Shared posts

14 Oct 11:50

Shall we buy MacBooks to look cool but install Ubuntu on them?

by sharhalakis

by @juan_domenech

18 Sep 10:29

It-råd: Nu skal vi have alternativer til NemID

by Nicolai Devantier
Konkurrence på digitale login-systemer skal give bedre sikkerhed for brugere og virksomheder. Tiden er klar til at åbne markedet for alternativer til NemID, lyder det fra Rådet for Digital Sikkerhed.
06 Sep 17:13

Salg af Nets: Bankernes bondefangeri af politikerne – og borgerne

by Dorte Toft

Opdateret 31. august
Sære Danmark. Der bryder ramaskrig ud over frikadeller, lakridspiber og amning, men knap nogen råber op, når bankerne vil score milliarder på at sælge en helt essentiel del af den danske e-infrastruktur, nemlig Nets, der står for NemID, Dankortet og betalingsservice.

Finanssektoren får, som jeg ser det, taget de danske politikere med bukserne nede endnu en gang. Slutregningen tørres endnu en gang af på borgerne. Ihukommende NSA-skandalen kan øget overvågning – her gælder det vores økonomiske transaktioner – også udgøre en risiko.

Men lad mig spole tilbage til anledningen til dette blogindlæg, og lige præcisere, at det her er en lægmand, der skriver. Er der fejl, så giv straks lyd enten direkte eller via kommentarfeltet.

Konkurrence fra udlandet

Nets bestyrelsesformand, tidligere topdirektør i Nordea, Peter Lybecker, skriver i et aktuelt indlæg i Dagbladet Børsen, at et salg af Nets er nødvendigt for at håndtere fremtidens udfordringer.

Udfordringerne går først og fremmest på, at Nets får konkurrence på betalingsområdet fra it-giganter som Google, Facebook, TATA, Atos, First Data og Paypal, ejet af auktionskæmpen eBay.

Børsen går videre med sagen i en række artikler i dagens avis, og nævner også Visa og Mastercard som mulige købere.

Prisen? ifølge Børsen kan Nets ejere, altså bankerne, score 8-10 millarder kroner.

Børsen-artiklerne ligger bag betalingsmur, men har du ikke abonnement, så tegn evt. for en måneds kigning.

Sporene skæmmer

Det er nemlig en vigtig sag, og det er værd også at huske på udviklingen, hvor anden afgørende dansk infrastruktur blev solgt. Den statslige it-satsning, Datacentralen, til CSC, den kommunale it-satsning KMD (Kommunedata) til kapitalfonde, ligesom TDC. Vel ikke ligefrem succeshistorier – for andre en kapitalfondene.

Ingen tror godt nok på, at banker sat i verden for vores blå øjnes skyld. Men når de også blev privilegeret af retten til at udvikle en kartelagtig betalingsinfrastruktur som Dankortet, der stadig har en fært af monopol, og når de privilegeres af ejerskabet af nøglen (NemID) til de offentlige, så kan profit ikke stå helt alene.

Forhistorien vedr. Dankortet

Jeg erindrer, da bankerne i hele 70′erne og starten af 80′erne lobbyede over for politikere (og egne fagforeninger) for at få indført Dankortet.

Begrundelsen var den gang, at checkhåndteringen var alt for dyr for bankerne. Prisen blev da opgjort til 7 kroner pr. check.

Jeg erindrer til gengæld ikke, om bankernes ønske om et Dankort også skyldes et ønske om at holde de udenlandsk ejede kreditkortgiganter lidt fra det danske fad, men jeg anser det for sandsynligt. Kreditkortbrugen var jo allerede da så vidt udbredt i USA, at man f.eks. knapt kunne leje en bil uden, så bølgen ville nå Danmark.

Kæmpebesparelser

Bankerne har sidenhen sparet kæmpebeløb på at få håndteringen af egne og hinandens checks erstattet af et fælles Dankort og altså bits og bytes.

Bankerne har scoret kunder og kroner på at få folk væk fra den alternative betalingsform, Postgirokontorets girokort, over på betalingsservice (PBS).

Bankerne har sparet kæmpebeløb på at få borgerne til selv at udføre banktransaktionerne via netbank (nu via fælles NemID), ligesom de scorer på at lade private virksomheder bruge NemID som adgangsnøgle.

Lidt sært at se, hvad Peter Lybecker selv skriver om Nets-produkterne: “Alle produkter har sparet danskerne og samfundet for mia. af kr.” At udelade “bankerne”! Som sparede så stort for til gengæld at lade milliarderne fosse ud til ejendomsspekulanter og andre plattenslagere, fordi grådigheden fik overtaget.

Aktionærernes våde drøm

Der foreligger så som nævnt politiske aftaler, der har forhindret PBS (nu Nets) i gøre Dankort en så stor en gulvkalv, som bankejerne må have våde drømme om.

Aftalerne var en forudsætning for, at politikerne ville acceptere, hvad der på mange måder kunne ligne et kartel eller et betalingsmonopol, nemlig Dankortet.

Profitmaksimering

Men forsøg på profitmaksimering har efterfølgende været i centrum på mange måder. Bankerne har flere gange raslet med sablerne og sunget sange fra de varme lande for at få politikerne på andre tanker også vedrørende Dankortet, der “kostede dem så dyrt i it-installation, it-udvikling etc.”

Bankerne fik så lov til at tage noget for brug af Dankortet på nettet, men nøjes ikke med lillefingeren. Nogen erindrer måske, hvorledes Nets for nylig blev tvunget af Konkurrenceankenævnet til at nedsætte Dankortgebyret ved handel på nettet.

Tænk også på al den markedsføring, som bankerne står bag for at få os væk fra det fælles Dankort. De lokker f.eks. med hver deres Mastercard, der giver større indtægter, fordi butikker og andre skal betale pæn afgift/provision til bankerne. Men hvor ender regningen?

For smart

Næste træk var så at gøre Nets til noget mere end dansk, og der skete i 2010 en fusionering med nordisk Nodito og senere med finske Luottokunta.

Og nu gælder det altså med Lybeckers ord en “klar ambition om at blive én af de største i Europa” inden for betalings-, kort-, informations- og identitetsløsninger.

Godtepose til salg

O.k. kære venner. Ingen er vel i tvivl om, at bankerne står med “Til Salg”-skilt på en sand godtepose. Få rådighed over millioner af kunder og deres betalinger! Helt uden sand konkurrence på det danske marked.

Men. Hvordan tror I at gebyrer og afgifter udvikler sig?

Hvordan tror I de kriminelles interesse i at få snablen ned i Nets bliver? Er den ikke rigeligt stor allerede nu, hvad gælder pengene?

Hvor stor bliver udfordringen for nettets “spasmagere” og skadedyr i at finde vej ind i at ændre data i de offentlige registre?

Hvordan tror I, at diverse regeringers interesse i at få snablen ned også i vi borgeres økonomiske transaktioner bliver?

Hvordan tror I, at Nets vil blive set som afpresningsmål ved fremtidig krigsførelse?

Det er ikke altid, at Big er bedst.

Falsk nødvendighed

Lybecker siger, at Nets er nødt til det grundet konkurrencen. Det minder mig meget om, hvad KMD’s ejere, KL, sagde, da man ville score milliarder på salg af den på mange måder monopolagtige kommunale it-virksomhed.

