای خوانده‌ام و می‌توانم بگویم واقعا الکی نیست که کتابی می‌شود شاهکار و کلاسیک و ... یک رمان واقعی با چندین خط داستانی که همه‌شان در طول هزار صفحه با جزئیات پیش می‌روند و اصلا هم خسته‌کننده نمی‌شوند. 

۲۹. ناپدیدشدگان (۵ ستاره)
آریل دورفمن، احمد گلشیری، نشر آفرینگان (ققنوس)، ۹۵۰۰ تومان
اسم اصلی کتاب بیوه‌ها است. این کتاب در یونان دوره سرهنگان می‌گذرد و درباره روستایی است که مردانش یکی یکی ناپدید می‌شوند و بعد جنازه‌شان در رودخانه پیدا می‌شود. کتاب از جایی شروع می‌شود که زنان روستا برخاسته‌اند و از مقام‌های نظامی روستا می‌خواهند که جواب بدهند. دورفمن در کتاب خاطراتش توضیح می‌دهد که برای این‌که این کتاب بتواند در شیلی چاپ شود مکان داستان را به یونان برده و قرار بوده کتاب با یک اسم مستغار منتشر شود و گونتر گراس بگوید این داستان را یک نویسنده ناشناس یونانی نوشته که در دوره سرهنگان کشته شده و بعد هم یک نویسنده معروف اسپانیایی‌زبان به اسپانیایی ترجمه‌اش کند و با این عنوان در شیلی منتشر شود. البته نهایتاً این پروژه اجرا نمی‌شود و کتاب بعد از چند سال با اسم خود دورفمن در شیلی چاپ می‌شود.

۳۰. انقلاب مشروطه ایران (۵ ستاره)
ژانت آفاری، ترجمه رضا رضایی،‌ نشر بیستون، ۲۰ هزار تومان

ژانت آفاری از محققان مهم تاریخ جنبش‌های اجتماعی ایران است و در این کتاب سعی کرده نقش سازمان‌های مردمی را در انقلاب کشف کند و چون همیشه تاریخ از زاویه دید حاکمان و سیاست‌مداران نوشته می‌شده برای این کار مجبور بوده کلی خاطرات و اسناد ریز و درشت را بخواند. در این کتاب خیلی بیشتر از آنکه اسم سید محمد طباطبایی روحانی بزرگ مشروطه اورده شود اسم اعضای انجمن‌های شهری تبریز و رشت و تهران را می‌بینیم. در صورتی که مثلاً در کتاب کسروی یا تاریخ بیداری کاملاً برعکس است. اگر این کتاب را بخوانید به وضوح می‌بینید که ایرانی‌ها حدود صد سال پیش چقدر جلو بودند و در بعضی زمینه‌ها حتی از الآن هم جلوتر بودند. جنبش‌های زنان در عصر مشروطه -که به گفته بعضی خارجی‌ها از جنبش‌های هم‌دوره اروپایی‌شان مترقی‌تر بودند- متفکران سوسیال دموکرات -که الآن در ایران کلاً خبری ازشان نیست- انجمن‌های مردمی و خیلی نهادهای دیگر که شاید خیلی‌هامان فکر می‌کنیم هیچ وقت در ایران نبوده در عصر مشروطه وجود داشته. کلاً وقتی این کتاب را می‌خواندم فکر می‌کردم چقدر اشتباهات سیاست‌مداران ما شبیه اشتباهات اسلاف مشروطه‌چی‌شان بوده و چقدر مرتجعین ایرانی شبیه نمونه‌های صد سال پیش‌شان هستند و چقدر اختلاف‌ها و دعواها همان است. شنیده‌ام حدود پانزده سال پیش که این کتاب چاپ شد سعید حجاریان به شاخه جوانان جبهه مشارکت توصیه کرده آن را در برنامه مطالعه‌شان بگذارند و آن‌ها هم چنین کرده‌اند و چقد توصیه خوبی بوده.

۳۱. چهره‌هایی از پدرم (۵ ستاره)
ثمین باغچه‌بان، نشر قطره، ۳۵۰۰ تومان کتابی که ثمین باغچه‌بان درباره پدرش جبار باغچه‌بان نوشته. فکر کنم همین دو تا اسم کافی باشند و من چیزی بیشتر برای ترغیب به خواندن این کتاب ندارم که بگویم. روایت این اراده عجیب و غریب جبار باغچه‌بان واقعاً خواندنی است.

۳۲. بیست و یک داستان از نویسندگان معاصر فرانسه (۵ ستاره)
ترجمه ابوالحسن نجفی، انتشارات نیلوفر، ۱۸۰۰۰ تومان
دلیل اصلی که این کتاب را پیشنهاد می‌کنم ترجمه نجفی است. من کلا داستان کوتاه دوست ندارم ولی واقعا از خواندن این کتاب لذت بردم که دلیل اصلیش برای من ترجمه روان نجفی بود. اگر معیار خوب بودن ترجمه را این بگیریم که ترجمه کاملا فارسی باشد و از ساخت غیرفارسی هیچ اثری در آن نباشد، به نظرم ابوالحسن نجفی بهترین مترجم ایران است.

۳۳. جدال با جهل؛ گفتگو با بهرام بیضایی (۵ ستاره) نوشابه امیری، نشر ثالث، ۶۰۰۰ تومان بهرام بیضایی یکی از روشنفکرترین ایرانی‌هایی است که می‌شناسم. روشنفکر در معنای واقعی کلمه. یعنی این‌که ذهن نقادی دارد. نوشابه امیری سوا‌ل‌های خوبی کرده و جواب‌های بیضایی هم واقعاً خواندنی هستند. کتاب کم‌حجمی است و تقریباً مطمئنم از خواندنش پشیمان نمی‌شوید.

۳۴. بیگانه (۵ ستاره) آلبر کامو، خشایار دیهیمی، نشر ماهی، ۷۰۰۰ تومان فکر می‌کنم این کتاب دیگر واقعاً نیاز به تعریف ندارد. فقط این را بگویم که خشایار دیهیمی عاشق کامو است و به دیوار دفترش هم یک پوستر از کامو زده. می‌دانم این ترجمه با عشق انجام شده. البته آقای دیهیمی به فرانسه مسلط نیست، اما می‌دانم که متن اصلی فرانسه و چند ترجمه انگلیسی مختلف از بیگانه را جلویش داشت و کتاب را ترجمه کرد. خلاصه که داستان عالی، ترجمه عالی، چاپ هم عالی.

۳۵. تاریخ چیست؟ (۵ ستاره)
ای. اچ. کار، حسن کامشاد، انتشارات خوارزمی، ۱۱ هزار تومان
اگر اهل تاریخ خواندن هستید این کتاب را بخوانید. توضیحی از یکی از مهم‌ترین مورخان قرن بیستم درباره تاریخ‌نگاری و نقش مورخ و ...
***

۳۶. از من نخواهید لبخند بزنم (۴ و نیم ستاره)
باربارا پارک، نازنین دیهیمی، نشر ماهی، ۶۵۰۰ تومان
اگر بچه طلاق یا زوج بچه‌دار طلاق‌گرفته اطرافتان دارید این کتاب را بهشان پیشنهاد کنید. به نظرم مسئله مواجه شدن یک کودک/نوجوان ۱۱ ساله با طلاق پدر و مادرش از زاویه دید کودک را خیلی خوب نشان داده. بقیه کتاب‌های مجموعه هم که درباره مواجه شدن یککودک همین سنی با ازدواج مجدد مادر، حسادت به برادر کوچک‌تر و مرگ برادر هستند خیلی خواندنی‌اند.


۳۷. مدرک (۴ و نیم ستاره)
آگوتا کریستوف، اصغر نوری، نشر مروارید، ۸۵۰۰ تومان
قسمت دوم از سه‌گانه‌ای که «دفتر بزرگ» اولیش است. آن دو برادر حالا سی و چند ساله شده‌اند. این هم خیلی خواندنی است ولی نه به تاثیرگذاری اولی. قسمت سوم این سه‌گانه (دروغ سوم) هم از دیروز توزیع شده و من هنوز نخوانده‌امش.

۳۸. کنستانسیا (۴ و نیم ستاره)
کارلوس فوئنتس، عبدالله کوثری، نشر ماهی، ۴۵۰۰ تومان
اگر ادبیات آمریکای لاتین و آن فضاهای عجیبش را دوست دارید این یکی از بهترین نمونه‌هایش است که خیلی خوب هم ترجمه شده. فضایی شبیه آئورا دارد، ولی نه آن‌قدر جادویی.


