Shared posts

02 Jul 19:28

day-tight compartment

apparently_the_previous_occupants_of_my_current_human_avatar_have_been_skipping_leg_day_for_a_couple_of_years
11 May 17:47

konkurrent till Tesco Thailand säljs till saftig värdering

by defensiven
Den franska livsmedelskedjan Casino säljer sin thailändska verksamhet "Big C". Kedjan är landets näst största efter Tesco Thailand. I likhet med många andra asiatiska länder är Thailands matmarknad fragmenterad, de två största aktörerna har 8 respektive 15% marknadsandel. Försäljningspriset på Big C kan ge en fingervisning på marknadsvärdet av Tesco Thailand.

Försäljningspris       4,4M£ (59% av kedjan såldes för 3,3M€ motsvarande ca 2,6MGBP) 
EV/S                         1,7
EV/EBI*                   30
P/B ex intangibles    11
* skuldjusterat PE, 20% skatt
Saftig värdering i mina ögon. Som jämförelse värderas H&M till ca 22 gånger EV/EBI och 8 gånger P/B.  Big C ROE nosar visserligen på HM's men det är mycket tack vare belåning, HMs ROA är långt högre trots nettokassa. Som en annan jämförelse värderas Tesco till EV/S 0,35 (80% lägre).

Det vore vågat att värdera Tescos thailändska verksamhet till dessa multiplar. En "sum of the parts" värdering baserat på inflaterade värderingar får en skakig grund. Men jag tycker att Tescos internationella verksamhet ger "grädde på moset" då bolaget är billigt även utan denna uppsida.
 
09 Oct 05:23

Myten kring unga män och kvinnors dödlighet och riskbeteende

by noreply@blogger.com (Cornucopia?)
Unga män dör av yttre orsaker betydligt oftare än kvinnor, även om trenden verkar fallande för våra tonårspojkar och yngre män. Pojkar sägs traditionellt uppvisa ett större riskbeteende än kvinnor, men en ansats till djupare analys visar istället att det handlar om självdestruktivt beteende från män som övergivits av samhället och fallit genom de sociala skyddsnäten.

Dödlighet hos kvinnor och män
på grund av yttre orsaker år 2012

Pojkar och män visar en skrämmande mycket högre incidens i dödlighet av yttre orsaker - skador och förgiftningar än vad kvinnor i motsvarande ålder gör. Skillnaden tar fart i tonåren, och blir rejält mycket större när man blivit myndig. Ett utfall av detta är att kvinnors, eller flickors, dödlighet är något högre än pojkars i yngre tonåren, då flickor generellt kommer in i tonåren före pojkar. Men den skillnaden är ingenting mot senare siffror.

Incidens är alltså fall per 100 000 personer.

Naturligtvis är alla dödsfall tragiska och det finns alltid en historia bakom som gör dem unika. Detta inlägg är inte avsett att vara respektlöst mot de döda eller deras anhöriga. Detta är ett debattinlägg med en del siffror som grund, inte någon vetenskaplig avhandling. Måste antagligen skrivas, ifall någon tror något annat.

Dödlighet för män i olika åldersgrupper
på grund av yttre orsaker 1997 - 2012.
Notera att spiken 2004 beror på den
sk Tsunamikatastrofen.
I åldersgrupperna 15 - 24 år verkar trenden åtminstone vara fallande för männens dödsfall.

Tittar man på grupperna 15 - 19 år och 20 - 24 år, så verkar den fallande trenden uteslutande bero på färre dödade i trafiken, färre drunkningsolyckor och färre hjärnsläpp ("skadehändelser med oklar avsikt"). Däremot har det självdestruktiva beteendet ökat och antalet "lyckade" självmord bland män i åldern 15 - 24 har ökat, liksom dödsfall på grund av förgiftningsolyckor, dvs främst överdoser av droger. Enkelt uttryckt handlar det om en ökande mängd unga män som faller genom de sociala skyddsnäten.

Det är också här man finner förklaringen till den stora skillnaden i dödlighet mellan kvinnor och män i åldern 15 - 24 år.

I åldern 15 - 19 år dör nästan dubbelt så många unga män som kvinnor av yttre orsaker. 62% av överdödligheten hos unga män beror på självdestruktivt beteende som droger och självmord. 29% beror på olyckor i personbil, rimligtvis främst med eget körkort i åldern 18 - 19 år, då kvinnor borde vara passagerare lika ofta som män. I övrigt handlar det om små slumpvisa poster med enskilda dödsoffer per år.