KL sagde, at da omsætningen på det private marked uden for ejerkredsen, altså kommunerne, nu havde oversteget 25 procent, så skulle man sælge. Det var et fastlagt krav fra politikernes side.

Ingen havde dog påbudt KMD at gå efter det private og det statslige marked, og det offentligekommunerne havde været bedre tjent med en større fokusering på kerneområdet.

Ingen påbød Nets at gå ud i verden. Nets skred bare væk fra kerneområdet, Danmark. Blev nordisk… men var det en vitterligt en nødvendighed eller blot taktik?

Politisk flertal

Venstre, Socialdemokratiet og de Radikale er ifølge Børsen positivt stemt over for salget af Nets. Liberal Alliance sikkert også.

Men et salg, der også omfatter NemID som adgangsnøgle til det offentlige i Danmark? Til skat? Til 117 slags sagsbehandling. Skal det i hænderne på f.eks. Facebook, der i forvejen har det svært med privatlivets fred. Til Google, Visa eller indiske Tata.

Hvad gør politikerne? En aftale løber ikke for evigt, og desuden opstår nok behov for tidligere genforhandling fra købers side, grundet det ene og det andet.

Politikeres alt for lille sans for it

Først ville de danske politikere have egen digital signatur, selv om bankerne også den gang forsøgte at lokke med fælles, altså til både bank og det offentlige.

Den offentlige digitale signatur blev dog for bøvlet og forældet, men i stedet for at gøre den bedre faldt politikerne til patten og købte NemID, som bankerne evnede præsentere stort set færdigudviklet.

Og nu står politikerne med bukserne om haserne, men værre er, at det gør hele Danmarks befolkning også. Igen.

I mine øjne har politikerne endnu en gang vist, at de nok fatter behovet for en Storebæltsbro “så mælken kan komme hurtigere frem” og flere tog.

Men de fatter skræmmende lidt af, hvad en sund digital infrastruktur betyder for et land. Ellers også er de fuldstændig ligeglade, fordi der ikke er stemmer i det. I modsætning til motorveje i mennesketomme Nordjylland.

06 Sep 17:12

IFLA Trend Rapport - hvad er det der rykker?

by Michel Steen-Hansen
En af de mere spændende nyskabelser på dette års IFLA 2013 var IFLA Trend Report. Den handler om de helt store MEGATRENDS. Og ikke kun om bibliotekernes udvikling, men hele den samfundsudvikling vi skal agere i. Jeg tror, ​​det er vigtigt for bibliotekernes handlemuligheder i det moderne samfund, at vi forholder os til den teknologiske udvikling i en meget større sammenhæng end blot i forhold til de informations- og biblioteksfaglige tendenser.

Derfor vil det også være naturligt for Danmarks Biblioteksforening at sætte TREND RAPPORTEN på den politiske dagsorden.

Udgangspunktet er at hele informationssamfundet er i konstant og hastig forandring. Hvordan vil vi fortsat finde, bruge og drage nytte af alle informationerne i en stadig mere hyper-forbundet verden?

IFLA Trend Report udpeger fem tendenser, som spiller en central rolle i udformningen af ​​det fremtidige informations økosystem

TREND 1 Ny teknologi vil både udvide og begrænse, hvem der har adgang til information.

TREND 2 Online uddannelse vil både demokratisere og forandre global læring.

TREND 3 Grænserne for privatlivets fred og databeskyttelse, vil blive redefineret.

TREND 4 Det hyper-forbundede samfund vil åbne mulighed for,  at nye stemmer og grupper vil blive hørt.

TREND 5 Det global information miljøet vil blive forandret grundlæggende af nye teknologier.


Men læs selv hele rapporten......
 Riding the Waves or Caught in the Tide? The IFLA Trends Insights Document

Se også Danmarks Biblioteksforenings politiske næstformand forholde sig til tendenserne.

Rider vi på bølgerne, eller er vi fanget af tidevandet?

Fantastisk tankevækkende faktisk, når vi tænker på den teknologiske udvikling, både den vi allerede har taget i besiddelse, men også de nye muligheder som står på spring.
IFLAs præsident Ingrid Parent har sat trends på dagsordenen, trends i tiden, vel at mærke trends der initieres af den teknologiske udvikling og den måde hvormed vi mennesker tager de muligheder til os.
Jeg vil fremhæve et par af hendes overskrifter.

12 Aug 08:44

From IFTTT to Node.js: A baker's dozen of tech tutorials

by admin
13 of the best how-to videos YouTube has to offer for learning Web services, tools, languages, and more
Dek: 
13 of the best how-to videos YouTube has to offer for learning Web services, tools, languages, and more
External Source: 
ITworld.com
Redirect Unpublished Slideshow to: 
http://www.infoworld.com/slideshow/114429
11 Aug 16:12

Forurenet jernbaneaffald opbevaret i følsomt naturområde

by BNB
BT skriver søndag, at en lokal entreprenør ulovligt har dumpet store mængder gamle jernbaneskærver i et delvist fredet område ved Billund.
05 Aug 08:35

Tyrkiet får ultimatum af kurderne

by Dan Larsen
Tyrkiets leder Tayyip Erdogan har travlt med at honorere den fredsaftale, han har indgået med kurdernes leder. Borgerkrigen i Syrien spiller ind.
05 Aug 08:07

Mistanke bekræftet: Klimaforandringer presser livet i havene

by lisehornung@videnskab.dk
Et verdensomspændende studie afliver tidligere tvivl om temperaturstigningens konsekvenser. Varmere havvand får bl.a. fisk til at vandre hen, hvor de normalt ikke lever. »Vi mennesker spiller en rolle i det her,« siger uafhængig forsker.

Nu kan det dårligt diskuteres, at stigende temperaturer har konsekvenser for naturen.

Et globalt kæmpestudie slår nemlig endeligt fast, at rigtig mange af havets beboere allerede er påvirket af det varmere vand.

Det betyder blandt andet, at danskere begynder at finde fisk i køledisken, som ellers normalt lever i varmere vande.

Præsentationsmodus: 
Stort billede til højre

læs mere

05 Aug 07:28

Grøntsager i plastiksvøb får kunder til at rynke på næsen

9 ud af 10 synes, at emballage fylder for meget i indkøbsposen og skraldespanden.
05 Aug 07:17

The opposite of anxiety

by Seth Godin

I define non-clinical anxiety as, "experiencing failure in advance." If you're busy enacting a future that hasn't happened yet, and amplifying the worst possible outcomes, it's no wonder it's difficult to ship that work.

With disappointment, I note that our culture doesn't have an easily found word for the opposite. For experiencing success in advance. For visualizing the best possible outcomes before they happen.

Will your book get a great testimonial? Write it out. Will your talk move someone in the audience to change and to let you know about it? What did they say? Will this new product gain shelf space at the local market? Take a picture.

Writing yourself fan mail in advance and picturing the change you've announced you're trying to make is an effective way to push yourself to build something that actually generates that action.

One reason this is difficult is that we've got a false humility that pushes us to avoid it. The other is that when we're confronted with this possible success, we have to confront the fact that our current plan just isn't that good (yet), that this site or that menu item really isn't as good as we need it to be.

If you expect rejection, it's a lot easier to ship lousy stuff. Said that way, it's clear that this is a ridiculous strategy. Better to make it great now rather than mourn failure later.

Go ahead, write yourself some fan mail, in advance.

