Shared posts

02 Jul 13:08

India fellőtte az első navigációs műholdját

anna

india!!

A teljes IRNSS rendszer kiépítése csaknem 54 milliárd forintot emészt fel.
01 Jul 17:52

Pontház: nem panel, hanem modernizmus

by BB
Az újjáépítés szimboluma, később a dekadensa „dekadens nyugati irányzatok megjelenítője.
tovább a szerelmembudapest blogra

Milyen sokszor megy el az ember egy-egy ház mellett anélkül, hogy belegondolna, milyen történeteket mesélhetnének a falak. A Fő utca 61. szám alatti háznak először az elődjét kellene megkérdezni (ami akkor még a Vitéz utca 2. szám alatt állt.)

 01 Jul 17:52

Mit nem szeret Jiři Menzel Prágában a sörön kívül? Kortárs építészeti kalandozás a cseh fővárosban

by ~dá~


Bevezető mentegetőzés. Olyan szokott lenni, hogy valamit sokáig nem írok meg (most is posztba öntésre várakozó kiállításismertetők, könyvrecenziók, épületbejárások és más csudák nyomják a lelkemet). De olyan még nem volt, mint ezzel a poszttal, hogy megírtam, feltöltöttem az adminba, de aztán sosem volt időm képeket keresni hozzá, ezért két és fél hónapig nem élesítettem. No most határozottan nekiültem és negyedóra alatt befejeztem, jó szórakozást! 

Egészen elképesztő sörös sajtóeseményen jártam a napokban. A rendezvény Prága arcait volt hivatva bemutatni, természetesen rengeteg finom sörrel és jobbnál jobb ételekkel, meg bele lehetett hallgatózni sörösüvegekbe, ahonnan a cseh főváros jellegzetes hangjai szűrődtek elő, és volt szórakoztató előadás a sörfőzés több ezer éves történetéről is. Szóval tele volt profi marketinges húzásokkal, ám...

A fő attrakciót Jiři Menzel jelentette, aki egyből leszögezte, hogy a maga részéről utálja a sört és nem is ért bennünket magyarokat, minek iszunk ilyet, amikor annyi jó borunk van. És még mielőtt feltette volna valaki a magától értetődő kérdést, hogy akkor mégis mit keres itt, gyorsan leszögezte, hogy pénzt, és természetesen pénzért máskor is örömmel jön ide. (Az eseményt szponzoráló Staropramen embereinek alighanem ez lehetett a rendezvény mélypontja.)

A milyen prágai helyszíneket, látnivalókat ajánl a Prágába látogató magyaroknak kérdésre annyit mondott, hogy maradjanak a belvárosban, akkor biztos nem éri csalódás őket, ami szerinte minden európai nagyvárosra elmondható. Nekem ennyi urbanisztikai apropó elég is lett volna, hogy mint illetékes blogger tele egyem-igyam magam - mert a Sörgyári capriccio Oscar-díjas rendezővel ellentétben én szeretem a cseh söröket - ám ennél több is volt.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

01 Jul 17:52

Polietilén-tereftalát: szobor PET palackból

by BB
Polietilén-tereftalát

Tiltsák be!


A posztmodern tipikus tárgya a szemét, mert rendszerezetlen és nagyon emberi. A posztmodern – némi leegyszerűsítéssel – a posztindusztriális társadalom terméke, amelynek lényegi eleme a szemét. A fogyasztói társadalom eldobható, romlékony és könnyen megunható világa gyorsan a szemétre kerül. Elve: vegyél újat! Ezt sugallják a reklámok, amelyek vizuális világunkat ugyanúgy szeméttel borítják el, mint a gyorsan avuló, gyenge minőségű termékeket gyártó ipar, s az ezt forgalmazó kereskedelem kart karba öltve. A szemétre kerülő termékeket általában ócska (szemét) reklámok népszerűsítenek, tesznek eladhatóvá, ahogy szórakoztató műsoraival a média akár önmagát is aposztrofálhatná szemétként.