För åldersgruppen 20 - 24 år är överdödligheten för unga män hela 3.89x. Nästan fyra gånger så många män dödas alltså av yttre orsaker än kvinnor. 56% av denna enorma överdödlighet beror på självdestruktivt beteende. 10% på personbilsolyckor, 6% på motorcykelolyckor och 15% på hjärnsläpp ("skadehändelser med oklar avsikt"). Det finns också en mycket marginell överdödlighet på grund av andra personer (aka mord och dråp), med vilket 3% kan förklaras.
Dödlighet hos kvinnor och män pga
yttre orsaker med streck som visar
hur det skulle se ut om överdödligheten
på grund av självdestruktivt beteende
skulle sänkas till kvinnors nivåer.

Visst finns det ett riskbeteende här, bland annat fler dödade i trafiken, speciellt i motorcykelolyckor. Inte en enda kvinna i åldern 20 - 24 år dödades i motorcykelolyckor 2012, medan 2.37 av 100 000 män i intervallet dödades via motorcykel, eller åtta stycken.

Men den stora orsaken hittas i bristande sociala skyddsnät för män. Män mår helt enkelt dåligt och begår självmord eller tar droger. Var finns samhällets åtgärder för att fånga upp dessa unga män?

Är då detta en stor sak för samhället? 

Om vi kan få ner dödligheten på grund av självmord och droger till kvinnors nivåer kan vi enbart i åldersintervallet 15 - 24 år rädda livet på drygt 80 män om året. Får man då även ner självmord och drogdödligheten hos upp till 40-åriga män så handlar det om rejält fler räddade liv om året än som dödas i trafiken varje år. Frågan är om det ens skulle vara speciellt dyrt? Vi lägger gärna miljarder på att förbättra trafiksäkerheten för Audi- och BMW-förare, men skär samtidigt ner de sociala skyddsnäten för de mest utsatta och de som allra bäst behöver samhällets hjälp, och pissar på män i största allmänhet i media, där män utmålas som orsaken till allt som är fel här i världen. Det gäller även de riktiga sociala skyddsnäten inom familjer, där tydligen män tillåts falla igenom i större utsträckning än kvinnor. Eller så är bara samhällets normer, värderingar och strukturer inte anpassade för män?

Avslutningsvis - ska man som förälder oroa sig över sina barn och skydda dem från en för tidig död, så är gäller det framför allt att hålla dem borta från droger (främst män) och från att begå självmord. Trafiken är relativt ofarlig i jämförelse och att mördas eller dräpas av en annan människa är extremt osannolikt. Det handlar alltså om att ge barn och ungdomar självförtroende, att vara nöjda med sig själva och sina liv och få dem att vara lyckliga (på riktigt, dvs inte materiellt lyckliga, utan själsligt lyckliga).

Grundtrygghet helt enkelt. Något som män verkar sakna oftare än kvinnor. Vi vet redan sedan tidigare att exempelvis skolan och gymnasiet inte är anpassade efter pojkars sätt att lära och inte erbjuder rätt miljöfaktorer för pojkar. Pojkar riskerar därmed att hamna i en miljö som skiter på dem redan från början.

Samtidigt är speciellt självmord och överdoser inte mediala, utan något som sopas under mattan. Istället får man i media intrycket av att ungdomar mördas på löpande band. De tystna vittnena från överdoser och självmord blir bara statistik i Socialstyrelsens databas och famlijetragedier bakom stängda dörrar.

Oavsett, ägna era pojkar den tid de behöver. Ge dem ofta en extra kram och ett ordentligt samtal om allt. Det kostar så lite, men kan rädda liv.
01 Aug 18:42

Bokslut 2013 - första halvåret

by Daniel
.
Som jag nämnde i förra blogginlägget kommer jag inte att regelbundet skriva nya texter här. Istället skriver jag texter på min akademiska blogg och en del av dessa överlappar ämnesmässigt sånt jag skrev på den här bloggen och annat gör det inte. Alltså kommer jag för närvarande att nöja mig med att hänvisa till sånt som kan vara av intresse för de som (fortfarande) prenumererar på denna blogg.

Nedan följer en sammanställning av första halvåret 2013 med korta hänvisningar och länkar.