       
04 Aug 10:51

Dansk miljø-NGO vinder over multinational gigant

Forbrugerombudsmanden har givet "Verdens Skove" medhold i en klage over Coca Colas massive markedsføring af en såkaldt miljøvenlig flaske, "plantbottle" skriver den danske miljø-NGO i en pressemeddelelse tirsdag.

læs mere

03 Aug 13:53

Harddisken 2013-08-02

I årets sidste SommerDisken sætter vi fokus på uddannelse. Hvilke fag skal man fx have i skolen for at kunne klare sig i fremtiden? Og er grundlæggende kendskab til datalogi og programmering lige så basal viden som at læse, skrive og regne? Vi deler tablets ud i Etiopien, lærer at programmere på online-kursus, leger med minicomputere til 25 dollars og ser på nødvendigheden af at lære skolebørn om datalogiens grundlæggende principper. Tilrettelæggelse: Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen. www.dr.dk/harddisken (Genudsendelse fra fredag).
03 Aug 10:34

NoFlo Launches Kickstarter Campaign To Help Everyone To Understand And Visualize Code

by Darrell Etherington
Henri Bergius3

NoFlo, a company that has built an open-source visual programming tool based on “flow-based programming,” a concept that came out of IBM in the 1970s, is launching a $100,000 Kickstarter campaign today to help build a mainstream version of its development environment and add new programming languages.

At first glance, it might look like NoFlo is something like a sort of WYSIWYG editor for more advanced programming instead of for basic web development, with drag and drop components that people can arrange visually to get their desired results. What it actually is, is a sort of visual mechanism for helping people not necessarily familiar with code, like executives, managers and others who are increasingly asked to have some background in programming, be able to understand at a glance what developers are doing and become more involved in the process.

“It’s a new kind of flow-based development environment for NoFlo, and what we’re attempting to do is basically change the environment to be more collaborative,” he said. “We want to give companies and teams a map of how their software works,a nd ow their software is connected, where things flow, etc. We’re basing it on a concept invented in the 70s, but which we’re now bringing to the modern world of cloud APIs and connected devices.”

It’s actually similar to proprietary tools already being used for major programming endeavours – some of which should be very familiar to any audience, like the Lord of the Rings films, which used this software development platform for special effects design and development flow. NoFlo is making those same tools available to the general open source community for the first time, should it succeed with this Kickstarter project.

The aim of the Kickstarter project is to draw attention as well as to raise funds for expansion from JavaScript development, which NoFlo currently supports, to Java and also Objective-C, which will make it possible to build native iOS and Android apps. The company says that it’s essentially like turning Scrabble into Lego, which is to say it’s taking something that’s impenetrable to someone who doesn’t speak the right language, and making it transparent and interactive to a broad audience.

As NoFlo says in its Kickstarter materials, designers are entirely dependent on coders once the visual creation work is done, and then have to hand off their work to someone who speaks an entirely different language. NoFlo wants to keep designers in the loop, not just in an over-the-shoulder sense, but as active participators in the coding process, all without requiring extensive re-education.

Pledging $95 or more wins backers a private project license (the tool will be available for free but only for projects that can be shared openly with the community), and adding money generally ups the length of your license, as well as brings in new perks. $100,000 is a big ask for a software project with no consumer product angle, but NoFlo has a noble and worthwhile goal, and could win a lot of support from design and development studios looking to bridge the gap between engineering, management and creative.


02 Aug 08:29

Pirate Diamonds - nyt gratis spil til børnene

by admin@appsandroid.dk (Høy)

Pirate Diamonds er et nyt gratis dansk-udviklet spil til børn, hent og prøv det nu. 

Læs mere...

31 Jul 15:20

Flere ledige finder job når dagpenge udløber

by caw@sfi.dk(Carsten)
Nu kan det dokumenteres: Sandsynligheden for at finde et job stiger, når dagpengene udløber. Og effekten er størst lige op til tidspunktet, hvor perioden udløber. Det fastslår samstemmende resultater fra undersøgelser i en række lande i en ny forskningsoversigt fra SFI Campbell.
14 Jul 09:08

Journalist: Mareridt venter USA hvis et hår krummes på Snowden

Journalist, der offentliggjorde spiondokumenter, siger, at alt bliver afsløret, hvis Snowden kommer noget til.
05 Jun 18:34

Marxismen efter Marx

by Nicklas Weis Damkjær

Efter finanskrisens udbrud i 2008 steg interessen for Karl Marx og hans forfatterskab – en interesse, som også er kommet til Danmark. Marx fik en omfattende virkningshistorie idet en lang række tænkere i begyndelsen af den 20. århundrede brugte Marx’ tænkning i politiske, akademiske og sociale sammenhænge og til en konstant stillingtagen til og kritik af den aktuelle situation.

Denne række af marxistisk-inspirerede tænkere, der var afgørende for udviklingen af vore dages human- og samfundsvidenskaber, er efter murens falds kommunismeforskrækkelse i en vis grad forsvundet ud af læseplanerne på universiteterne og fra den offentlige bevidsthed. Men der er, med den fornyede interesse for Marx, en idé i at genbesøge denne levende tradition. En ny antologi forsøger at gøre netop dette.


 

I november 2008 meldte det tyske forlag Dietz udsolgt af det seneste oplag af Karl Marx’ økonomikritiske hovedværk Das Kapital. Finanskrisen, som samme år for alvor satte ind, startende med krakket på den amerikanske bank Lehman Brothers den 15. september, gav anledning til en bred fornyet interesse i kapitalismekritik i almindelighed og Marx’ økonomikritik i særdeleshed. Måske ikke så mærkeligt eftersom Marx nok er den mest betydningsfulde kapitalismekritiker nogensinde og et stærk symbol på modstand mod kapitalismen (selvom Marx analyserede en markant anden form for kapitalisme end den vi lever i i dag).

Marx og den marxistiske tradition er dog andet og langt mere end kapitalismekritikken. Det er en konstant kritisk stillingtagen og forholden sig til det samfund man lever i og et forsøg på at forstå, forklare og overskride det utilfredsstillende heri (en tilstand som ofte netop er kapitalismen). Marxismen har altid været en levende tradition, der gennem hele perioden fra Marx selv og frem til i dag har formået at berøre nogle af de helt fundamentale forhold skabt i og af det moderne samfund: forhold mellem social handling og social objektivitet, mellem aktør og struktur, mellem filosofi, ideologi og økonomi og endelig forholdet mellem teori og praksis. Den marxistiske tradition har med sine unikke formuleringer, genformuleringer og forsøg på at besvare disse spørgsmål vist at den er i stand til at forny sig efterhånden i takt med de samfundsmæssige forandringer. På den måde rummer både Marx og marxismen et kritisk potentiale, der ikke er historisk forældet, men netop hele tiden har forandret sig i takt med de historiske betingelser, hvor der har været gjort brug af den – og været brug for den.

Man kan skelne mellem fire grundelementer i Marx’ forfatterskab – fire grundelementer, som på mange måder går igen i hele den marxistiske tradition: økonomikritikken, som først og fremmest udfoldes i hovedværket Kapitalen; ideologikritikken, som klarest udtrykkes i Den tyske ideologi; historieforståelsen (som også udtrykkes i de to nævnte værker); og sidst, men bestemt ikke mindst, det politiske engagement, som mest berømt udtrykkes i Det kommunistiske manifest.