۳۹. آینه‌های دردار (۴ و نیم ستاره)
هوشنگ گلشیری، نشر نیلوفر، ۳۵۰۰ تومان
نویسنده‌ای برای چند جلسه کتابخوان و سخنرانی از ایران به اروپا می‌رود و در آن‌جا به چند دوست از جمله یکی از عشق‌های دوران نوجوانی‌اش روبرو می‌شود.

۴۰. سوءظن
(۴ و نیم ستاره)
فریدریش دورنمات، محمود حسینی‌زاد، نشر ماهی، ۵۵۰۰ تومان
یک داستان پلیسی-جنایی دیگر که هیچ ربطی به ژانر پلیسی-جنایی ندارد و مثلا من که اگر داستان پلیسی دوست ندارم خیلی از خواندنش لذت بردم. پلیس اصلی داستان پیرمردی است به نام برلاخ. یک پیرمرد نسبتاً لج‌باز، مریضِ روبه‌موت و بسیار جذاب. بیشتر از این نمی‌توانم درباره داستان بنویسم، چون در خواندن داستان جنایی آدم هرچه کمتر اطلاعات داشته باشد بیشتر لذت می‌برد. داستان در سوئیس و در اولین سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم می‌گذرد و مایه سیاسی دارد. «قول» و «قاضی و جلادش» از همین نویسنده و مترجم و ناشر هم خواندنی هستند.
۴۱. سه نفر در برف (۴ و نیم ستاره)
رمان درباره میلیونری است که لباس مبدل گدایان می‌پوشد و به هتل گران‌قیمتی می‌رود و ... اما داستان به این سرراستی که به نظر می‌رسد نیست و مهم‌تر این‌که فضای داستان در مجموع شاد است. 
۴۲. رویای آدم مضحک (۴ و نیم ستاره)
فیودور داستایفسکی، رضا رضایی، نشر ماهی، ۷۵۰۰ تومان
هفت داستان کوتاه خواندنی از داستایفسکی. با ترجمه‌ای خوب.

۴۳. مجموعه آثار جین آستین (۴ و نیم ستاره)
جین آستین، رضا رضایی، نشر نی
رضا رضایی از حدود ده سال پیش شروع کرد به ترجمه آثار نویسنده‌های زن قرن نوزدهمی انگلیس. اول شش کتاب از جین آستین و بعد هفت کتاب از خواهران برونته. حالا هم دارد ۹ کتاب از جورج الیوت ترجمه می‌کند. من دو سه تا از کتاب‌های آستین را خوانده‌ام و واقعا دوست داشته‌ام. اگر مثل من کارهای کلاسیک را دوست دارید، این بهترین نمونه‌های ادبیات کلاسیک انگلستان را از دست ندهید. 
۴۴. زندگی‌نامه آیزایا برلین (۴ و نیم ستاره)
مایکل ایگناتیف، عبدالله کوثری، نشر ماهی، ۵۶۸ صفحه، ۱۱۵۰۰ تومان
ایگناتیف چندین سال هر روز با برلین مصاحبه می‌کرده تا این زندگینامه را بنویسد. با این‌که من علاقه خیلی ویژه‌ای به برلین ندارم ولی خواندن زندگینامه‌اش لذت‌بخش و آموزنده بود. بخصوص به جهت تنوع کارهایی که در زندگی کرده. از خبرنگاری و کار دانشگاهی بگیر تا فلسفه و کار برای سازمان‌های جاسوسی و ارتباط با سازمان‌های صهیونیستی. ضمنا چون چاپ اول کتاب مال پیش از گران شدن دلار است قیمت کتاب به نسبت حجمش واقعا ارزان است. قیمت این کتاب اگر همین الان تجدیدچاپ شود دست‌کم دو برابر خواهد بود. 


۴۵. بالاخره این زندگی مال کیه؟ (۴ و نیم ستاره)
برایان کلارک، احمد کسایی‌پور، نشر کارنامه، ۱۴۰ صفحه، ۹۵۰۰ تومان
یک نمایشنامه. یک مجسمه‌ساز تصادف می‌کند و هم زن و بچه‌اش را از دست می‌دهد و هم از گردن به پایین فلج می‌شود. این آقا می‌خواهد بمیرد و چون خودش نمی‌تواند هیچ کاری بکند، دیگران باید بکشندش. کل این نمایشنامه کوتاه، بحث‌های این آقاست با دکترها و پرستارها و خدمه بیمارستان، و کار حتی به دادگاه و قاضی هم می‌کشد.
معرفی کامل‌تر

۴۶. خانواده پاسکوآل دوآرته (۴ و نیم ستاره)
کامیلو خوسه میلا، فرهاد غبرایی، نشر ماهی، ۱۹۳ صفحه (جیبی)، ۶ هزار تومان
ماجرای زندگی یک اسپانیایی روستایی. تکان‌دهنده و در خیلی جاها دردناک. فکر نکنید که در آن قالب آشنای روستایی زحمت‌کش و ارباب ظالم نوشته شده. اساساً فضای دیگری دارد. واقعا هم خوب نوشته شده. نویسنده‌اش سال ۱۹۸۹ نوبل گرفته.

۴۷.مردی که گورش گم شد (۴ و نیم ستاره)
حافظ خیاوی، نشر چشمه، ۹۶ صفحه، ۳۵۰۰ تومان
مجموعه‌ای از ۷ داستان کوتاه با حال و هواهای مختلف، که بیشترشان برای من دوست داشتنی و دل‌چسب بودند. مثل خیلی از داستان کوتاه‌های فارسی که خوانده‌ام بازی صرف با کلام نیستند. این مجموعه در سال ۸۶ یکی دو تا جایزه هم برده.

۴۸. تیستوی سبزانگستی
(۴ و نیم ستاره)

موریس دروئون، للی گلستان، نشر ماهی، ۷۵۰۰ تومان
یک کتاب نوجوان ضدجنگ که من هم از خواندنش لذت بردم. کتاب را بار اول انتشارات کانون پرورش فکری در سال ۱۳۵۱ منتشر کرد ولی از چند سال پیش نشر ماهی تجدیدچاپش می‌کند.


۴۹. و نیچه گریه کرد (۴ و نیم ستاره) اروین یالوم، مهشید میرمعزی، نشر نی، ۱۳۸۰۰ تومان کتابی که شخصیت‌های اصلی‌اش نیچه، دختری که نیچه عاشقش است، یک روانکاو معروف هم‌دوره او که پزشک معالج نیچه است، همسر روانکاو و فروید هستند. نمی‌دانم چقدرش واقعی است و چقدرش داستان. اما خیلی خوش‌خوان است و آدم را هم حسابی درگیر می‌کند.

ایرج امینی، نشر ماهی، ۱۵ هزار تومان
علی امینی از رده‌بالاترین رجال سیاسی پهلوی بوده. شاید هم‌تراز قوام و مصدق. از آن‌هایی که شاه همیشه ازشان می‌ترسیده که یک وقت جایش را بگیرند. پسر خانم فخرالدوله (همان کسی که رضا شاه گفته بود قاجار اگر یک مرد داشته باشد خانم فخرادوله است) و نوه امین‌الدوله صدراعظم. با این‌که کتاب را ایرج، پسر علی امینی، نوشته اما یک تحقیق تاریخی واقعی است. یعنی صرفاً نیامده خاطرات یا یادداشت‌های پدرش را کتاب کند. رفته اسناد و مدارک را گشته و با آدم‌های درگیر گفتگو کرده. البته در نهایت نمی‌توان نگاه در کل مثبت پسر به پدر را نادیده گرفت. کتاب نسبتاً مفصلی است، اما اگر به تاریخ معاصر علاقه دارید بسیار خواندنی است. فقط یک نکته و آن هم این‌که صرفاً با خواندن این کتاب نمی‌توانید تصویر دقیقی از دوره‌هایی که درباره‌اش صحبت می‌شود، بخصوص بعد کودتا که امینی دوره‌ای نخست‌وزیر شد، بدست بیاورید. یا شاید حتی باعث شود تصویر نادرستی از فضای سیاسی آن زمان در ذهنتان شکل بگیرد. چون هر چه باشد این کتاب با محوریت فعالیت‌های سیاسی علی امینی نوشته شده و طبیعتاً بعضی از بخش‌های مهم سیاست آن روزها در این کتاب غایب یا خیلی کم‌رنگ است. این هم از آن کتاب‌هایی است که اگر تجدیدچاپ شود کلی گران‌تر می‌شود.


۵۱. سهراب‌کشان (۴ و نیم ستاره) بهرام بیضایی، انتشارات روشنگران و مطالعات زنان این هم خیلی خوب بود.