Amikor saját korunkról beszélünk, akár „szemétkultúraként” is nevezhetjük. A szemétkultúrának, vagy „trash”-kultúrának van egy másik jelentése is – túl a giccsen, az ósdin, az eldobhatón és a divatjamúlton, a közterületeket elborító reklámokon és a falfirkákon (ezek voltaképpen mind materiális megnyilvánulásait jelentik). A másik értelme egy életmód, amely tárgyi kultúrával és ízlésvilággal is párosul természetesen, ami a fenti értelemmel teremti meg a white trash kapcsolatát. Az amerikai alsó középosztálytól lefelé terül el a white trash birodalma. Elméleti értelemben ez nem jelent mást, mint egy tágabban meghúzott szemétkultúra fogalmát; a köznapi, vagy közönségesen ízléstelen konzumkultúrát, mely az alsó társadalmi rétegek kultúrája.[1] A szemétnek ez a társadalmi értelme voltaképpen helykijelölő funkcióval is bír. A kulturális szemét fogyasztóit értjük alatta, akik a művelt középosztály alatt foglalnak helyet a társadalomban. Az ízléstelenség kultúrája nem csak a fehér amerikaiak bizonyos csoportjaira vonatkozik. A szegénység létrehoz egy „hordalék kultúrát” aminek következtében a graffiti szellemében számos brut (art) szobor jelenik meg a köztereken. A portoricóiak egész labirintusokat, lugasokat és pihenőket alakítottak ki guberált tárgyakból (Halász 2007: 9).

Gáspár Gabriella"throwaway living"
a szemetelés örömteli szabadsága
(Life Magazin)


Fröccsöntéssel, extrudálással, fúvással különböző eszközöket állítanak elő belőle. Alkalmazzák műszálgyártásra, üreges testek előállítására (A napjainkban használt ásványvizes, üdítős, egyéb élelmiszer csomagolásra használt palackok zöme PET palack). Készítenek belőle továbbá elektromos és gépkocsi alkatrészeket. Az Arnite, Impet and Rynite, Hostaphan, Melinex és Mylar márkanevű fóliák, valamint a Dacron, Terylene és Trevira műszálak anyaga PET.Csehországban 2007-ben merült fel a betétdíjas rendszer bevezetésének ötlete, azonban az illetékes tárca több hatástanulmány következtetéseit figyelembe véve két évvel később elvetette a javaslatot. Az ellenérvek között szerepelt a német példa: Németországban 2003-ban vezették be a kötelező betétdíjat az egyutas italcsomagolásokra azzal a céllal, hogy megmentsék, illetve erősítsék az újratöltést. Ezt a célt azonban nem sikerült elérni, sőt, az újratöltés aránya jelentősen visszaesett: míg 2003-ban az ásványvíz 74 százaléka került újratölthető palackba, 2010-re mindössze 34 százaléka. A szelektív gyűjtés ugyanakkor a bevezetéssel párhuzamosan tíz százalékkal csökkent. Zbynek Kozel, a cseh EKO-KOM igazgatója szerint „a betétdíj büntetés, nem pozitív ösztönző”, ezért hosszú távon károsan befolyásolja a lakosság környezettudatos magatartását. Ugyanakkor a rendszer bevezetése Csehországban csökkentette volna a szén-dioxid kibocsátását, de a tonnánkénti világpiaci ár körülbelül százhatvanszorosáért.

Steve Claus, a belga Fost Plos koordináló-szervezet egyik vezetője emlékeztetett: a háztartási hulladék a teljes hulladékmennyiség egytizede, a háztartási csomagolási hulladék pedig mindössze 2-3 százaléka. A PET-palackok Hollandiában a csomagolási hulladék 7 százalékát teszik ki, habár az arányok országonként különbözőek lehetnek. A rendezvény minden felszólalója a rendszerszintű szemléletre, a helyi viszonyoknak megfelelő szabályozás kialakítására, valamint a tudatformáló kommunikációs kampányok fontosságára hívta fel a figyelmet. (index.hu)

ocean dumping (http://www.marineinsight.com)
ocean.nationalgeographic.com

What is the Plastic Island in the Pacific Ocean?


01 Jul 17:52

Az 56-osok Emlékmű az 56-os téren (Gyurcsány Vaskeféje)

by BB
Gyurcsánynak tetszett, ezért pártállástól függően ítélték meg az emberek a rozsdás oszloperdőt (2006-ot írunk, "igazságbeszéd", utcai zavargások).
Bekerülési költséget 650 millió forintra tervezték.
Elkövető az i-ypszilon alkotócsoport (Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás és György Katalin)
Már a tervek láttán sokan felvetették, hogy problémás lesz a takarítása, és lám-lám, tényleg. Tarlós belengette az emlékmű átköltöztetését, de végül természetesen semmi lett a költséges ötletből, inkább hagyják csendesen szétrohadni. A széttört reflektorok üregeiben szúnyogok növekednek, penetráns húgyszag, szarszag, otthonosan magyar.