Pointen er, at selvom det centrale omdrejningspunkt for Marx er økonomikritikken og analysen af kapitalismen og den politiske økonomi, så udspringer hans interesse herfor fra hans observationer af og harme over de politiske tilstande, den voksende elendighed og den voksende kapitalisme han observerer i England (og hele Europa) på sin tid. Det er dén politiske indignation, der fører til økonomikritikken. Ideologikritikken skal tilsvarende forstås som et forsøg på kritisk at analysere paradokset i, at der ikke reflekteres over tingenes tilstand, selvom den har skabt stor forarmelse og elendighed. Hvorfor findes denne tilstand uforanderlig og endda fornuftig?
Historieforståelsen er også et forsøg på dels at forstå hvad der adskiller kapitalismen fra tidligere tiders samfund, men  også hvordan kapitalismen opstod – hvorfor det var muligt at den kunne opstå og dermed også hvorfor det var netop denne samfunds- og produktionsform, der kom til at blive den dominerende. Dette er nogle af disse elementer, som går igen i den marxistiske tradition og som har været med til at give den teoretiske og praktiske dybde, der gjorde at den kunne bidrage i et væld af forskellige retninger og discipliner.

 

Tyskland, Rusland og Kina

Marxismen er altid blevet til i en social, politisk og økonomisk kontekst og de teoretiske analyser ofte har været direkte involveret i politiske kampe ser vi i tiden lige efter Marx død (1883). Her blev diskussionen af Marx for alvor taget op i 2. Internationale som fra 1889-1916 var en organisation af europæiske socialist- og arbejderpartier. I Tyskland førte diskussionerne her til oprettelsen af historiens første masseparti, det tyske socialdemokrati (SPD). I skabelsen af partiet og i partiets første år, var der store diskussioner mellem særligt tre fløje repræsenteret af Eduard Bernstein, Karl Kautsky og Rosa Luxemburg. Store spørgsmål som forholdet mellem parti og bevægelse og mellem reform og revolution spillede en afgørende rolle: hvad var socialdemokratiets rolle, som arbejderparti, i til arbejderklassen, og hvordan var det muligt at skabe en overgang til socialismen? Skulle det være gennem aktiv deltagelse i det parlamentariske arbejde og kamp for reformer som gjorde forholdende bedre for arbejderne, eller skulle der arbejdes for en revolution som ville omstyrte det bestående samfund og overdrage ejerskabet over produktionsmidlerne til arbejderne? Eller begge dele? Var et parlamentarisk arbejde og kamp for reformer ikke bare en udsættelse og forlængelse af det kapitalistiske og uretfærdige samfund?

Et andet markant skel inden for partiet kom til udtryk omkring første verdenskrig, hvor socialdemokratiet endte med at godkende krigsbevillinger og dermed sende millioner af arbejdere i krig for at slå andre arbejdere fra andre lande – deres brødre – ihjel. Diskussionerne og udlægningerne af Marx og hans tænkning var således både udledt af, men også dybt influerende, på disse afgørende diskussioner om de politiske partiers rolle og for politiske anvisninger til arbejder- og fagbevægelsen.

Det samme var i høj grad tilfældet i Rusland, hvor særligt Lenin og Trotsky stod over for problemet med at skabe socialisme ud fra et ikke-industrialiseret og agrart samfund. Ifølge den traditionelle udlægning af Marx’ teori kunne socialismen kun udvikles på baggrund af et industrialiseret samfund. Men kunne man i det russiske tilfælde springe dette trin over og så at sige hoppe dette historiske udviklingstrin over? Også her var Marx’ teori igen til forhandling i konkrete overvejelser over politiske forhold, i dette tilfælde en mere eller mindre dogmatisk læsning af den historiske materialisme som er forestillingen om, at historien udvikler sig gennem nødvendige stadier. Teorien måtte ifølge Lenin og Trotsky udvikles i lyset af den konkrete situation man nu stod i. I Rusland særligt i forholdet mellem det industrielle Europa og det agrare Rusland; Ruslands rolle som det første led i kæden af en verdensrevolution; og hele diskussionen om hvorvidt det var muligt med ’socialisme i ét land’, eller om socialismen kun var mulig hvis de europæiske lande også slog ind på en socialistisk vej – og hvordan skulle man i så fald løse det problem?

Mange af de samme overvejelser gjorde sig gældende i Kina og hos Mao. Kina var også overvejende et agrarsamfund, der skulle lave springet til socialismen, men samtidig var Kina kulturelt endnu længere væk fra det industrialiserede Europa end Rusland havde været. Maos tanker var således i høj grad et opgør med den økonomiske sovjetmarxisme, der lagde stor vægt på den økonomiske udvikling og den økonomiske basis som det afgørende for udviklingen, og Mao lagde i særlig grad vægt på betydningen af kulturen og behovet for en revolution her (således ’kulturrevolutionen’). Ydermere blandede Mao de marxistiske tanker og den økonomiske sovjetmarxisme med inspirationer fra kinesisk og østlig kultur, hvilket samtidig illustrerer tilpasningsevnen og det kreative aspekt ved den marxistiske tankegang.

Pointen her er langt fra et forsvar for de totalitære regimer, som udviklede sig i Rusland og Kina, men blot at sige, at marxismen aldrig kun været en bestemt teori, som var givet én gang for alle. Marx er blevet brugt i et væld af sammenhænge og i helt konkrete politiske situationer, hvor teorien hele tiden har været til forhandling med lokale kontekster og tænkning for at producere noget nyt som har efterladt sig spor i historien.

Det samme var i høj grad tilfældet i Europa og på universiteterne.

 

Skoledannelse og teoretisk kamp

En af de mest kendte skoledannelser i den marxistiske tradition er nok den kritiske teori eller Frankfurterskolen, som opstod i Frankfurt am Main i Tyskland omkring Institut for Socialforskning i 1920’erne. Frankfurterskolen blev en af de vigtigste inspirationskilder til den kritiske forskning på universiteterne samt, gennem Herbert Marcuse, til studenteroprøret og ungdomsbevægelserne i slutningen af 1960’erne og 70’erne over hele Europa og i USA. Kendetegnende for det man kunne kalde ’universitetsmarxismen’ og som i modsætning til den mere direkte politiske omsætning af Marx vi så ovenfor var, at den ikke udelukkende var meget kritisk overfor tilstandene i Sovjetunionen (det der blev kaldt ’den virkelig eksisterende socialisme’), men også at de helt udelukkede partipolitisk tilslutning. Det var dog stadig en tænkning, der var dybt engageret i Marx og i en kritik af det kapitalistiske samfund. Helt afgørende var det netop, at det var en kapitalisme, der så afgørende anderledes ud end på Marx’ tid, eller som i hvert fald havde fået inkorporeret nogle nye træk og elementer, såsom masseforbrug, ’forbrugerisme’, tv, reklamer, Hollywood-film, popmusik, i det hele taget en stor kulturindustri. Denne industri blev af Max Horkheimer og Theodor Adorno analyseret i det meget indflydelsesrige og herostratisk berømte værk Oplysningens Dialektik, og var generelle temaer for både dem begge såvel som for andre medlemmer af Frankfurterskolen som f.eks. Walter Benjamin og Herbert Marcuse.