۵۲. مکتب دیکتاتورها (۴ و نیم ستاره)
اینیاتسیو سیلونه، مهدی سحابی، نشر ماهی، ۷۰۰۰ تومان
به نقل از پشت جلد کتاب: "در آستانه جنگ جهانی دوم، یک جوجه‌دیکتاتور آمریکایی به اروپا آمده تا از تجارب طولانی اروپایی‌ها در زمینه دیکتاتوری درس بگیرد، به آمریکا برگردد و در آن‌جا هم یک نظام استبدادی برقرار کند. برای فراگیری شگردها و رموز دیکتاتوری به سراغ کسی می‌رود که عمری را در مبارزه با استبداد گذرانده است، چرا که منطق حکم می‌کند که «حقیقت از زبان دشمن شنیده شود». مکتب دیکتاتورها ... شرح این جلسات درس دیکتاتور آمریکایی است." مکتب دیکتاتورها را اینیاتسیو سیلونه نوشته که مدتی نایب رئیس حزب کمونیست ایتالیا بوده و با قدرت گرفتن استالین در شوروی، از حزب استعفا داده و آمده بیرون. 


۵۳. در جستجوی فردی (۴ و نیم ستاره)

آریل دورفمان، عبدالله کوثری، انتشارات لوح فکر، ۵۰۰۰ تومان


۵۴. جامعه‌شناسی دین (۴ و نیم ستاره)
فیل زاکرمن، ترجمه خشایار دیهیمی، انتشارات حکمت، ۱۵ هزار تومان
کتابی که بیش از ده سال پیش انتشارات لوح فکر منتشر کرده بود و مدت‌ها بود نایاب بود و حالا انتشارات حکمت تجدیدچاپش کرده و قرار است در نمایشگاه عرضه کند. فیل زاکرمن نویسنده کتاب یک آدم سی و چند ساله به گفته خودش بی‌دین است. کتاب او به نوعی کتاب درسی رشته جامعه‌شناسی دین است ولی حال و هوایش با آن چیزی که حداقل من از کتاب‌های درسی انتظار دارم فرق دارد. کتاب پر است از مثال و قصه و خاطره و آمار. موضوع کتاب هم که معلوم است: جامعه‌شناسی دین. یعنی نویسنده در کل کتاب می‌خواهد نشان دهد که دین یک امر کاملاً اجتماعی است و زمان، مکان، خانواده، و همه ویژگی‌های اجتماعی ما کاملاً روی دینی که داریم و طریقه دینداری‌مان تأثیر دارد و البته دین هم روی زندگی ما تأثیر می‌گذارد. بسیار خواندنی.

۵۵. مترجم دردها (۴ و نیم ستاره)
جومپا لاهیری، امیرمهدی حقیقت، نشر ماهی، ۱۶۰۰۰ تومان
مترجم دردها اولین کتاب لاهیری است و مجموعه‌ای از ۹ داستان کوتاه. من ۶ تایشان را خوانده‌ام و واقعاً لذت برده‌ام. مخصوصاً دو سه تاش خیلی تکان‌دهنده بودند. مثلاً اولین داستان مجموعه (موضوع موقت) یا خود داستان مترجم دردها. لاهیری برای مترجم دردها در سال ۲۰۰۰ جایزه پولیتزر گرفت.


۵۶. فاشیسم (۴ و نیم ستاره)
کوین پاسمور، علی معظمی، نشر ماهی، ۴۵۰۰ تومان
از مجموعه مختصر مفید. خواندنی است با ترجمه‌ای خوب.

۵۷. بی‌نام (چهار و نیم ستاره)
جاشوا فریس، لیلا نصیری‌ها، نشر ماهی، ۱۶۵۰۰ تومان
من در مجموع چندان علاقه‌ای به ادبیات سی چهل سال اخیر آمریکای شمالی ندارم. در مقابلش ادبیات این دهه‌های آمریکای جنوبی را بسیار بیشتر می‌پسندم. این کتاب «بی‌نام» را هم اگر یکی دو تا از دوستان خوش‌سلیقه‌ام خیلی زیاد توصیه‌اش نکرده بودند دست نمی‌گرفتم. اما از خواندن این یکی واقعا لذت بردم. ماجرای داستان در یک خط این است: مردی بیماری ناشناخته‌ای دارد. یک‌هو پاهایش شروع می‌کنند به حرکت و نمی‌تواند جلویشان را بگیرد و می‌روند و می‌روند تا وقتی از حال برود و بیفتد جایی گوشه خیابان و زنش بیاید پیدایش کند و ببردش خانه. هیچ دکتری در هیچ جای دنیا هم نمی‌تواند دلیل بیماری را بفهمد. درمان پیشکش. رمان فضای سرخوش یا طنزی ندارد و حتی می‌شود گفت تا حدودی تلخ است. اما هم فوق‌العاده جذاب است و آدم می‌خواهد قصه را دنبال کند، هم وضعیت روانی این آدم و اطرافیانش را خیلی خوب شکافته. 

۵۸. عطر گوابا؛ گفتگوبا گابریل گارسیا مارکز (چهار و نیم ستاره)
پلینیو مندوزا، مهدی نوری و نازنین دیهیمی، نشر ماهی، ۱۱۵۰۰ تومان
اگر مارکز خوانده‌اید و کارهایش را دوست دارید پیشنهاد می‌کنم حتما «عطر گوابا» را بخوانید. مصاحبه مفصلی است با او که دوست صمیمی‌اش انجام داده. مصاحبه چند ماه قبل از آن‌که مارکز نوبل بگیرد (یعنی سی و دو سه سال پیش) انجام شده. درست است که قدیمی است اما مارکز تا آن زمان مهم‌ترین کتاب‌هایش را نوشته بوده و درباره‌شان حرف می‌زند: صد سال تنهایی، گزارش یک مرگ، پاییز پدرسالار، کسی به سرهنگ نامه نمی‌نویسد، توفان برگ و ساعت شوم. ترجمه کتاب هم خیلی خوب و روان است.

۵۹. گزارش یک مرگ (۴ و نیم ستاره)
گابریل گارسیا مارکز، لیلی گلستان، نشر ماهی، ۵۰۰۰ تومان
داستانی که خود مارکز آن را بهترین داستانش می‌دانست. واقعا هم خواندنی است.

۶۰. همزاد (چهار و نیم ستاره)
فیودور داستایفسکی، سروش حبیبی، نشر ماهی، ۱۰ هزار تومان
گویا اولین رمانی است که داستایفسکی نوشته. به نظر من شبیه به کارهای گوگول أمد. هم قصه خوب است و هم ترجمه‌اش.

***
و در نهایت یک پیشنهاد ویژه. اولین رمانی که خواهرم نوشته و پارسال چاپ شد. نمی‌گویم عالی است ولی مطمئنم از خیلی از رمان‌های ایرانی که چاپ می‌شود بهتر و خواندنی‌تر است. حداقل خیالم راحت است که حوصله‌تان از خواندنش سر نمی‌رود:

خالی بزرگ 
جمیله دارالشفایی، انتشارات نگاه، ۷۵۰۰ تومان

این یکی را هم کامل نخوانده‌ام ولی اگر به جنگ ایران و عراق علاقه دارد، پیشنهادش می‌کنم:
تاریخ مصور جنگ ایران و عراق، تالیف جعفر شیرعلی‌نیا، نشر سایان 
28 Mar 14:03

تبصره

by Julian

شما لزوما دوست ِ صمیمی ِ صمیمی‌ترین دوست ِ خود، نیستید

20 Mar 16:04

دلتنگی واگیر ندارد!

by yasmina_777@yahoo.com (مهدیه لطیفی)

دلتنگی اگر واگیر داشت
آنقدر می بوسیدمت...
تا تو هم...