A városligeti emlékmű ék alakban összefutó fémoszlopokból áll. A Városligeti fasorral szemben, pontosan Sztálin egykori posztján elhelyezett alakzat a Dózsa György úttal 56 fokos szöget zár be. Az embermagasságból nyolcméteresre növekvő, rozsdásból kifényesedő vasoszlopok a cél érdekében egyesülni és összefogni képes magyarságot szimbolizálják, amely úgy törte meg a kommunizmus uralmát, ahogy az ék tükörszerűre csiszolt éle felhasítja a tér macskakő-burkolatát. Az emlékművet baloldalt magyarázó tábla és felhúzott lyukas lobogó egészíti ki. (wikipedia)

2006. október 23-án, a forradalom meggyalázott hatvanadik évfordulóján avatták fel az 56-os emlékművet, az i-ypszilon csoport alkotását, a Sztálin-szobor helyén, a platán-rondó közepén. Az emlékmű 2006 fémoszlopa a  tömeget kívánta jelképezni, amint felszakítja az elnyomást jelképező járdát. Az művet sok kritikta érte, főleg az ötvenhatosok részéről, szerintük az ék a szovjet csapatokat, vagy a november 4-e után felállított (és ék alakban menetelő) Munkásőrséget idézi. (táj-kert blog)


01 Jul 17:52

Tegnap újabb szakaszon bővítették az M0-st. Szeptemberre korrekt 3/4 körgyűrűnk lesz, de mikorra várható a befejezése?

by ~dá~

Az északi szakasz eddig is rendben volt - fotó: Urbanista 

Újabb szakaszon bővül mától az M0-s, mégpedig az M6-os és az 51-es út között. Őszre még nagyobb dobás várható a fejlesztésben. Na persze az igazi nagyra - a kör bezárására, vagy akár egy Megyeri híd szintű fejlesztésre - még várni kell. Mindenesetre a bővítés remek apropó arra, hogy Kéméndi Zsolt tájépítész összefoglalja nekünk a gyűrű történetét, mely lassan Tolkien-Wagner szintű saga.

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

01 Jul 17:52

Ferencvárosi éhezéseim - az alagút vége

by szucsadam

Nemrég ígértem nektek, hogy a blogon utánajárok a Középső-Ferencvárosi (Ferenc körút és Haller utca között) éjszakai étkezdéknek, éttermeknek. A szándék egybeesik az Élesztő romkocsma megnyitásával, azóta ugyanis sokkal többet lézengek a város ezen részén éjszakánként, mint azelőtt. És az nem járja, hogy 17 féle kézműves magyar sört kóstolgatunk, aztán nincs semmi, amivel felitassuk a lét.

Az első próbálkozásom egyértelmű kudarc volt: a Dang Muoi rettenetes csigájára egy "kicsi híján hánytam" című videóval válaszoltam. Azóta pedig alszik a sorozat - amit így bajosan lehetne sorozatnak hívni -, most viszont itt a második rész, amiben összefoglalom a megpróbáltatásaimat. Többnyire gasztronómia a téma.

Először is a Tűzoltó utcán éjszaka sétálni egyedülálló élmény. A gyér fényben az ipari és a Hasfelmetsző Jack-hangulat keveredik a különös helyeken előbukkanó kovácsoltvas díszekkel, ami az elhagyatottság csendjével keveredve bizarr érzéseket kelt. A félhomályban eszünkbe jut, hogy soha nem keveredtünk volna ide, ha 1. nem lennénk éhesek, 2. nem ittunk volna meg három sört. A kettő együtt azonban létrehozza azt a lényt, aki bátran halad előre, helyenként előkapva a mobiltelefonját, hogy ilyen fantasztikus képekkel dokumentálja a döbbenetét:

[...] Bővebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!

01 Jul 00:45

"Nincs elég meleg" - fogalmazott az igazgató úr. Valóban, szétfagytunk öt óra al...

by Travellina
"Nincs elég meleg" - fogalmazott az igazgató úr. Valóban, szétfagytunk öt óra alatt, de senki nem bánta, mert valami egészen frenetikus este volt - már most tudom, hogy erre mindig emlékezni fogok. És elnézve a közönséget, az az érzés is egyre erősebb bennem, hogy minél inkább próbálják ellehetetleníteni, annál erősebb a színházi élet és annál odaadóbb a közönség...


Az Alföldi-éra Búcsú Gálaestje a Nemzeti Színházban