Universitetsmarxismen var på den ene side akademisk i den forstand, at Marx i langt højere grad blev behandlet som tænker og som filosof end som økonom(kritiker) eller politisk involveret og på den anden side akademisk i den forstand, at den kritiserede selve den akademiske verdens, universiteternes og tænkningens forhold til kapitalismen og dermed til at bidrage til at opretholde de eksisterende undertrykkende forhold. Kort sagt for at være ideologi. Dertil kom også i høj grad et perspektiv på Marx som en filosofisk tænker i en tradition, først og fremmest i forhold til G. W. F. Hegel, samt at tænke Marx i forhold til og sammen med nyudviklinger indenfor den teoretiske verden, særligt psykologien og Sigmund Freud og sociologien med Max Weber.

 

Universitetsmarxismen i Danmark

Universitetsmarxismen, som Frankfurterskolen var en del af, var en tradition som skulle blive særdeles indflydelsesrig. Den er fortsat til inspiration for mange nuværende tænkere og udgør på mange måder udgangspunkt for det grundlæggende tankegods på mange universiteter og deres undervisere.

I Danmark var den nok mest kendte og udbredte skole- og teoridannelse den kapitallogiske skole, eller blot kapitallogikken, som havde sin højborg på idéhistorie ved Aarhus Universitet og fandt sin største repræsentant i Hans-Jørgen Schanz og sit vigtigste teoretiske og grundlæggende værk i hans værk Til rekonstruktionen af kritikken af den politiske økonomis omfangslogiske status fra 1973. Ifølge kapitallogikken var den kritiske teori i Frankfurterskolen blevet alt for bredt appliceret og dens begreber var blevet for analytisk svage. Svaret blev at vende tilbage til Marx – den økonomikritiske Marx – for derigennem at rekonstruere de analytiske begreber. I dette teoretiske arbejde mente man også at finde frem til en historiefilosofi hos den ældre Marx som stod i skarp kontrast til den historiske materialisme. Hele den marxistiske tradition havde således ifølge kapitallogikerne fejllæst Kapitalen gennem et historisk materialistisk filter. Ved at vende tilbage til den oprindelige økonomikritik og de analytiske begreber heri kunne man for alvor finde ud af hvordan og hvor langt den marxistiske analyse og kritik kunne drives. Det var på den måde et rent teoretisk foretagende – ohne Theorie keine Revolution (uden teori ingen revolution), som man sagde. Heri lå der også en vis forestilling om akademikernes rolle i en udvikling mod et bedre samfund.

 

Hvorfor denne tradition?

Men hvorfor er det så relevant at genbesøge denne tradition i en antologi som Marxismen efter Marx? Pointen med at fremhæve den store tradition indenfor universitetsmarxismen er, at påpege at også i den akademiske verden har Marx til stadighed været en inspirationskilde for en lang række tænkere, både som medspiller og som kritisk modspiller. Marx og marxismen har været en afgørende basis for en lang række teorier og tænkere og selv dem der har været i direkte opposition hertil, eller som har villet løsrive sig fra den, har til stadighed gjort det i en konfrontation og diskussion med både Marx selv og traditionen som fulgte. Det var tænkere, der udviklede teorier inden for en bred række af discipliner som ikke bare filosofi, sociologi, økonomi og samfundsvidenskab, men også inden for sprogteori, litteraturteori, æstetik, kunst osv. Hvis vi vil komme dybere i en forståelse af ikke bare disse teorier, men også de spørgsmål og grundlæggende problemstillinger de forsøger at forholde sig til, er det vigtigt at have blik for de kampe og de udfordringer den marxistiske tradition har peget på.

Kendetegnende for disse marxistiske teoretikere er således også, at de tager afstand til enhver form for fastfrysning af tanken. De viser hvordan traditionen efter Marx faktisk indeholder en kritiske tænkning som står i modsætning til den udbredte reducering af teorien til et koldt basis/overbygning-skema og en deterministisk form for historisk materialistisme. Marxismen og Marx er for dem en måde at forholde sig til det bestående og forsøge at tænke noget nyt og anderledes i et konstant forsøg på at overskride og komme længere, end der hvor vi er nu. Marxismen er således en teoretisk tradition, som altid har bevist sin relevans gennem en stillingtagen til og kritik af sin samtid og igennem stillingtagen til og inkorporering af forskellige fænomener som demokrati, masseforbrug og massesamfund, kulturindustri, feminisme og kvindebevægelsen, seksualitet, de nye medier og meget, meget mere.

Ydermere er mange af dem der underviser på universiteterne i dag, dem der er født i 1940erne, 50erne og 60erne. Marxismen var i høj grad nærværende på universiteterne i 60erne og 70erne, og dem der var i det måtte forholde sig til det på den ene eller den anden måde. Det er de færreste af dem der i dag underviser på universiteterne, der har udviklet deres tænkning, undervisning, forskning og liv uden at have haft en relation (positiv eller negativ) eller har måttet forholde sig til den marxistiske tradition. Og om man har været med, mod eller midt i mellem har den været afgørende for at skabe det tankeunivers vi befinder os i nu.

Og marxismen fortsætter den dag i dag med at være en bred, aktuel og levende tradition. Her tænkes særligt på tænkere såsom Slavoj Žižek, Alan Badiou, Jacques Rancière, David Harvey, Michael Hardt og Antonio Negri og mange flere. I denne antologi advokeres der dog for også at gå tilbage til den marxistiske tradition der kom før disse ny-marxistiske (eller post-marxistiske?) tænkere, netop fordi denne marxistiske tradition var grundlaget for disse tænkere. Ydermere var den marxistiske tradition læremester for og basis for en lang række andre teorier, som i dag er vidt benyttet og anvendt, men som vi ikke karakteriserer som ’marxistiske’ – her tænkes på teorier fra f.eks. Jürgen Habermas, Michel Foucault, Pierre Bourdieu og mange flere.

Marx er selvfølgelig også blevet taget op med et politisk formål for øje og er blevet brug i diverse politiske kampe og kontekster, hvilket også til dels er blevet dokumenteret her. Fokus ligger dog her – og i antologien – på den tænkningsmæssige side. Og pointen er, at selvom Marx har fået momentum ovenpå finanskrisen, så er der i Marx og den marxistiske tradition en teoretisk dybde og analysekraft, der rækker langt ud over den nuværende krise. En analysekraft og en teoretisk dybde, som ikke længere er særligt stærkt repræsenteret hverken på universiteterne eller i den offentlige debat. Måske er det pga. ’historiens afslutning’ og kapitalismens angivelige sejr og en generel kommunisme- og Marx-forskrækkelse og træthed efter murens fald. Men som tiden efter finanskrisen, med bevægelser som Det arabiske forår, Occupy Wall Street og Los Indignados, Democracia Real Ya!, har vist, så er historien begyndt igen. Demokrati er for eksempel ikke noget som har udviklet sig med historisk nødvendighed ud af kapitalismen. Derfor er der måske god grund til igen at genbesøge og Marx og den marxistiske tradition – særligt for os der født efter 1980 kan siges at tilhøre en generation, som ikke bærer byrden af personlig skuffelse eller vemodighed fra hverken ’68, den kolde krig, og stalinismens uhyrligheder. Marxismen har således været med til at forme historien, såvel som den selv er blevet formet af den, og for den moderne læser kan den idéhistoriske beskæftigelse med Marx og marxismen anskues som en prisme for en større historie- og samtidsforståelse.