29 Jan 17:28

حمایت پروین از دایی در هیئت مدیره

by info@parsine.com
رئیس هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس گفت: پروین در دیدار با دایی تاکید کرد که دایی با توجه به سوابق و توانی که دارد گزینه بسیار مطلوبی برای سرمربیگری پرسپولیس است.
04 Jan 16:26

http://feedproxy.google.com/~r/Zarrafe/~3/sZOzbphpxUs/blog-post.html

by Zarrafe
 و سرانجام روزی میرسد که شهامت آن را بیابی که بایستی ، پشت سر را نگاه کنی، نفسی عمیق بکشی و بپذیری که سراسر ریده ای.
04 Jan 16:26

«که چی؟»

by yaser mirzaee
«که چی؟» معناسوزترین پرسش آدمی است. قدرت این پرسش به توان سلسله‌سازی نامحدودش برمی‌گردد. سلسله‌‌ای که هر حلقه‌اش را یک «که چی؟» جدید خلق می‌کند و این حلقه‌ها آن‌قدر ادامه می‌یابند تا معنای زیستن را از آدمی بگیرند. مثالی می‌زنم تا موضوع واضح شود.
یک آدم کاملاً معمولی، صبح که از خواب پا می‌شود تا به سر کارش برود_مثلاً فرض کنید کارمند یک اداره‌ی دولتی است_در مسیر خانه تا محل کار که در ترافیک گرفتار است، به اندازه کافی فرصت دارد تا به خودش و زندگی‌اش و چیستی زندگی‌اش و چرایی کار کردنش و چه بودن هدف‌اش فکر کند. این جاست که اولین حلقه‌ی «که چی؟» شکل می‌گیرد: «دارم این مسیر را می‌روم و در این ترافیک گیر می‌کنم که چی؟» احتمالاً نیاز به تفکر چندانی نیست تا کارمند مثال ما به این نتیجه برسد که مسیر را می‌رود و ترافیک را تحمل می‌کند تا به سر کار برسد. اما پرسش معناسوز به کار حلقه‌سازی‌اش ادامه می‌دهد تا سلسله را پیش ببرد: «کار می‌کنم که چی؟» کارمند به خود پاسخ می‌دهد: تا پولی درآورم و خرج زن و بچه‌ و خودم را بدهم. پرسش باز ادامه می‌یابد: «خرج زندگی را درآورم که چی؟»
البته کارمند مثال ما، در ترافیک هر روزه‌ی تهران، آن‌قدر وقت دارد که این سلسله را تا ناکجاآباد ادامه دهد. گمان کرده‌اید با اعتقاد به امور ماورایی یا باور به جهان دیگر، پرسش پاسخ می‌یابد؟ چنین نیست. در این دنیا چنین زندگی می‌کنیم تا در آن دنیا چنان بزی‌ایم. این گزاره‌ای است که معتقدان به جهان دیگر کم و بیش بدان باور دارند. اما سوزندگی پرسش «که چی؟» تیزتر از آن است که از پس این باور بر نیاید: در آن دنیا چنان زندگی کنیم که چی؟ به نظر می‌رسد، پرسش «که چی؟» قوی‌تر از آن است که بتوان از پس پاسخ‌گویی بدان برآمد. سلسله‌‌ای که این پرسش می‌سازد، می‌رود که با خود معنای زندگی را ساقط کند. زندگی در پس سایه‌ی این پرسش به راستی دشوار است.
برخی متفکران سعی کرده‌اند با بی‌معنا کردن خود این پرسش، از قدرت معناسوز آن بکاهند. «که چی؟» به گمان این متفکران بی‌معنا است از آن رو که «سر در پی علت غایی دارد» و علت غایی ارثیه‌ای شوم از فلسفه‌ی ارسطو بود که با ظهور فلسفه دکارت از جامعه‌ی بشری رخت بربست. پس از دکارت، تنها علت فاعلی داریم و علت مادی. آنچه ارسطو علت غایی و علت صوری می‌خواند، اموری بی‌معنا هستند که تنها ذهن آدمی را به توهم‌های آزارنده مشغول می‌کرد. اما این پاسخ، اگرچه ممکن است ذهن بچه‌فیلسوفان را شاد کند، اما قطعاً دلشان را شاد نمی‌کند و علاوه بر آن، ذهن فیلسوفان قدرتر را نیز ارضاء نمی‌کند. یک قرن است که فیلسوفان مختلف سعی کرده‌اند چگونگی معناداری گزاره‌ها را کشف کنند؛ اما نتیجه چندان درخور نبوده است. تفصیل نتایج تلاش آن‌ها البته فنی‌تر و مشروح‌تر از آن است که مجال ذکرش در اینجا باشد؛ اما حاصل هر چه هست گره‌ای از کار فروبسته‌ی ما نمی‌گشاید. پرسش «که چی؟» با اقتدار ایستاده است و زندگی ما را به چالش می‌کشد و هیچ گزاره‌ی ساده‌ای از قبیل «بی‌معنا است، پس وجود ندارد»ی نمی‌تواند آن را از عرصه‌ی ذهنی ما دور کند.
پرسش «که چی؟» را نمی‌توان پاسخ گفت. تنها می‌توان از پرسش «که چی؟» غافل شد. همه‌ی آن‌هایی که با خیال راحت دارند زندگی‌شان را می‌کنند و حس می‌کنند در معنایی غلیظ ادامه‌ی زیست می‌دهند، تنها به دلیلی که خواهم گفت از این پرسش غافل شده اند.
به گمان من وقتی هیجان زندگی _نشانه‌ی هیجان غم است یا شادی_ از حدی بیشتر باشد، پرسش «که چی؟» از میان رخت برمی‌بندد. هیجان، ذهن را از پرسش تهی می‌کند. به تجربه دیده‌ام آدم‌هایی را که وقتی از آن‌ها در مورد کاری که می‌کنند می‌پرسی «که چی؟» مبهوت نگاهتان می‌کنند. هیجان همراه با آن فعالیت، چنان آن‌ها را به خود مشغول داشته است که غفلت_این بزرگترین نعمت معنابخش زندگی_، پرسش «که چی؟» را از جلو چشمشان دور کرده است.
«که چی؟» پرسشی دارای پاسخ نیست. چنین پرسشی را حتی نمی‌توان از میان برداشت. این پرسش از زندگی ما حذف‌شدنی نیست و غم‌انگیز آن‌که قدرت این پرسش در به چالش کشیدن زندگی است. از «که چی؟» تنها می‌توان غافل شد. می‌توان چنان درگیر هیجانات بود که برای مدتی_شما بگو به طول زندگی یک فرد معمولی_این سوال را از یاد برد و بی فشار آن زیست. این یعنی «که چی؟» همیشه در کمین ماست. بی‌معنایی زندگی تم غالب زندگی ماست. ما تنها می‌توانیم چونان کبکی سر در برف کنیم. برف، این هاله‌ی مقدس معنابخش، این غفلت‌بخش همیشگی، این زنده‌نگه‌دارنده‌ی ما، تنها دلیل ادامه زندگی است. به افتخار برف.
25 Oct 16:04

تصاویر / تنها جزیره ایرانی دریای خزر

by info@parsine.com
آشورا دِه، در مرکز شبه جزیره میان‌کاله و شهرستان بندر ترکمن از توابع استان گلستان است. آشورا ده تنها جزیرهٔ ایرانی دریای خزر است.
24 Oct 15:23

آخر دیوار چین به کجا می‌رسد؟+تصاویر

by info@parsine.com
برای بسیاری در جهان همواره این سوال پیش آمده که در نهایت دیوار بزرگ چین تا کجا ادامه می یابد و در کچا به پایان می رسد.
06 Oct 15:02

عکس: صاحب صدای معروف"شنوندگان عزیز! توجه فرمایید"

by info@parsine.com
04 Oct 19:50

خستگیت را تاب نمیاورم...میمیرم!

by (maryam)

 

 

میگفت دلتنگ است...میگفت دلش گرفته!

میگفت دلش  آن روزها را میخواهد! میگفت تنها ست!  میخواست به گذشته برگردد!میخواست با او سوار بر تونل زمان شوم!  میگفت حاضر است مثل همان روزها مرا روی زانوانش بگذارد و موهایم را با وسواس شانه بزند! میخواست مثل همان روزها شیرین زبانی کنم و دلش راببرم! میگفت میخواهد باز دل بدهد...میخواست باز دلش راببرم! میگفت میخواهد باز عسلم! صدایم بزند...میخواست باز شیرین شوم براش! میگفت میخواهد همانقدر قوی باشد میخواست که باز فکر کنم هنوز هم همان یل دیروزیست!...

میگفت...میخواست...اما نمی دانست که من هنوزم همان کوچولوی شیرین زبان دلبرش هستم که فکر میکند  بابایش  قویترین مرد دنیاست!

میگفت دلتنگ است ...میگفت دلش گرفته! ... نمیدانست دخترش هنوز همان طفلک دیروزیست...آنقدر بزرگ نیست که تاب خستگی او را بیاورد!

میگفت دل تنگ است میگفت دلش گرفته...نمی دانست مرمرش میشکند...ویران میشود...میمیرد... از غصه ی این حرف!...