Texter och konferensbidrag:
- "It's not fair!" Making students engage in sustainability (jan). Om ett bidrag (utkast/sammanfattning) som jag skickade till konferensen Engineering Education for Sustainable Development (EESD13). Texten handlar om den kurs, "Sustainability and Media Technology som gavs för första gången i höstas.
- Engineers of the future (jan). Om ytterligare ett bidrag (utkast/sammanfattning) som jag skickade till konferensen EESD13. Texten handlar om att använda scenariometoder i undervisning om hållbarhet/hållbar utveckling.
- HCI in a world of limitations (jan). Om ytterligare ett bidrag (utkast/sammanfattning) som jag i januari skickade iväg till en (annan) konferens, denna gång om människa-dator interaktion (Human-Computer Interaction). Se ovan.
- End-User Development and hacking sustainability (mars). Jag skrev en text till en workshop tillsammans med några kollgor, "Hacking sustainability: Broadening participation through Green Hackathon". Det utgår från erfarenheterna från att ha organiserat ett halvdussin "gröna hackathons" på olika ställen i Europa.
- On the challenges of teaching sustainability (maj). Om den färdiga texten som kom ut av utkastet ovan ("It's not fair!").
- Hacking sustainability (maj). Om den färdiga texten som kom ut av utkastet ovan ("End-User Development").
- Engineers of the future (juni). Om den färdiga texten som kom ut av utkastet ovan.

Konferenser och workshops:
- CESC workshop (jan). Avrapportering från KTH Center for Sustainable Communications årliga workshop.
- ICT4S conference (feb). Avrapportering från "The first international conference on ICT for sustainability" som hölls i Schweiz i februari.
- Post-Sustainability Workshop (april). Avrapportering från en workshop om "Post-Sustainability" i samband med en konferens jag var på. Mycket relevant för läsare av denna blog.
- Impressions from the CHI conference (maj). Avrapportering från ACM SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems som hölls i Paris i månadsskriftet april/maj. 

Forskningsprojekt:
- Info society sustainability impacts (feb). Mitt försök att för mig själv bringa reda i och förstå det forskningsprojekt som precis startat och som jag är med i, "Scenarios and sustainability impacts of the information society".
- ICT society scenarios & the future of work (juni). Om hur projektet har utvecklats under våren.

Ansökningar:
- Young faculty & research financing (mars). Jag föredrog ett lunchseminarium och berättade om mina slutsatser angående att skicka in ansökningar om forskningsmedel. Det är svårt när man inte vill syssla med sådant som kan sortera in under parollen "höja-Sveriges-konkurrenskraft-och-skapa-framtida-Svenska-företag-och-exportprodukter".

Livet efter oljan-relaterade böcker och artiklar jag läst:
- Books I've read recently (feb). I högsta grad relevanta för denna blogg (bland annat Wijkman & Rockströms "Den stora förnekelsen", Redins "När resurser sinar" och Tainters "The collapse of complex societies").
- Articles I've read (autumn) (april). En sammanfattning av företrädesvis vetenskapliga artiklar jag läste under hösten (en del är relaterade till hållbarhet etc.).
- Articles I've read (Jan) (maj). En sammanfattning av företrädesvis vetenskapliga artiklar jag läste i januari (nästan allt är relaterade till hållbarhet).
- Books I've read recently (juni). Om olyckor, gemenskaper och survivalister (bland annat Solnits "A paradise built in hell" och Mitchells "Dancing at armageddon".

Forskningsgruppen om IT och hållbarhet på min avdelning (Mediteknik och Interaktionsdesign):
- Carbonopoly - back with a vengeance! (april). Vi spelade "Carbonopoly" och vi ska använda detta spel i undervisningen efter sommaren.
- Cohero - playing games at work (maj). Vi spelade även spelet "Cohero" senare under våren.

Tankar och teoretiska funderingar
- My problem with "social sustainability" (april). Om min (fortsatta) frustration med begreppet "social hållbarhet" efter att ha varit på ett seminarium om detta.
- My problem with "economic sustainability" (april). Om min (fortsatta) frustration med begreppet "ekonomisk hållbarhet" efter att ha varit på ett seminarium om detta.

Övrigt
- Jorge Zapico's final seminar (mars). Jag var opponent på ett Jorge Zapicos slutseminarium. Han kommer att lägga fram sin avhandling, "Hacking for sustainability", efter sommaren.
.