Antologiens ærinde er at vise, hvordan Marx’ tænkning intellektuelt og idéhistorisk er blevet anvendt og videreført fra tiden lige efter hans død til sidste gang marxismen oplevede et større opsving i 1960′erne og 70′erne. Baggrunden for antologien er oprindeligt et kandidatseminar ved Aarhus Universitet med titlen ”Marxistiske strømninger i det 20. århundrede”. Antologien udspringer af denne forelæsningsrække.
Antologien er netop udkommet på Bogforlaget Frydenlund som en del af serien Kritisk Teori og kan købes her og her.

 

The post Marxismen efter Marx appeared first on Baggrund - samtidshistorisk onlinemagasin.

01 May 13:53

Skandinavisk samtidsfilosofi (2)

by DR
En af nyere tids største, danske tænkere er uden tvivl K.E. Løgstrup, som levede 1905-1981. Hør docent Hans Fink, AU, fortælle om ham. Andet afsnit i serien om store skandinaviske filosoffer.
21 Apr 08:47

Locker Shot

by kmpstudios
Locker Shot
This took a long time. -- EDIT: I originally posted this thinking it would not get many views, and I added this description saying it took a long time, but in reality, after reminiscing with Micah, the one who tosses the bottle, it took us about 15 minutes. I realize this may sound ridiculous, which is why I decided to claim it took a long time, because I knew you all wouldn't believe otherwise. In fact, I would say the majority of you definitely won't believe this description. And that's ok. And I wish I COULD say this is fake. That would be so sick if I had the chops to edit a video like that. So thanks. No enjoy the video, and don't hesitate to check out our other videos. Share and subscribe.
From: kmpstudios Views: 2253047 9315 ratings
Time: 00:12 More in Entertainment
21 Apr 06:44

Information technology has revolutionalized financial services. So why is healthcare so far behind?

by Phil Fasano, Guest Contributor

The U.S. leads the world in healthcare expenditures – an astounding $2.7 trillion in 2012 and rising every year. Yet in one recent study of medical outcomes in the world’s most highly developed countries we ranked last. By any measure we are experiencing a healthcare crisis. If we hope to change this – to improve the quality of care and make it available to more people, while still reducing costs – it is imperative that our health system embraces new and disruptive technologies.

Healthcare IT in infancy

In 1969, just six weeks after NASA landed the first men on the moon, the first $20 bill was dispensed from an automated teller machine. IT systems have since revolutionized financial services, and as a result banks have since saved billions of dollars as consumers first used ATMs for deposits and withdrawals, and then started to pay their bills and make purchases online. According to a Bain & Co. brief, transaction costs have dropped from $4 at the teller window to just 8 cents when paying a bill via a smartphone.

From my perspective, healthcare IT is still just a few paces beyond where the financial services industry was in 1969.

Electronic health records (EHR), the backbone of health IT systems, are a perfect example of the health system effectively using technology to both improve care and reduce costs. For those healthcare systems that have proactively decided to digitize, EHRs are already proving to save lives and costs, from identifying redundant tests and dangerous drug interactions to revealing trends in treatment outcomes.

For example, we have used EHRs at Kaiser Permanente to analyze a database of 1.4 million members, and that led to the discovery that the widely used COX-2 pain reliever Vioxx was dangerous; the drug was eventually taken off the market. It took a large data set and the right tools to find this lifesaving information.

IT costs growing faster than healthcare

The following market research indicates that spending on health care IT will grow at an even faster rate than overall healthcare spending:

  • According to Insight Research, health care IT spending will grow 9.7 percent annually between 2012 and 2017. That compares to an annual 6.4 percent growth rate in overall healthcare spending.
  • Neal Patterson, founder and CEO of Cerner, the world’s largest stand-alone developer of healthcare IT systems, told Forbes magazine in May 2012 that he expects HIT (THAT MEANS HEALTH IT?) sales in the U.S. to double or even quadruple by 2020 – growing from $5 billion to $10 billion annually.

Opportunities for entrepreneurs

Investing in innovative health IT is a winning strategy for entrepreneurs. Here are three opportunities that I find particularly compelling:

Cloud computing 

Cloud computing is one disruptive technology that makes setting up and running an electronic health record faster, simpler and more affordable. Bain & Co. suggests that the move to cloud computing could cut costs from 30 percent to 40 percent compared to legacy IT systems. That’s a big selling point. The smartest new EHR vendors go the extra mile to guarantee, as Athena Health does, that their systems will allow a practice to qualify for Medicare Meaningful Use payments (a government incentive program for health care professionals).  This is a smart strategy for vendors, as it gives healthcare providers an income stream that will help defray the cost of adopting the technology.

Big data analytics

Here at Kaiser Permanente, the 1-2 terabytes of data we’ve collected every day since 2003 have resulted in a patient database that’s larger than the Library of Congress. Our system can analyze and leverage this massive dataset with a variety of tools: Predictive analytics, clinical decision support, data mining, and natural language processing, among them. What we have learned has changed the way we, and doctors around the world, practice medicine. Big data has already attracted the attention of major players like Dell, Intel, and Oracle.

But storage also offers fertile ground for exploration: Providers now dump nearly 90 percent of data they generate due to storage issues – literally trashing valuable information that could save lives.

Mobile health

Mobile capabilities offer incredible opportunities to advance the way healthcare is administered, chiefly through telemedicine (the delivery of care via telecommunication technologies like video) and telehealth (remotely provided preventive health services, such as patient education and e-mail consultation). It’s all about high-tech tracking and high-touch connection. Existing innovations include portable pulse oximeters that can send data on pulse and blood oxygen rate from a patient sitting at home to his doctor, in real time. According to BCC Research, these technologies were a $3.5 billion global market in 2011, and are expected to reach $9.7 billion by 2016.

No one can deny the stakes in health IT are high, but the rewards we stand to gain are even higher. Some rewards are financial. Reducing our overall healthcare expenditures would strengthen our economy and ease the financial burden of healthcare on individuals and family. But the biggest rewards are intangible: higher quality care enabled by health IT will provide better health outcomes, and a healthier population.

Phil Fasano is executive vice president and chief information officer of Kaiser Permanente, the nation’s largest not-for-profit health plan and health care provider. 

Have an idea for a post you’d like to contribute to GigaOm? Click here for our guidelines and contact info.

Photo courtesy of Nonnakrit/Shutterstock.com.

 


Related research and analysis from GigaOM Pro:
Subscriber content. Sign up for a free trial.

    


17 Apr 08:32

New anti-speech low: buyer sued over negative eBay feedback

by Joe Mullin

Ratings are important on eBay. Lots of buyers use them to assess the quality and reliability of particular sellers, and lots of sellers will go to great lengths to keep perfect or near-perfect ratings.

But an Ohio company named Med Express has shown it's willing to go further than other sellers: it's willing to litigate. When Med Express got its first piece of negative feedback, it filed a lawsuit, insisting that the feedback be removed from eBay.

Amy Nicholls paid $175 for a microscope light, as well as $12 for shipping. She was annoyed when she had to pay an extra $1.44 in postage due and left feedback complaining about that inconvenience. Med Express asked her to remove the feedback and she refused. The company complained that because it offered to refund her the $1.44, she should have taken down the feedback, which had the potential to hurt its business. (In the past six months, Med Express has 142 pieces of positive feedback and only one negative review.)