02 Oct 18:54

اتفاقی خجالت‌آور برای ورزش کشور

by info@parsine.com
01 Oct 20:01

عکس: نقش ظریف در دولت قبلی!

by info@parsine.com
30 Sep 16:56

عکس‌هایی که هیتلر درخواست کرده بود، نابود شوند

by علیرضا مجیدی

هیتلر بی‌شک یک سخنران ماهر بود، او توانست در یک دوره گذار در تاریخ آلمان، با القای حس میهن‌پرستی و ایجاد امید در دل میلیون‌ها آلمانی آنها را متقاعد کند و با نیات خود هماهنگ کند.

کمتر پیش آمده است که ما سخنرانی‌های هیتلر را با زیرنویس یا دوبله انگلیسی ببینیم، اما چیزی که در اجرای این سخنرانی‌ها جالب است، مهارت و نوع زبان بدن، اشارات و میمیک‌های صورت هیتلر است، این نوع سخنرانی گرچه در دوران جنگ جهانی دوم توسط متفقین در کاریکاتورها و فیلم‌های کمدی به سخره گرفته می‌شد، اما در مقام عمل بسیار موفق بودند.

هیتلر یک خطیب ماهر مادرزاد نبود و گفته می‌شود که با تمرین و ممارست و آموزش، رفته‌رفته شیوه سخنرانی را آموزش دیده بود.

در سال ۱۹۲۵، یک عکاس به نام هاینریش هافمن، از جریان تمرین یکی از سخنرانی‌های او عکس‌هایی تهیه کرده بود، در این تمرین هیتلر در ضمن گوشی دادن به صدای سخنرانی ضبط‌شده خود زبان بدن را تمرین می‌کرد.

q

09-30-2013 06-01-48 PM

هیتلر بعد از دیدن عکس‌ها خواستار نابودی نگاتیوهای عکس شد، اشاره نشده است که چرا هیتلر نمی‌خواست عامه مردم این عکس‌ها را ببینند، اما می‌شود دلایلش را حدس زد:

- اینکه شخصی مثل هم نیاز به تمرین برای سخنرانی دارد.

- بعضی عکس‌ها که در آن هیتلر خطاب به فضای خالی، ابراز احساسات می‌کند، مضحک به نظر می‌رسند.

- اینکه ممکن بود، مردم حس کنند احساسات او در حین سخنرانی‌ها زنده و خودجوش نیستند و برای ابراز آنها تمرین‌هایی انجام شده بود.

q4

q3

q2

q1

هاینریش هافمن به توصیه هیتلر عمل نکرد و در سال ۱۹۵۵، عکس‌ها را در کتابی با عنوان «هیتلر دوستم بود» منتشر کرد.

هافمن بعد از پایان جنگ جهانی دوم، دستگیر شده بود و عکس‌هایشدر آرشیوهای عکس محتلف، پراکنده شده بود.

در پایان برای آن دسته از دوستانی که مستندهای مربوط به جنگ جهانی دوم را دوست دارند، توصیه می‌کنم، این مستند را ببینند:

- جاذبه کشنده آدولف هیتلر

و صرف‌نظر از محتوای این سخنرانی برای دیدن مهارت سخنرانی‌های هیتلر، این ویدئو را با زیرنویس فارسی ببینید! حالا خودتان را به جای مردم آلمان در سال‌های دهه ۱۹۲۰ بگذارید و ببینید این سخنرانی‌ها چقدر می‌توانسته‌اند، تأثیرگذار باشند.

نه! هیچ جامعه‌ای نباید تصور کند که در مقابل این افسون‌ها، ایمنی دارد.

در همین زمینه: آزمایش آقای جونز: «موج سوم» یا افسون دیکتاتور

30 Sep 12:08

نکاتی درباره طراحی فونت

اگر طراح حرفه‌ای فونت هستید شاید این مقاله زیاد به کارتان نیاید، گرچه خواندنش هم ضرری ندارد، ولی اگر هنوز رسماً فونتی طراحی نکرده‌اید، پیشنهاد می‌کنم حتما بخوانید.

این روزها هرکسی که کمی حوصله و خلاقیت به خرج دهد می‌تواند فونتهای زیبایی بسازد.

بدیهی‌ترین گروهبندی حروف فارسی به شکل زیر است :

آ ا – ب پ ت ث – ج چ ح خ – د ذ  - ر ز ژ – س ش – ص ض – ط ظ – ع غ – ف ق – ک گ – ل م ن و هـ ی

بنابراین می‌توان این گروه‌ها را بدون در نظر گرفتن نقطه و سرکش به شکل ساده‌تر زیر نوشت:

ا – ب – ح – د – ر – س – ص – ط – ع – ف – ق – ک – ل – م – ن  - و – هـ – ی

و البته می‌توانیم این روند را ادامه دهیم، و حروفی مانند «ص» و «ط» را در یک گروه و «ب» و «ک» را در یک گروه و... قرار دهیم. این روش، نمودار زیر را به ما می‌دهد، حروفی که خویشاوند یکدیگر محسوب می‌شوند در یک کادر به هم مربوط شده‌اند: 


مستطیل‌ها هم خانواده‌ها را نشان می‌دهند، در عین حال حروف غیر هم خانواده نیز شباهت‌هایی دارند. خطوط قرمز این وابستگی‌ها را نمایش می‌دهند. خط چین بین «ح» و «ن» نشانگر این است که کمان‌های این دو گروه نه کاملاً جدا هستند و نه کاملاً یکسان.

بنابراین باز هم می‌توان این نمودار را خلاصه‌تر کرد و حتی خود حروف را نیز به نمادهای کوچکتری شکست و برای هر کدام یک «سر» و یک «بدنه» تعریف کنیم، به شکل زیر:

در نتیجه «زیرنماد» هایی زیر به دست می‌آیند، در‌ واقع همان اشکالی که در دبستان پیش از یادگیری الفبا تمرین می‌کردیم!

با داشتن این‌ مجموعه کار ما سریعتر، دقیقتر و زیبا‌تر خواهد شد. کافیست هر یک از این زیرنمادها را ابتدا بر روی کاغذ طراحی کنیم و سپس با پیوستن آن‌ها در کامپیوتر حروف را بسازیم. مثلاً ترکیب «سر» ع و نماد J حرف «ع» آخر را به دست می‌دهند و با پیوستن همین J با سر جـ حرف «ج» آخر را خواهیم داشت. نماد B برای بدنه‌های «ب» «ک» و «ف» به کار می‌رود و نماد N برای بدنه‌های «ن» «ق» «س» «ص» و «ل». بقیه نمادها نیز واضح هستند. ناگفته روشن است که اتصال سرها و بدن‌ها باید توسط منحنی‌های مناسب و هموار انجام شود. همچنین تا آنجا که ممکن است شکل اصلی قطعات کوچک را بهتر است تغییر ندهید. مثلاً سر «ل» مستقیماً به بالا می‌رود ولی سر «ق» انحنا دارد.

و اما نکته‌ای درباره شکل حروف با کمک منحنی های بزیه Bezier. اگر نگاهی به هندسه دبیرستان داشته باشید خواهید دید که بر یک منحنی در هر نقطه می‌توان یک «مُـماس» رسم کرد. این مماسها در نرم افزارهای طراحی فونت کارکنترل و تغییر شکل منحنی را برعهده دارند. اگر می‌خواهید شکل حروف پاکیزه و منظم باشند ، باید از ایجاد برآمدگیهای ناموزون جلوگیری کنید. دو منحنی زیر را با هم مقایسه کنید. اولی از دو منحنی دیگر تشکیل شده که چون مماسها تقریباً در یک راستا هستند به شکل یک منحنی دیده می شوند، درحالیکه در منحنی پایینی با هم زاویه دارند و شکل را ناهموار نمایش می دهند.

مثالی که بد نیست در این باره گفته شود، نشستن هواپیما روی باند یا ساده‌تر از آن، پارک کردن اتومبیل است. منحنی مسیر هواپیما یا اتومبیل نباید با باند یا کناره خیابان زاویه‌ای نادرست بسازند.

نکته دیگر درباره منحنی‌ها، این است که «نقاط عطف» را باید تا حد امکان کمتر تعریف کرد. اگر می‌بینید نقطه‌ای بین دو نقطه دیگر زائد به نظر می‌رسد و با حذف آن شکل اصلی زیاد تغییر نمی‌کند باید آن را بردارید. نقاط کمتر باعث سرعت بیشتر در نمایش فونت می‌شوند. گرچه با سرعت‌های روزافزون کامپیوترها شاید این موضوع کم اهمیت به نظر آید، ولی برای فونت‌های پیچیده‌تر و برای متون چند صد صفحه‌ای و ویرایش چند باره آن می‌تواند قابل ملاحظه باشد.

نرم افزاری که انتخاب می‌کنید در طراحی و تمیز بودن نتیجه و نیز سرعت کار بسیار تأثیر دارد. مطمئن شوید نرم افزارتان ابزارهای مهم را حتماً داشته باشد ، تا برای کارهای ساده‌ای مانند Copy / Paste کردن یا آینه کردن و غیره دچار مشکل نشوید. این روزها تقریباً همه با نرم‌افزار FontCreator کار می‌کنند. که می‌توانید تصویر فونت خود را که روی کاغذ طراحی کرده‌اید به درون آن اسکن کنید. البته قطعاً پیشنهاد می‌شود وکتور فونت خود را با نرم افزارهای دیگر مانند Illustrator و غیره بسازید و آن را به درون FontCreator ایمپورت کنید. بدین ترتیب کار شما سریعتر و تمیزتر خواهد شد. نرم‌افزار پیشنهادی دیگر می‌تواند TypeLight باشد.

نقطه‌های حروف را آخر اضافه کنید. به یاد داشته باشید همه نقطه‌ها ( تک نقطه، دو نقطه و سه نقطه) باید هم اندازه باشند. گو اینکه شاید در بعضی فونت‌های پیچیده برای برخی حروف مثلاً «چ» دچار مشکل شوید و بخواهید اندازه را کمی تغییر دهید.

شاید لازم به گفتن نباشد که اتصال چپ و راست حروف را حتماً باید دقیق طراحی کنید. مثلاً اتصال «بــ » به « ــا » . به این معنی که تمام اتصال ها حتماً در یک سطح باشند.

برای حروفی که درونشان دایره هست مثل «و» ، «هـ » و غیره ، جهت دایره درونی باید مخالف جهت دایره بیرونی باشد تا نمایش آن درست دیده شود.

بعد از اتمام حروف اصلی، نمادهای فرعی دیگر مانند اعداد، گروه همزه دارها، تنوین‌ها، نقطه و کاما و ستاره و غیره را نیز فراموش نکنید!

توجه داشته باشید که فونت‌ها را از جهتی می‌توان به دو گروه تقسیم کرد: عنوانی‌ها و متنی‌ها.

عنوانی‌ها آن‌هایی هستند که برای عنوان‌های کوتاه متون یا پوسترها مناسب باشند، اما برای متن‌های طولانی خوانایی ندارند. و متنی برعکس، آن‌هایی که برای طراحی و گرافیک ممکن است بیش از حد ساده و بی‌پیرایه و بی‌روح باشند، اما در متونی مثل کتاب‌ها و مقاله‌ها خوانایی بالایی دارند و چشم خواننده را خسته نمی‌کنند. از ابتدای طراحی تصمیم بگیرید که فونت شما قرار است برای چه منظوری ساخته شود.

درباره حروف لاتین، طراحی آن‌ها ساده‌تر از فارسی است، مگر آنکه بخواهید فونت‌های مافوق هنری داشته باشید! از همه حروف سخت‌تر، حرف S است که باید در حقیقت سه منحنی را با زاویه معقولی به هم پیوند دهید.

در هر حال یکی از متداول‌ترین گروه بندی‌ها برای حروف کوچک و بزرگ به شرح زیر است:

امیدوارم در طراحی فونت‌های خود با اشتیاق و موفق باشید!

فرهاد عابدینی

پیوست: لینک دانلود فایل PDF این مطلب

05 Sep 09:13

وقتی آقای نماینده با گوشی آیفونش پوکر بازی می‎کند!

by info@parsine.com
سناتور جان مک کین در حال بازی...
03 Sep 08:28

یک پیله عجیب

by علیرضا مجیدی

طبیعت همیشه شگفتی‌های زیادی دارد، به تازگی یکی از کاربران سایت ردیت، عکسی از یک پیله عجیب که بایستی متعلق به یک عنکبوت یا پروانه در منطقه آمازون باشد، به اشتراک گذاشته است.

میزان ظرافت و اجزای این این مجموعه واقعا ستودنی و عجیب هستند.

09-03-2013 11-02-15 AM

نخست به دیواره خارجی نگاه کنید، تیرهای عمودی و رشته‌های تازک افتی را نگاه کنید که آدم را یاد حصارهای ساخته شده توسط انسان می‌اندازند.

بخش مرکزی هم خالی از ظرافت نیست، مثل دکل‌ها ساخته شده توسط انسان، یک سری رشته شبیه کابل‌های محافظ دکل‌ها، قسمت مرکزی را استوار نگاه داشته‌اند.

اندازه کل این مجموعه بیش از دو سانتیمتر نیست و در جنوب پرو توسط تروی الکساندر یافت شده است.

منبع


02 Sep 08:21

گزارش خبری: موبایل‌ها و حسگر‌هایشان

by علیرضا مجیدی

این روزها سنسورها یا حسگرها نقش بزرگی در زندگی ما دارند. یکی از مهمترین آنها میکروفون است که از اولین سنسور‌های اختراع شده بود. میکروفون‌ها می‌توانند صدا یا لرزش مولکول‌های هوا را حس کند و آن را به سیگنال‌های دیجیتال تبدیل کند.

اما امروزه بیشترین استفاده از سنسور‌ها در گوشی‌هاست و یکی از موبایل‌هایی که بیشترین استفاده را از سنسورها کرده، گوشی گلکسی اس۴ سامسونگ است. در این میان سنسور‌هایی هستند که قبلا در گوشی‌های دیگر استفاده‌ شده‌اند، ولی گلکسی اس۴ استفاده‌های خلاقانه‌ای از آن سنسورها کرده. سنسور‌هایی هم هستند که سامسونگ به تازگی در موبایل‌ها و تبلت‌هایش از آن‌ها استفاده کرده است. در زیر سنسورهایی که امروزه در موبایل‌ها استفاده می‌شوند را جداگانه بررسی می‌کنیم.

اشعه مادون قرمز (Infrared)
اینفرارد یا اشعه مادون قرمز از قدیمی‌ترین سنسور‌هاست که در وسایل الکترونیکی استفاده شد. یکی از مهمترین آنها کنترل‌ از دور وسایل (تلویزیون، ویدیو،…) است. در موبایل‌های اولیه از این سنسور برای انتقال اطلاعات استفاده‌ می‌شد. اما به دلیل سرعت پایین ( KBps14)، موقعیت قرار‌گیری (دو سنسور مقابل هم) و آمدن بلوتوث کم‌کم از رده خارج شد. اما با پیشرفت موبایل‌ها و سیستم عامل‌های قدرتمند، دوباره به موبایل‌ها از جمله گلکسی اس۴ بازگشت. با وجود سیستم عامل اندروید، توانایی برنامه‌نویسان بالاتر رفت و اپلیکیشن کنترل از راه دور برای موبایل‌ها ساخته شد. نرم‌افزار WatchON یکی از آنهاست که به طور پیش‌فرض توسط سامسونگ بر روی گلکسی اس ۴ نصب شده و با آن می توانید وسایل الکترونیکی خانه‌تان (تلویزیون، دی‌وی‌دی پلیر،…) را کنترل کنید.

شتاب‌سنج (Accelerometer)
این سنسور نیز جز اولین سنسور‌هایی بود که در موبایل‌ها استفاده شد. این حسگر می‌تواند شتاب خطی موبایل را هنگام جا‌به‌جایی در فضای سه بعدی اندازه‌گیری کند. استفاده‌ای که از این سنسور می‌شود و گلکسی اس۴ نیز از آن بهره می‌برد ویژگی Turn-to-Mute می باشد. به گونه‌ای که وقتی تماسی به موبایل گرفته می‌شود، با چرخاندن دستگاه به سمت پایین، صدای زنگ موبایل برای آن تماس خاموش (Silent) می‌شود. یا هنگامی که آهنگی پخش می‌شود، با چرخاندن موبایل به سمت پایین، آهنگ در حال پخش متوقف می‌شود. و هنگامی که زنگ هشدار به صدا در می‌آید، می‌توانید آن را متوقف کنید. نرم‌افزار‌های مختلف دیگری هستند که از این حسگر استفاده می‌کنند. برای مثال می‌توانند شتاب جاذبه محلی را که شما هستید نشان می‌دهد و سرعت موبایلتان را در جهات مختلف نشان می‌دهد. از دیگر استفاده‌های آن می‌توان به کنترل آهنگ‌های در حال پخش از موبایل است. با حرکت سریع موبایل به چپ یا راست، آهنگ بعدی یا قبلی پخش می‌شود.