Read 3 remaining paragraphs | Comments

31 Mar 16:01

Promise Best Practices: Encouraging Theoretical Innovation in Search

by Stephen E. Arnold

The photo below shows the goodies I got for giving my talk at Cebit in March 2013. I was hoping for a fat honorarium, expenses, and a dinner. I got a blue bag, a pen, a notepad, a 3.72 gigabyte thumb drive, and numerous long walks. The questionable hotel in which I stayed had no shuttle. Hitchhiking looked quite dangerous. Taxis were as rare as an educated person in Harrod’s Creek, and I was in the same city as Leibnitz Universität. Despite my precarious health, I hoofed it to the venue which was eerily deserted. I think only 40 percent of the available space was used by Cebit this year. The hall in which I found myself reminded me of an abandoned subway stop in Manhattan with fewer signs.

image

The PPromise goodies. Stuffed in my bag were hard copies of various PPromise documents. The most bulky of these in terms of paper were also on the 3.73 Gb thumb drive. Redundancy is a virtue I think.

Finally on March 23, 2013, I got around to snapping the photo of the freebies from the PPromise session and reading a monograph with this moniker:

Promise Participative Research Laboratory for Multimedia and Multilingual Information Systems Evaluation. FP7 ICT 20094.3, Intelligent Information Management. Deliverable 2.3 Best Practices Report.

The acronym should be “PPromise,” not “Promise.” The double “P” makes searching for the group’s information much easier in my opinion.

If one takes the first letter of “Promise Participative Research Laboratory for Multimedia and Multilingual Information Systems Evaluation” one gets PPromise. I suppose the single “P” was an editorial decision. I personally like “PP” but I live in a rural backwater where my neighbors shoot squirrels with automatic weapons and some folks manufacture and drink moonshine. Some people in other places shoot knowledge blanks and talk about moonshine. That’s what makes search experts and their analyses so darned interesting.

To point out the vagaries of information retrieval, my search to a publicly accessible version of the PPromise document returned a somewhat surprising result.

image

A couple more queries did the trick. You can get a copy of the document without the blue bag, the pen, the notepad, the 3.72 gigabyte thumb drive, and the long walk at http://www.promise-noe.eu/documents/10156/086010bb-0d3f-46ef-946f-f0bbeef305e8.

So what’s in the Best Practices Report? Straightaway you might not know that the focus of the whole PPromise project is search and retrieval. Indexing, anyone?

Let me explain what PPromise is or was, dive into the best practices report, and then wrap up with some observations about governments in general and enterprise search in particular.

What’s a PPromise?

There are four links on the PPromise Web site to answer this question. Here’s a snippet so you can prep yourself for a deeper dive. I am okay with the wading thing and dipping my toes in the PPromise pool:

Large-scale worldwide experimental evaluations provide fundamental contributions to the advancement of state-of-the-art techniques through common evaluation procedures, regular and systematic evaluation cycles, comparison and benchmarking of the adopted approaches, and spreading of knowledge. In the process, vast amounts of experimental data are generated that beg for analysis tools to enable interpretation and thereby facilitate scientific and technological progress.

PROMISE (sic) will provide a virtual laboratory for conducting participative research and experimentation to carry out, advance and bring automation into the evaluation and benchmarking of such complex information systems, by facilitating management and offering access, curation, preservation, re-use, analysis, visualization, and mining of the collected experimental data. PROMISE (sic) will:

  • foster the adoption of regular experimental evaluation activities;
  • bring automation into the experimental evaluation process;
  • promote collaboration and re-use over the acquired knowledge-base;
  • stimulate knowledge transfer and uptake.

Europe is unique: a powerful economic community that politically and culturally strives for equality in its languages and an appreciation of diversity in its citizens. New Internet paradigms are continually extending the media and the task where multiple language based interaction must be supported. PROMISE (sic) will direct a world-wide research community to track these changes and deliver solutions so that Europe can achieve one of its most cherished goals.

PPromise is into evaluation which suggests looking at what is available. Since this is a Euro-centric project I assume the touchstones will be Autonomy-type, Fast Search-type, and Sphinx Search-type systems. PPromise also hits the buzzwords which often have difficulty understanding when my own researchers bandy them about. The PPromise approach embraces access, visualization, etc. Finally, Promise wants to kick in the collaboration gene which suggests Facebook-type of services. I could not locate the PPromise Facebook page. My fault I assume.

image

A diagram of the information access cycle. Seems simple enough. Why do so many search installations generate 55 percent or higher user dissatisfaction? Searches via Google are even simpler. The user doesn’t have to do anything to get information. Google predicts what the user needs and queues it up. Simple. Maybe that’s why Google’s share of the search market in Europe is over 90 percent across the European Community countries. Only Russia with Yandex is going against the Google flow.

I noted the statement “Europe is unique.” I would agree. The financial issues associated with Portugal, Italy, Ireland, and Greece are distress beacons. Each week’s issue of the Economist (the newspaper which sure looks like a glossy magazine here in Kentucky) offers such supplementary crisis updates as “The Eurozone Crisis.” Kentucky is in equally dire straits. However, Kentucky is in the middle of nowhere and populated by folks with zero pretensions for financial acuity or much knowledge of best practices. Exceptions include horse racing, bourbon, gambling, and basketball.

What’s in the best practices report? The summary does a far better job than I can in crunching down the 45 pages of tables and bibliographies.

This  report  presents  best  practice  recommendations  for  information  retrieval  (IR)  system developers,  IR  application  implementers  and  IR  application  maintainers.  It  covers  the  main aspects  of IR  systems  and  applications,  as  well  as  recommendations for  the  user  interface and  evaluation. The  best  practices  presented  are  the  result  of  a  distillation  of  academic  IR output, taken mainly from experiments conducted within the confines of the CLEF evaluation campaigns, but also from additional sources. Elaboration was carried out both as a manual, intellectual effort, but also using semi-automatic, statistical methods that provided additional evidence  for  validation.  Information  retrieval  technology  is  today  used  for  very  diverse purposes,  supporting  a  range  from  “classical”  search  engines  to  applications  such  as  topic detection  or  recommender  systems.  It  is  thus  important  to  provide  context  to  the  individual recommendations.  The  report  proposes  a  structure  for  the  different  best  practice recommendations  that  states  limitations  and  qualifications  for  different  use  case  domains, and is prepared to include direct links to experiments and tested configurations in the future.

If you want a checklist of actions a search system should be able to perform, you are in business.

What’s the significance of the “best practices”? I am not sure how to answer the question. Let me come at it in this way.

  1. For government procurement team, the list of best practices is a way to formulate future grant proposals, enhance statements of work, and stimulate a mostly abstract discussion of what search should be.
  2. For an academic, the list of “best practices” will keep graduate students busy for decades. In the quest for “good enough” search, why not “good enough” research?
  3. For a vendor, the best practices report is a crib sheet for figuring out how to comment about such topics as “general retrieval” in a “retrieval paradigm” or explain a “recall oriented retrieval scenario.” MBA marketers will have a field day generating more sales gobbledygook.
  4. For an investment firm the best practices are a reminder of how difficult it is to make money with search, retrieval, content processing, and allied disciplines. The issues associated with Autonomy-type, Fast Search-type, and Sphinx Search-type systems are not from the dust bin of history. The problems are now issues. More troubling, the “now” issues are the same ones which have plagued information retrieval for decades.

I was going to write this commentary using my PPromise pen. But the ink had dried up. The USB thumb drive is okay, but too limited for the information I cart around with me on my jaunts around the world. The bag has the interesting characteristic of allowing the contents to spill out. The paper notepad is a keeper, but I have most of my ephemera in the cloud.

My hunch is that the promise of cracking the code for search and retrieval remains unmet in the US, Europe, and elsewhere. The fix? Fund another round of government studies. This approach to innovation works like gang busters here in the USA.

In the meantime, search is broken. Users just accept what the system outputs. Critical thinking does not play a major role in the majority of online searching based on the data I have reviewed.

Most of the US and European vendors are desperate for some way to make a buck. The notion of “search” has been buried under big data, predictive analytics, sentiment analysis, and other fancy sounding buzzwords.

Organizations are looking at bundles, discounted products, and freebies. Open source search is disruptive, and the dust up with a certain European search vendor and a US company does not bolster confidence in some circles.

In my opinion organizations and users are stuck with findability challenges. Progress, promises, and precision—elusive.

Stephen E Arnold, March 29, 2013

27 Mar 20:51

NASA Challenges Developers to Create Innovative Earth and Space Apps, RESTful API for SkyMorph Imagery

by Janet Wagner

NASAThe International Space Apps Challenge is an annual technology development event that focuses on solving challenges related to life on earth and space exploration. The 2-day global event is hosted by NASA in collaboration with over 100 partner organizations including the European Space Agency, National Science Foundation and Department of Energy. The International Space Apps Challenge is looking for developers to create innovative and inspiring apps. This year’s over 50 app challenges include Comparing Earth Landscapes, Tour of the Moon, “Catch a Meteor” Tracker, Database of Near Earth Objects and Develop a SkyMorph Imagery API.

International Space Apps Challenge

Image Credit: International Space Apps Challenge

SkyMorph is a massive database of optical images and catalogs generated by the Near Earth Asteroid Tracking (NEAT) program. The SkyMorph Imagery API Challenge is looking for developers to create a RESTful API that allows for programmatic access to SkyMorph imagery. The API should include bulk querying functionality and improve access to SkyMorph data.

The creation of a SkyMorph Imagery API could offer many possibilities including the ability to create really interesting third-party apps where users can track changes to stars and discover near-earth moving objects like comets and asteroids. In the press release, Nick Skytlan the Program Manager of NASA’s Open Innovation Program, says about the event:

“What sets apart the International Space Apps Challenge from other events is that this is a collaborative opportunity to engage people from all over the world to participate in space exploration and develop state-of-the-art technology to improve life on Earth and in space.”

The International Space Apps Challenge will take place on April 20-21, 2013 in over 75 cities worldwide. For more information, visit http://spaceappschallenge.org/.


Sponsored by

27 Mar 16:42

Help Wanted - Science Programs

by David Bigwood
Could anyone point me good statistics about science programming in libraries? Maybe some dissertations? Just not finding anything, but I don't have access to Dissertation Abstracts. Thanks.
26 Mar 20:46

Free Access To Dozens of Anonymous VPNs Via New University Project

by Andy

No matter which country you live in there are always people in authority seeking to limit which websites you’re able to view.

Admittedly some sites are quite rightly deemed repulsive to society in general and 99% of the public have few problems with them being hidden away. However, the blocking of ‘normal’ sites is much more controversial.

China is infamous for its Great Firewall and its censorship of anything it pleases from Twitter to YouTube. Iran also has concerns that its citizens’ minds will be influenced by Western thinking via the web. Overall, oppressive regimes tend to see some websites as having a destabilizing effect, so they censor them to maintain control.

In recent times the notion of website blocking has become fashionable in the West too, mainly because certain domains are viewed as offensive to the music and movie industries. The Pirate Bay is blocked in many countries and just this week the UK added another three sites to its ISPs’ filters – KAT.PH, H33T and Fenopy.

But, as mentioned countless times in the past, these filters represent mere temporary roadblocks for the determined and today we bring news of an exciting project that allows almost anyone to access any site they like in seconds. Best of all, it takes just a few minutes to setup and it’s completely free.

VPNGate

The Graduate School of University of Tsukuba, Japan, has just launched the VPN Gate Academic Experiment Project with the aim “to expand the knowledge of Global Distributed Public VPN Relay Servers.” We’re very happy to help them with that today.

How it works

Volunteers have given the University access to dozens of VPN servers located all over the world which people can access from pretty much any device running Windows, Linux, iOS, Android and more. No sign up or user registration is needed. Once connected the user’s IP address is hidden and switched for one issued by the VPN of their choice selected from dozens around the world.

VPNGate3

Protocols and the SSL-VPN client

Several protocols are accepted, such as L2TP/IPsec, SSTP and the popular OpenVPN, but things get really streamlined for those who select the SSL-VPN option. This requires the easy installation of the Windows freeware client SoftEther VPN but it’s straightforward and only takes a couple of minutes.

The beauty of running the client (which is also developed by the University and will soon go open source) soon becomes apparent. Not only does SoftEther offer SSL-VPN tunneling via HTTPS to pass more easily through NATs and firewalls, it has another trick up its sleeve.

The client comes with a nifty pre-configured plugin which displays a list of all the available VPN servers offered by VPN Gate (see below). This enables the user to activate, disconnect, or switch between VPNs with just a click. This means that there is no need to set up each VPN connection manually in an operating system, although that can be done if the user prefers.

VPNGateList

Unblock any site in an instant

Want to unblock The Pirate Bay, KAT.PH or H33T in the UK? Easy, just select any server that isn’t in the UK and preferably outside Europe. Want to access YouTube in China? Simple, just access any non-domestic VPN server. US citizen who needs to use Hulu overseas? Fine, just pick a United States server. UK citzen who needs to access the BBC iPlayer abroad? A UK server will provide the solution.

Once a server is selected and connected to the client, simply use your regular browser and other Internet applications as usual and traffic will be diverted through the VPN.

Tests

TorrentFreak carried out some basic tests yesterday and got some decent results. We successfully unblocked all of the blocked torrent sites in the UK, accessed Hulu from outside the US, and watched the BBC iPlayer and TVCatchup services from outside the UK.

Also, since the people at VPN Gate apparently have no problem with people using the service for video transfers (they mention YouTube specifically), we conducted some limited BitTorrent runs on half a dozen servers around the world. In each case we connected to a VPN server via the SoftEther Client and carried out tests with a service such as TorrentIP to ensure that our IP address when using BitTorrent had actually been changed. All but one of our tested servers worked fine while another appeared to block torrents.

Performance, logging and offering your computer as a server

As might be expected, performance changed from server to server but in each case browsing and transfer speeds were more than acceptable for a free service. Each server shows its available bandwidth so picking one with more tends to yield better results. That said, we tried a couple of slower ones and they performed just fine too.

While VPN Gate offers anonymity to a point, they do keep connection logs for around three months. In common with most other VPN services they do not monitor your activities but will comply when ordered to do so by the local courts, in this case those in Japan. However, each VPN server has its own logging policy and many appear to delete logs after a couple of weeks, if they keep them at all.

To give an outline of how the logging might affect users in real-life situations, we can look at a few scenarios.

If a US citizen carried out file-sharing on a US VPN server, he might be logged by those carrying out six strikes in the US. However, if that same user selected a server overseas, he would not be monitored by six strikes. Equally, an Iranian or Chinese citizen looking to carry out activities frowned upon by his or her government would be advised to use servers located outside their respective countries.

Finally, please use the services responsibly – respect the volunteers offering their services and consider becoming one yourself. If you have a Windows computer and can offer your bandwidth, click here for more information.

Source: Free Access To Dozens of Anonymous VPNs Via New University Project