09-01-2013 11-13-00 AM

ژیروسکوپ (Gyroscope)
همانطور که گفته شد، شتاب سنج می‌تواند جا‌به‌جایی خطی موبایل را اندازه بگیرد. ژیروسکوپ ویژگی دیگری اضافه می‌کند و آن، اندازه‌گیری جا‌به‌جایی زاویه‌ای می‌باشد. شتاب‌سنج و ژیروسکوپ نقش مهمی در بازی‌های موبایل مثل بازی‌های رانندگی دارند و دیگر استفاده از انگشت را برای لمس کردن صفحه موبایل از بین می‌برد. همینطور وقتی که موقعیت افقی و عمودی موبایل را تغییر می‌دهید، این حسگر عمل می‌کند.

قطب نما (Geomagnetic)
این سنسور بر پایه مغناطیس‌سنج طراحی شده و بر اساس میدان مغناطیسی زمین، قطب‌ها را نشان می‌دهد. همچنین برخی از نرم‌افزارها با استفاده از این سنسور، میدان مغناطیسی که فلزات اطراف موبایل ایجاد می‌کنند را نشان می‌دهند.

فشارسنج (Barometer)
این سنسور فشار اتمسفر محلی را که شما قرار دارید نشان می‌دهد. نرم‌افزار S Health سامسونگ از این سنسور بیشترین بهره را می‌برد، به طوریکه با استفاده از اندازه فشار اطراف موبایل، ارتفاع از سطح دریا را بدست می‌آورد و میزان دقیقی از کالری سوزانده شده هنگام دویدن، راه رفتن و انجام هرگونه ورزشی را در ارتفاع‌های متفاوت (کوه، تپه،…) را محاسبه می‌کند.

Proximity Sensor
هنگامی که شیئی‌ در نزدیکی این سنسور قرار بگیرد، این حسگر فعال می‌شود. وقتی در حال صحبت با تلفن هستید، این سنسور نزدیکی صورت شما را با گوشی حس می‌کند و برای صرفه‌جویی در مصرف باتری، صفحه موبایل را خاموش می‌کند. این حسگر نیز از اشعه مادون قرمز (Infrared) استفاده می‌کند.

09-01-2013 11-18-01 AM

سنسور حرکتی (Gesture Sensor)
این سنسور نیز از اشعه مادون قرمز استفاده می کند و توانایی شناسایی جا‌به‌جایی دستان شما یا هر شی دیگری را در مقابل موبایل دارد. از این ویژگی در گلکسی اس۴ استفاده‌های گوناگونی شده‌است که در زیر به آن می‌پردازیم:

Quick Glance
هنگامی که موبایل بر روی سطحی قرار دارد و صفحه آن خاموش است، با حرکت دست مقابل این سنسور، صفحه‌ای ظاهر می‌شود که ساعت، تاریخ، میزان باتری، تعداد پیامک‌های خوانده نشده، تعداد تماس‌های از دست رفته و هرگونه اطلاع‌رسانی (Notification) را به شما نشان می‌دهد.

09-01-2013 11-13-55 AM

Air Jump
این ویژگی شما را قادر می سازد تا بدون تماس با موبایل و با حرکت دست از بالا به پایین و بلعکس، صفحات ایمیل یا اینترنت را به بالا و پایین ببرید.

09-01-2013 11-14-36 AM

Air Browse
با حرکت دست به راست یا چپ، می‌توانید به دیدن عکس‌ها، صفحات اینترنت، عوض‌کردن آهنگ‌ها و جستجو در یادداشت‌هایتان بپردازید.

09-01-2013 11-15-17 AM

Air Call-Accept
وقتی تماسی با شما انجام می‌گیرد، می‌توانید با حرکت دستتان مقابل موبایل تلفنتان را جواب بدهید. با این تفاوت که صدای طرف مقابل مستقیما از بلندگو پخش می‌شود.

09-01-2013 11-15-53 AM

حسگر نور RGB Light Sensor
این سنسور با دریافت و اندازه‌گیری نورهای قرمز، سبز، آبی و سفید محیط، رنگ‌های صفحه نمایش موبایل را تنظیم می‌کند. این تنظیم در سامسونگ گلکسی اس۴ از طریق Samsung Adapt Display کنترل می‌شود.

دماسنج و رطوبت‌سنج (Temperature/Humidity Sensor)
سامسونگ برای اولین بار از دماسنج و رطوبت سنج داخلی در گلکسی اس۴ استفاده کرد. قبل از گلکسی اس۴، دو موبایل در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ از این نوع سنسور‌ها استفاده کردند. اما عرضه جهانی نداشتند، برای برنامه‌نویسان در دسترس نبود و به همین دلیل کارایی نداشتند. اما ورود این سنسور به گوشی با سیستم عامل اندروید، قدم بزرگی بود. در قسمت Comfort Level نرم‌افزار S Health سامسونگ، به شما دما و رطوبت محیط اطرافتان را نشان می‌دهد و شما را از مناسب بودن و نبودن محیط آگاه می‌سازد. نرم‌افزار‌های دیگری توسط توسعه‌دهندگان ساخته شده که از این سنسور استفاده می‌کنند.

 09-01-2013 11-21-19 AM09-01-2013 11-21-56 AM

دیدن این اینوگراف در نمای بزرگ


01 Sep 19:20

http://draft77.blogsky.com/1392/06/09/post-610/

by گارسیا

هیچ کس اون نمیشه

حتی خودش!

وقتی بعد سالها برگرده..



31 Aug 12:21

Photo martyr who in 1338 was the most beautiful man

by We are Top Music Original

30 Aug 20:45

۹۸۵. موضع‌گیری بهداشتی

by کدئین کدی
مرد باخجالت و به‌آرامی پرسید: «آقا ببخشید، ژل آنتی‌باکتریال موضعی دارین؟»
و «موضعی» را جوری گفت که «موضع» را مشخص کند.
دواچی جواب داد: «مرد حسابی، به جای این موضع‌گیری‌ها، هر روز دوش بگیر.»

30 Aug 20:44

هنوز دلم نمی یاد دمپایی را از روش بردارم. امیدوارم مورچه ها یک خاکسپاری باشکوه برای این مرگ قهرمانانه برگزار کنند.

by giso shirazi
دیشب یه سوسک خسته دیدم که توی هال  بی هدف و پریشان راه می رفت. روش  سم ریختم تا به این زندگی نکبت بارش خاتمه بدم . اونم یه نگاه معنی دار به من انداخت و بالهاش پودری اش را تکان داد و  رفت 
شب رفتم تو اتاق خواب دیدم کنار تختم  ایستاده و با شجاعت به  من و به مرگ (دمپایی) نگاه می کنه و می گه : د بزن ..بزن خلاصم کن ..دیگه طاقت ندارم ...

30 Aug 20:41

48-year-old married woman with a strange 8-year old boy!

by We are Top Music Original

28 Aug 19:47

Iranian girl

by We are Top Music Original

28 Aug 19:46

She was recognized as the most beautiful woman without makeup

by We are Top Music Original

28 Aug 19:36

گیومه 183

by Erfan
28 Aug 19:34

اشتباه گیگابیتی آقای وزیر! + عکس

by info@parsine.com
28 Aug 16:05

ويتامين ميوه را با چاقو به قتل نرسانيد

by info@parsine.com
محمد رضا وفا متخصص تغذيه و رژيم درماني، گفت: از بين بردن ارزش اصلي برخي از مواد غذايي به نوع پوست كندن و برش دادن ميوه ها بستگي دارد.
28 Aug 15:34

هی می پرسید چرا از عشق نمی نویسم؟

by giso shirazi

یک- چون همه به اندازه کافی درباره آن می نویسند و می نوازند و می خوانند و عکس می گیرند و فیلم می سازند ...اجازه بدهید یکی کمتر
 دو- چون  حوصله جواب دادن به کامنت های خوانندگان مدافع عشق و در ستایش عشق و زندگی با عشق چه زیباست  را ندارم.
سه-  همینکه عکس و نوشته های  عشقولانه ملت  را در دنیای مجازی تحمل می کنم ؛خیلی هنر کردم
چهار- میگم خوب..صبر کن..
شبیه یه جور مریضی است .. مثل زونا یا چه می دونم سنگ کلیه ... ولی مثل گزیدگی داروی بی فور و افتر هم ندارد..بعنی به پیشگیری و درمان همه نمی شه فکر کرد...هیچ انتخابی هم در بابت نوع موجود گزنده نداری... گزیده می شوی..دهنت سرویس می شود...بعد دوباره سرویس تر می شی ..بعد تا فیها خالدونت جر می خورد...بعد یواش ...بواش....خوب می شوی... البته عین ماشین تصادفی هیچوقت عین روز اولت نمی شی..اما خوب میشی
فقط اگه تحمل کنی در دوران بیماریت گل واژه نگی  و تولید هنر و شعر و عکس و اندیشه  نکنی... بد نیست 
می دونی
آدم یه روزی خوب می شه و باید تو روی دوستاش نگا کنه ...
ضایع است خداییش
...

25 Aug 08:27

کوین گیبز و پیشنهادهای گوگلی: داستان ویژگی خودتکمیلی گوگل

by علیرضا مجیدی

مدت‌های زیادی است که سایت‌هایی مثل گوگل، آمازون، یوتیوب، فیس‌بوک و توییتر، ویژگی خودتکمیلی حین جستجو دارند، یعنی شما اگر قصد جستجوی چیزی را داشته باشید، وقتی هنوز همه کلمات کلیدی مورد نظر را تایپ نکرده‌اید و یا حتی هنگامی که قسمتی از یک کلیدواژه را وارد کرده‌اید، می‌بینید که باکس کوچکی زیر کادر جستجو باز می‌شود و در آن به شما عباراتی که به احتمال زیاد قصد نوشتن آنها را دارید، پیشنهاد می‌شود.

این ویژگی خیلی سودمند است، چون باعث می‌شود خیلی وقت‌ها از مشقت تایپ عبارت کامل رهایی پیدا کنید، گاهی وقتی املای صحیح چیزی را نمی‌دانید به شما کمک می‌کند. در عین حال این ویژگی گاهی ابزاری می‌شود برای دستیابی به سلایق جستجوی جامعه کاربران گوگل.

گاهی ما حتی برای سرگرمی هم که شده، چیزهایی را تایپ می‌کنیم تا مثلا بفهمیم وقتی کاربران فارسی‌زبان می‌خواهند چیزی را تایپ کنند، چگونه تکمیلش می‌کنند. مثلا:

به این ویژگی خودتکمیلی autocomplete یا typeahead گفته می‌شود. اطلاعات نمایش‌داده شده با استفاده از پایگاه داده بزرگی از جستجوهای کاربران ایجاد می‌شود و بر حسب موقعیت یک کاربر و سوابق جستجوی قبلی او، شخصی‌سازی می‌شوند. به عبارت دیگر گوگل تصور می‌کنید که شما همرنگ جماعت هستید و احتمال زیادی دارد که چیزی را جستجو کنید که بخش اعظم جامعه هم دنبال آن هستند.

08-25-2013 09-41-19 AM

البته گوگل در این میان ترجیح می‌دهد که ویژگی خودتکمیلی را برای کلیدواژه‌های مستهجن، فعال نکند و این عبارات را نمایش ندهد.

اما این ویژگی خودتکمیلی جستجوها هم برای خود داستان و سرآغازی دارند:

نزدیک به ۹ سال پیش بود که یک مهندس تازه‌کار گوگل به نام کوین گیبز به فکر ایجاد این ویژگی افتاد، در آن زمان او در نظر داشت که نام Google Complete را بر آن بگذارد، اما نظر مریسا مایر که در آن زمان در گوگل بود بر روی Google Suggest یا پیشنهادات گوگلی بود.

08-25-2013 10-26-04 AM

در دسامبر سال ۲۰۰۴، پیشنهاد گوگلی رسما برای کاربران فعال شد. به نظر می‌رسید که این ویژگی بیشتر به درد کاربران گیک بخورد، اما کوتاه‌زمانی بعد از فعال شدن، همه متوجه اهمیت پیشنهادات گوگلی شدند، طوری که مثلا طراحی به نام «دن سافر»، پیشنهادات گوگلی را نوعی ریزتعامل یا microinteraction می‌داند و کتابی هم در این مورد نوشته است.

بله! پیشنهادات گوگلی الان چیز بدیهی و جدانشدنی از کاربری روزانه ما هستند، در عین حال ما خیلی به ندرت متوجه حضور این ویژگی می‌شویم، طوری که فقط زمانی که می‌خواهیم چیزی را جستجو کنیم و پیشنهاد خوبی به ما نمی‌شود یا کلیدواژه‌ها خیلی پرت و نامربوط هستند، متوجه می‌شویم که چنین ویژگی هم وجود دارد.

08-25-2013 10-39-35 AM

کوین گیبز بعد از فارغ‌التحصیل از استنفورد، چند سالی در IBM بود، بعد از آن وارد گوگل شد، در اینجا او روی زیرساخت‌های سیستم‌ها که کارکرد دیتا سنترهای گوگل را بهتر می‌کرد، کار می‌کرد، اما در زمان‌های آزاد درصدی او ترجیح می‌داد، روی چیز متفاوتی که همین ویژگی خودتکمیلی یا پیشنهادات گوگلی باشد، کار کند.

08-25-2013 10-32-09 AM

کوین گیبز شرایط و امکاناتی را برای اجرایی کردن طرحش، فراهم می‌دید:

۱- حجم عظیم اطلاعات در گوگل موجود بودند.

۲- فناوری جاوااسکریپت و ایجکس Ajax که اجازه می‌دهد یک صفحه بدون بارگزاری مجدد، اطلاعات اضافی را تمایش بدهد.

۳- دسترسی اکثر آمریکایی‌ها به اینترنت پرسرعت که گنجاندن این ویژگی جدید را منطقی و ممکن می‌کرد.

کوین گیبز البته این روزها سعی در خودنمایی ندارد و دوست ندارد که مدام یادآوری کند که او بوده است که این ویژگی را به گوگل هدیه کرده است، او یک استارت‌آپ جدید موبایل را همراه یکی از دوستانش تأسیس کرده است که نامش Quip است. به علاوه او فکر می‌کند اگر خودش به فکر این اختراع نبود، شخص دیگری پیدا می‌شد که به فکر این ایده می‌افتاد، درست مثل همه اختراعات مهم دنیا.

08-25-2013 10-34-25 AM

در بدو پیدایش پیشنهادات گوگل، گیبز دو مشکل عمده داشت:

۱- باید ترکیبات پیشنهادی مستهجن را حذف می‌کرد.

۲- باید ترتیبی می‌داد که پیشنهادات گوگلی به جای کمک به کاربر برای رسیدن به مقصودش، با پیشنهاد مسیرهای جستجوی متفاوت، حواس او را پرت نکنند و به نوعی رفتار کاربران را تغییر ندهند.

سرانجام با وجود همه این دشواری‌ها در دسامبر سال ۲۰۰۴، پیشنهادات گوگلی به صورت یک ویژگی آزمایشگاهی، افتتاح شد.

08-25-2013 10-39-08 AM

۴ سال طول کشید تا پیشنهادات گوگلی از حالت آزمایشگاهی به درآیند و یک ویژگی پیش‌فرض گوگل شوند، علت بخش اعظم این تأخیر قابل ملاحظه، مشغله کاری گیبز بود. در سال ۲۰۰۸ پیشنهادات گوگلی، به صورت پیش‌‌فرض در دسترس همه کاربران قرار گرفتند و کوتاه‌زمانی بعد از آن، فیس‌بوک هم از این ویژگی تقلید کرد. در سال ۲۰۱۰ گوگل ترتیبی داد که بر اساس آن هنگامی که کاربر شروع به جستجوی چیزی می‌کند، به صورت بی‌درنگ در حین تایپ یا تغییر عبارت‌های جستجو، صفحه نتایج ظاهر شود و تغییر پیدا کند، به این ویژگی اصطلاحا Google Instant گفته می‌شود.

گیبز می‌گوید که به دو جنبه پیشنهادات گوگلی افتخار می‌کند:

۱- ماهیت دموکراتیک این ویژگی، اینکه چیزی به شما پیشنهاد می‌شود که دغدغه و سؤال میلیون‌ها کاربر دیگر هم بوده است.

۲- احترام به وقت کاربر.

البته مسلما پیشنهادات گوگلی از نظر مالی هم به سود گوگل بوده است، چرا که با پاسخگویی سریع‌تر موتور جستجوی گوگل، میزان استفاده از آن هم بالاتر رفت و در نتیجه آگهی‌های بیشتری هم برای کاربران نمایش داده می‌شود.

گیبز تا جولای ۲۰۱۲ در گوگل بود و روی زیرساخت‌های ابری گوگل کار می‌کرد، از این زمان او از گوگل جدا شد و روی استارت‌آپ Quip متمرکز شد.

منبع